Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Ocak '21

 
Kategori
Felsefe
 

ŞAMANİZM

Herkese merhabalar.2021'in ilk yazısı ile karşınızdayım efendim.Umarım yıla güzel başlamışsınızdır,keyifli haberlerin ardı arkası kesilmez sizin için.Gelelim bugün ne konuşacağımıza... :) Biz bugün şamanizm nedir,şamanist kime denir ve bizim onlardan öğreneceklerimiz nelerdir?Bunları konuşacağız ve sonunda öğrendiğimiz bilgilerden hayatımıza neler uyarlayabiliriz,çıkardığımız dersler neler olmuş olabilir diyerek ekleyip yazımızı bitireceğiz.Sizde düşüncelerinizi,hayat felsefenizi,kendinize çıkardığınız dersleri yorumlarda yazarsanız güzel etkileşimler elde edebiliriz.Neticede hepimizin birbirimizden öğrenecek çok şeyi var bu hayatta... :) Haydi o zaman şamanizm nedir sorusuyla başlayalım.

ŞAMANİZM NEDİR?

En kadim inanç sistemlerinden biridir şamanizm.Asya kıtasının tamamına yayılmıştır neredeyse.Daha çok göçebe halklar tarafından benimsenmiş olan Şamanizm;dünya,gök,yer-yer altı olarak üçe ayrılmaktadır.Göktanrı inancının egemen olduğu Şamanizmde ruhlar "iyi" ve "kötü" olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.İyi ruhlarla iletişime geçmek için çeşitli ayinler düzenlenmektedir.Yer altında yaşayan kötü ruhlardan korunmak içinse gök ve yer arasında denge kurulmalıdır.Kötü ruhlara "Erlik" iyi ruhlara "Ülgen" denmektedir.

ŞAMANİST KİME DENİR?

Şamanizm inancına sahip olan kişilere şamanist denir.Kabilenin başındaki kişiye Şaman denir.Kam adıyla da bilinen Şamanla,ayinleri yönetir ve iyi ruhlar ile kötü ruhlar arasında iletişim kurar.Herkes Şamanist olabilir ama Şaman olamaz.Şaman olabilmek için hem belli başlı eğitimlerden geçmek,hemde bazı özellikleri doğuştan taşımak gerekiyor.Bu özelliklerden bazıları,sürekli yalnız kalma isteği,sinirli ruh hali ve doğaüstü varlıklar görmektir.

Şamanistler,iyi ve olgun bir ruha sahip olmak için eğitimlere ve ayinlere katılırlar.Bu inançta Şamanın rehberliği esastır.

ŞAMANLARDAN HAYATA DAİR ÖĞÜTLER 

-Tüm gücünle insanlara yardım etmeye çalış.Eğer mutluluk veremiyorsan en azından zarar verme.

-Bir hayale ulaşmak için bazen tüm gereken bir adım atmaktır.Zorluklardan korkmayın,her zaman vardırlar ve olacaktırlar.Hepinize amacınız doğrultusunda temiz yollar!

-Ahlaki olarak önceliğiniz başka birine zarar vermemek olmalıdır.Bu prensip oldukça güçlü olmalıdır.Sadece şöyle düşünün:"Hiçbir zaman hiç kimseye zarar vermeyeceğim."

-Sevebilme yeteneği dünya üzerindeki en önemli yetenektir.Herkesi sevmeyi öğrenin,düşmanlarınızı bile.

-Genelde geçmişimizi "altın çağ" ya da "altın günler" olarak adlandırırız.Bu bir hatadır.Hayatımızda yaşanan her an tam olarak altın çağdır.

-Eğer dünyayı değiştirmeyi amaçlıyorsan önce kendini değiştir.Aşkın ve keyfin enerjilerini öğren.Bunlar bir insanın kilit anlarıdır.Gülümsemek,kahkaha ve keyif almanın çok büyük güçleri vardır.Bunu bir defa öğrendikten sonra kendinize sevginin kapısını açacaksınız.

-Hayat çok kısadır.Bunu gözyaşları,kavgalar,küfür ve alkol ile çarçur etme.İyi şeyler yapabilir,çocuk yetiştirebilir,dinlenebilir ve daha fazla mutluluk verici şeyler yapabilirsiniz.

-Eğer bir şey yapmaya karar verdiysen kendinden şüphe etme.Korku seni kendinden ve doğru yoldan saptırmaya çalışacak.Çünkü bu kötülüğün ana silahıdır.Eğer ilk defada başaramadıysan ümidini kaybetme.Her küçük zafer seni daha büyüğüne yaklaştırır.

-Hayatta çok önemli bir şeyi hatırla.Herkes hak ettiğini bulur.Problemlerin ruhuna ve düşüncelerine girmesine izin verme.Böylelikle problemler vücuduna da ulaşamaz.

-Asla pişmanlık duyma!Ne olursa olsun bu ruhların isteğiyle olur ve bu her zaman en iyisidir.

Bu bilgilerden yola çıkarak;anı yaşamamız gerektiğini,çok sevmemiz gerektiğini ve hayallerimizin peşinden gitmemiz gerektiğini hatırlatabiliriz kendimize.Geçmişe takılı kalmayıp,çağa ayak uydurmayı öğrenmeliyiz.Yaşadığımız en güzel an;şu andır.Unutmamalıyız... :) Sevgi iyidir,herkese iyi gelir.İyileştirir.Sevgiye,sevdiğiniz kişiye veya kişilere küsmeyin.İki insan birbirini anlamak istediğinde ve birbirine güvendiğinde tüm sorunlar çözülür.Kendinize,karşınızdaki insana ve sevginin gücüne güvenin. :)

Yaşadığınız hiçbir şey için üzülmeyin.Hayatın her anı bir yolculuktur.Yolcular değişebilir siz hayatın tadını çıkarmaya bakın...

Başkasını eleştirmek ne kadar kolay,öyle değil mi?Acaba eleştiri yapanlar kaç kez özeleştiri yapmıştır.Benim hatam mı var,yanlışım mı var deyip işin içinden çıkarlar.Ama kim kendini ne kadar eksik hissederse en çok eleştiriyi de o kişi yapar...

Kararlı olmak,kendinden emin olmak kadar güzel bir şey var mıdır?Bence yoktur.Hem netsin,hem özgürsün.Sakın kimsenin sözü,bakış açısı,negatif enerjisi,düşünce tarzı seni yıldırmasın güzel insan.Çok güçlü olduğunu unutma lütfen... :)

Ve gerçekten herkes hak ettiğini yaşar.Kime ne yaptıysa,ne düşündüyse,ne dediyse kendisi aynısını yaşar.O nedenle kendinizi evrenin mucizesine bırakın.Adaletin var olduğunu er ya da geç tecelli edeceğini unutmayın.

Sizi seviyorum sevgili okur.Kalbine iyi bak.Orası senin en değerli hazinen,unutma.Ve kendine hatırlat,sen,hayallerin,yaşadığın an,sevgin,aşkın biriciksiniz...

Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle,hoşçakalın... :)

 
Toplam blog
: 24
: 260
Kayıt tarihi
: 13.07.20
 
 

Herkese merhabalar.Gazi Üniversitesi Turizm İşletmeciliği mezunuyum.Uzun yıllardır deneme,hikaye,şi..