Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Şubat '07

 
Kategori
Yemek - Mutfak
Okunma Sayısı
1807
 

Yaşasın yemek yapmak

Yaşasın yemek yapmak
 

Yemek yapmayı sevmiyor, üstelikte çalışıyorsanız biz hanımların en büyük kâbusu işten yorgun gelip mutfağa girmektir. Mutfağa girip yemek yapma kâbusundan kurtulmak istiyorsanız haftanın bir gününü yemek yapma hazırlıklarına ayırın ve size vereceğim bilgileri bir yere not edin. Belki işinizi kolaylaştırır...

İşe ilk önce hafta içinde yapacağınız yemeklerini listesini çıkarmakla başlayın. Yaptığınız listedeki malzemelerin alışverişlerini yapın ve mutfağınıza girin. Eğer buzdolabınız derin donduruculu ise işiniz daha da kolay.

Aşağıda listenizde olabilecek sebzeleri ve bunların nasıl yemek yapmaya hazır hale getirileceğini görebilirsiniz.

Pırasa: Pırasayı ve havucu yıkadıktan sonra doğrayın. Buzdolabı poşetine koyup derin dondurucunuza koyun.

Ispanak: Temizleyin. Doğramadan yıkayın. Kaynar suya atarak bir iki dakika kaynar suyun içinde tutun. Süzün ve soğuk suyun altında tutup (şoklama) süzülmesini bekleyin. Buzdolabı poşetine koyup derin dondurucunuza koyun. Yemeği yapacağınız zaman donmuş haldeyken doğrayın.

Dolma Biber- Kabak: Dolma yapacaksanız; dolma biberin saplarını çıkartın, kabakları oyun. Yıkadıktan sonra buzdolabı poşetine koyup derin dondurucunuza koyun. Yemeği yapacağınız zaman buzları çözülmeden içlerini doldurun.

Taze Fasulye: Yıkayıp temizledikten sonra doğrayarak buzdolabı poşetine koyup derin dondurucunuza koyun.

Kuru Soğan: Her yemek yapımında soğan doğramaktan hoşlanmıyorsanız bir veya iki kilo soğanı doğrayarak çok az ayçiçeği yağında hafif rengi dönene kadar kavurun. Kavurduğunuz soğanları cam kavanoza koyup buzdolabınıza koyarsanız her gün soğan doğramaktan kurtulur ihtiyacınız olduğu kadar alıp yemeğinizde kullanabilirsiniz.

Domates: Olgun iki üç kilo domatesi yıkadıktan sonra rendeleyin ya da çok sulandırmadan robottan geçirin. Sonra buz kalıplarına veya plastik bardaklara koyup derin dondurucuda donmasına bekleyin. Donunca bunları poşetlere çıkarıp derin dondurucunuza koyun ve ihtiyacınız olduğu kadarını alıp kullanın.

Maydanoz-Nane-Dereotu-Kıvırcık-Taze Soğan-Marul: Bu gibi yeşillikleri temizleyip yıkayın. Süzerek havlu kâğıtlara sarıp buzdolabı için satılan poşetlerin içine koyup buzdolabının rafına koyun.

Ne tür sebze olursa olsun kısa bir süre içinde tüketildiği takdirde derin dondurucuda saklanmasının hiçbir sakıncası yoktur. Marketlerden ya da pazarlardan aldığınız yiyecekleri poşetleriyle birlikte buzdolabında saklamayın. Özellikle koyu renk poşetlerde kanserojen maddeler olduğu için bunlar sağlınız için zararlıdır.

Bir dahaki yazımda etleri nasıl yemek yapmaya hazır hale getirebileceğinizi ve bütün bu malzemeler kullanmaya hazır olduğunda nasıl birleştirip leziz yemekler yapabileceğinizi anlatacağım...

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

ben yaz sebzelerini yazdan saklamak ve kışın yemek istiyorum ... buna imkan yok mu... saygılarımı gönderiyorum...

Seydi 
 11.02.2007 1:24
Cevap :
Güzel bir soru.Yaz sebzelerini tabi ki yazdan hazırlayıp,kışın yiyebilirsiniz ama maalesef sebzelerde ve meyvelerde bulunan yüksek orandaki hormonlardan dolayı, uzun süre sakladığınız sebzelerin tatları bozuluyor.Daha sonra bu konu hakkındaki bilgilerimi sizlerle paylaşacağım. Saygılar.  11.02.2007 13:11
 

suzan hanım bilgilriniz ço güzel benimde bir iki tane ekleme olaca izninizle kırmızı lahanayı blendıdan geçirip içine limon,zeytin yağı yaparak ağzı kapalı cam kasenin içnde üç dört gün durur ve salata olarak sofralarımıza renk katar.

Havva 
 06.02.2007 16:17
Cevap :
Verdiğim bilgilere, sizlerin de bilgilerinizin eklemesi ve bu bilgilerin bir çok kişiyle paylaşılması beni çok mutlu eder.Herzaman tariflerinizi beklerim.Sevgiler.  06.02.2007 18:52
 

Hiç bir zaman, yarım saatte bir çok çeşit yemek hazırlayıp , sofra kuruveren hamaratlıkta bir kadın olmadım. Sizi blog habercime kaydediyorum. Pratik bilgileriniz çok işime yarayacak gibi görünüyor:) Sevgilerimle.

Yeşim Özdemir 
 03.02.2007 22:20
Cevap :
Sevgili Eylül; aslında yarım saatte birçok çeşit yemek yapmak sanıldığı kadar zor değil sadece püf noktaları bilmek gerekiyor. Bende bu püf noktaları sizlerle paylaşmaya çalışacağım....Sevgiler...  03.02.2007 23:40
 

Suzan hanım; Verdiğiniz bilgiler çok işime yarayacak. Eminim ki bu yazınızı okuyan herkes de benim gibi düşünecektir. Çok teşekkür ederim ve yazılarınızın devamını beklediğimi belirtmek isterim:) Saygı ve sevgilerimle...

Özlem ERTAN 
 03.02.2007 19:47
Cevap :
Sevgili Özlem; Hem mesajın hem de yorumun için teşekkür ederim. Bu konuda elimden geldiği kadar bilgilerimi sizlerle paylaşmaya çalışacağım. Sevgiler...  03.02.2007 23:42
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
Toplam blog
: 56
Toplam yorum
: 71
Toplam mesaj
: 44
Ort. okunma sayısı
: 2771
Kayıt tarihi
: 18.01.07
 
 

Kendimi bildim bileli yemek yapmak benim için bir tutku. Turizm ve Otelcilik Meslek Lisesi'ne gir..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster