- Kategori
- Yemek - Mutfak
Sakala çarpan çorbası
Malzemeler:
· 1, 5 su bardağı yeşil mercimek
· 1 su bardağı ev eriştesi
· 1 çorba kaşığı nane
· 1 tatlı kaşığı salça
· 1 çay bardağı sıvı yağ
· 1 çay kaşığı kırmızıbiber
Yapılışı
4 su bardağı su ile mercimek pişirilir .Mercimekler haşlandıktan sonra içine erişteyi ilave edilir. erişteler piştikten sonra da bir tavanın içine yağı , salçasını , nane, kırmızıbiberi sos haline getirlir ve pişmiş çorbanın içine katılır sıcak servis yapılır afiyet olsun .(Eğer koyu olduysa biraz sıcak su ilave edilir, erişteniz yoksa şehriyeylede yapılabilinir)
Not: İsteğe bağlı olarak ta bir baş soğan kare şeklinde doğranır sos ile pişirilip üzerine limon ilave edilebilir.
Hikayesi
Bir yaşlı dede varmış komsusu çorba yapıp getirmiş dedede çorbayı kaşıkla değil de tastan içmiş ondan sonrada çorbanın içinde erişteler dedenin sakalına yapışmış ve adı sakala çarpan olarak adlandırılmış.
Bu çorba bazı bölgelerimizde saçaklı, sakallı diye adlandırılır.kış günlerinde çorbasız olmaz bu çorbada Afyon yöresinin sevilen bir çorba çeşitdir.yapanlara afiyet olsun.