Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Şubat '07

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Yaşasın yemek yapmak

Yaşasın yemek yapmak
 

Yemek yapmayı sevmiyor, üstelikte çalışıyorsanız biz hanımların en büyük kâbusu işten yorgun gelip mutfağa girmektir. Mutfağa girip yemek yapma kâbusundan kurtulmak istiyorsanız haftanın bir gününü yemek yapma hazırlıklarına ayırın ve size vereceğim bilgileri bir yere not edin. Belki işinizi kolaylaştırır...

İşe ilk önce hafta içinde yapacağınız yemeklerini listesini çıkarmakla başlayın. Yaptığınız listedeki malzemelerin alışverişlerini yapın ve mutfağınıza girin. Eğer buzdolabınız derin donduruculu ise işiniz daha da kolay.

Aşağıda listenizde olabilecek sebzeleri ve bunların nasıl yemek yapmaya hazır hale getirileceğini görebilirsiniz.

Pırasa: Pırasayı ve havucu yıkadıktan sonra doğrayın. Buzdolabı poşetine koyup derin dondurucunuza koyun.

Ispanak: Temizleyin. Doğramadan yıkayın. Kaynar suya atarak bir iki dakika kaynar suyun içinde tutun. Süzün ve soğuk suyun altında tutup (şoklama) süzülmesini bekleyin. Buzdolabı poşetine koyup derin dondurucunuza koyun. Yemeği yapacağınız zaman donmuş haldeyken doğrayın.

Dolma Biber- Kabak: Dolma yapacaksanız; dolma biberin saplarını çıkartın, kabakları oyun. Yıkadıktan sonra buzdolabı poşetine koyup derin dondurucunuza koyun. Yemeği yapacağınız zaman buzları çözülmeden içlerini doldurun.

Taze Fasulye: Yıkayıp temizledikten sonra doğrayarak buzdolabı poşetine koyup derin dondurucunuza koyun.

Kuru Soğan: Her yemek yapımında soğan doğramaktan hoşlanmıyorsanız bir veya iki kilo soğanı doğrayarak çok az ayçiçeği yağında hafif rengi dönene kadar kavurun. Kavurduğunuz soğanları cam kavanoza koyup buzdolabınıza koyarsanız her gün soğan doğramaktan kurtulur ihtiyacınız olduğu kadar alıp yemeğinizde kullanabilirsiniz.

Domates: Olgun iki üç kilo domatesi yıkadıktan sonra rendeleyin ya da çok sulandırmadan robottan geçirin. Sonra buz kalıplarına veya plastik bardaklara koyup derin dondurucuda donmasına bekleyin. Donunca bunları poşetlere çıkarıp derin dondurucunuza koyun ve ihtiyacınız olduğu kadarını alıp kullanın.

Maydanoz-Nane-Dereotu-Kıvırcık-Taze Soğan-Marul: Bu gibi yeşillikleri temizleyip yıkayın. Süzerek havlu kâğıtlara sarıp buzdolabı için satılan poşetlerin içine koyup buzdolabının rafına koyun.

Ne tür sebze olursa olsun kısa bir süre içinde tüketildiği takdirde derin dondurucuda saklanmasının hiçbir sakıncası yoktur. Marketlerden ya da pazarlardan aldığınız yiyecekleri poşetleriyle birlikte buzdolabında saklamayın. Özellikle koyu renk poşetlerde kanserojen maddeler olduğu için bunlar sağlınız için zararlıdır.

Bir dahaki yazımda etleri nasıl yemek yapmaya hazır hale getirebileceğinizi ve bütün bu malzemeler kullanmaya hazır olduğunda nasıl birleştirip leziz yemekler yapabileceğinizi anlatacağım...

 
Toplam blog
: 56
: 2815
Kayıt tarihi
: 18.01.07
 
 

Kendimi bildim bileli yemek yapmak benim için bir tutku. Turizm ve Otelcilik Meslek Lisesi'ne gir..