Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Ekim '14

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Şampuanınızın içinde neler var?

Şampuanınızın içinde neler var?
 

Şampuanınızın İçinde Neler Var?


Şampuanınızın en iyi ihtimalle %80’i sudan ibaret. Bir düşünün, suyu oradan oraya taşımak için ne çok ambalaj malzemesi harcıyor, yakıt tüketiyoruz. Ne yazık ki, şampuanın içindeki diğer 10 ila 30 maddenin seyreltilmesi ve şişeden akabilmesi için bu su lazım(-mış. Bunun samimi bir ifade olduğundan emin değilim).

Sırada sürfaktanlar var. Bunlar yağın, kirin saçınızdan ayrılıp, yeniden çökmeden durulanabilmesini sağlayan deterjanlar. Yani petrolden elde edilen sentetik kimyasallar. Şampuanlarda en yaygın kullanılan sürfaktanlar şunlar:

Amonyum lauril sülfat
Amonyum lauret sülfat
Sodyum lauril sülfat
Bütün deterjanlar gibi, bunlar da cildinizdeki doğal yağları söküp saçınızı yıpratıyor (Saç deriniz buna aşırı yağlanarak tepki veriyor; yani saçınızı ne kadar sık yıkarsanız o kadar çabuk yağlanıyor; ne kadar çok yağlanırsa o kadar sık yıkıyorsunuz ve bu böyle sürüp gidiyor…) Saçınızın gereğinden fazla kurumasını engellemek için şampuanlara bir de nemlendiriciler ekleniyor. Bunların arasında da şunlar bulunabiliyor:

Doğal yağlar
Yağ asitleri
Gliserin
Sitrik asit
Pantenol
Sırada, şampuanınızın bozulmasını engelleyen koruyucular var:

Sodyum benzoat
İodopropinil
DMDM hydantoin (formaldehit salar, kanserojendir)
Son olarak, parfüm maddeleri geliyor. Bunlar, sürfaktanların ve diğer maddelerin nahoş kokusunu maskelemek için kullanılıyor. Kendileri, ortadan kaldırdıkları problemden daha fazla probleme (alerjik tepkiler, astım atakları, baş ağrısı, vb.) yol açabiliyor.

Bir de tabii özel maddeler var. Yıpranmış saçları onaranlar, boyalı saçların rengini koruyanlar, yağlı saçlar için olanlar…

Sizce saçımızı temiz tutmak için bunca kimyasal kullanmak gerekli mi?

 
Toplam blog
: 9
: 2617
Kayıt tarihi
: 07.01.14
 
 

M.E.B açık ogretım mezunu,meslegim tekstil ticareti... ilgi alanım dogru ve doyasıya yaşamak.... Mi..