Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Mayıs '18

 
Kategori
Teknoloji
 

SAP Yazılımı Nedir?

SAP Yazılımı Nedir?
 

SAP Yazılımları


SAP, Systems Analysis and Program Development kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. Terim anlamı olarak ise bir şirketin herhangi bir bölümünün ya da bir sürecinin bilgisayar ortamına geçirilmesini sağlayan yazılım olarak tarif edilebilir. Örneğin üretim yapan, ithalat ve ihracat işleri yapan, bu görevleri yerine getirmesi için farklı özelliklerdeki personel kullanan, ürünlerin imalatı için kullanılan malzemelerin hesabını tutması gereken, ara ürünleri veya nihai ürünleri belirli sayılarda belirli ortamlarda saklayan bir şirketiniz olduğunu varsayalım. SAP, bahsedilen şirket bilgilerini bilgisayar ortamına geçirmeniz için gerekli olan yazılımdır. Özelde ise 130’dan fazla ülkede ofisi olan ve dünya çapında çok önemli şirketler arasında kabul edilen, 45 yıllık geçmişi ile dünyanın lider kurumsal iş yazılımları sağlayan şirketinin ismidir. Şimdi bu şirketin tarihçesini ve sunduğu yazılımların özelliklerini kısaca inceleyelim.

SAP Şirketinin Tarihçesi
45 yıl kadar önce IBM’den ayrılan 5 kişi tarafından kurulan SAP, şirketlerin finans bölümlerini bilgisayar ortamına geçirmelerini sağlayan bir program hazırlayarak işe başlamış. Muhasebe çözümleri içeren programlar üzerinde çalışmaya devam eden şirketin çalışan sayısı giderek artmaya başlamış. 1977 yılında ilk modülünü devreye sokan ve kendi server’ları ile hizmet vermeye başlayan şirket, 1982 yılına kadar ilk kurumsal binasını yapmış. 1990’lı yıllara kadar şubeler açmaya devam eden şirket çok hızlı bir şekilde büyümüş. O yıllardan sonra yaptığı tanıtımlar sayesinde dev şirketler tarafından kullanılmaya başlayan SAP yazılımları şirketin dünya çapında dev bir şirket konumuna gelmesini sağlamış.

SAP Yazılımının Gelişimi
1970’li yıllarda daha çok üretim alanına odaklanan şirket ve yazılım, 1977 yılında SAP’ın ilk modülü olan SD’nin aktifleştirilmesiyle hızlı bir gelişim sürecine girmiş. SAP, şirketin tüm ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kendini bölümlere ayırıyor ve bunlara modül adını veriyor. Örneğin SD modülü (sale and distrubition) şirketin satış ve dağıtım işlevlerinden, bölümlerinden sorumlu olan modül olarak tasarlanmış. 1980’li yıllarda yazılımın R2 versiyonu ve birçok modül geliştiriliyor. 1990’lı yıllarda ise R3 versiyonuna geçiliyor. 2015’temn bu tarafa kullanılan S/4HANA teknolojisi ise SAP uygulamalarının kendi veri tabanı olan HANA üzerinde çalışmasını sağlıyor. Böylece bütün verilere tek bir veri tabanı üzerinden ulaşmak mümkün oluyor. Bu teknoloji hızlı şekilde ve yüksek verimlilikle çalışan bir platform yaratmış.

SAP Kullanıcıları Kimlerdir?
SAP uygulamaları şirketlerdeki tüm süreçleri ve sistemleri bir araya topluyor, değerlendirmelerin diğer alternatiflere göre daha az teknik eleman vasıtasıyla, daha doğru olarak ve daha hızlı biçimde yapılmasını sağlıyor. Bu da operasyon maliyetlerinin minimuma inmesini sağlıyor. Şirket içindeki birimlerin ortak bir dille konuşmaya başlamaları ise kurumdaki uyumu artırıyor ve yapılan işin kalitesini yükseltiyor. Şirketteki bu olumlu değişiklikler ve tabi ki SAP uygulamaları şirket yöneticilerinin en doğru kararlar alarak rekabette bir adım öne geçmesini sağlıyor. Şirketteki bu gelişmelerin tamamı bir araya geldiğinde ise şirketin karlılığı artıyor ve piyasa değeri yükseliyor. Türkiye'de şuanda SAP Türkiye firması olan Detaysoft bu konular hakkında geniş kapsamlı açıklamalar yapmıştır.

SAP uygulamalarının sağladığı bu avantajlardan yararlanmayı hedefleyen sayısız şirket SAP yazılımlarını kullanıyor. Şirketin ve yazılımın faaliyet gösterdiği 190 ülkede hizmet verdiği 300 binden fazla müşterisi bulunuyor. Bu müşterilerin çoğunu kurumsal ve orta büyüklüğün üzerinde olan şirketlerin oluşturduğu hesaba katılırsa, SAP yazılımlarını kullanan şirketlerin toplam bütçelerinin trilyon dolarlarla ifade edilebileceği söylenebilir.

 

 
Toplam blog
: 4
: 211
Kayıt tarihi
: 12.11.15
 
 

Can Cankıran, Organiclick dijital pazarlama ajansının kurucusu ve dijital pazarlama stratejistidi..