Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Mart '09

 
Kategori
Telekom / Mobil
 

SAR_san SAR değerleri!

SAR_san SAR değerleri!
 

Cep telefonlarının faydaları malum. Herkes gibi ben de cep telefonu kullanıyorum. Ama cep telefonları hakkında zaman zaman okuduğum yazılar sanki faydası kadar, özellikle sağlık yönünden zararlarının daha çok olduğu yönünde. Bu zararların en başında SAR değeri yüksek olanlar geliyor. Her telefonun farklı orana sahip bir SAR (Specific Absorption Rate) değeri var. Ama tahmin ediyorum ki çok az kişi cep telefonu alırken bu değerlere dikkat eder. Sağlık açısından çok hassas bir konu çookkkk!..

SAR'ın tanımı

Basit bir tanımlamayla SAR, cep telefonu ile konuşulurken temas ettiği yerin (vücuda o an en yakın olduğu yer; kulak, beyin vs.) emdiği radyo dalgası enerjisine denk gelen değer, yani emilim (Spesifik Absorpsiyon) oranıdır. Bilimsel olarak ise insan vücudunda 1 kg'ın sıcaklığını 1°C artıran elektro_manyetik enerji miktarına SAR denir. Bu durumda günlük yaşantımızda vazgeçilmez olan cep telefonlarımızın SAR değerlerini bilmek sanırım tamamen menfaatimiz içindir. Bu manyetik dalgaları yayan sadece cep telefonları değil elbette. Mesela neler; mikrodalga fırınlar, kablosuz ADSL modem ve kablosuz ev telefonları, özellikle tüplü televizyon ve tüplü monitörler, buzdolabı vs. Daha onlarca kullandığımız ve faydasını gördüğümüz birçok cihaz SAR kısaca radyasyon salan cihazlar. Fakat cep telefonları günlük kullanımda vücudumuza en çok ve en yakın temas eden cihaz. Konuşmasak bile açık olduğu sürece SAR yaymaya devam ederler. Ama konuştuğumuz zaman bu maksimum orana yükselir. SAR değerlerinin zarar verdiği ölçüler 1-4 W/kg'dir. Dünya Sağlık Örgütü yaklaşık 15 yıldır sürdürdüğü bir araştırmada cep telefonları için en yüksek riskli SAR değerini 0.1 W/kg olarak kabul etmiş. Bu şu demek: Bu değeri aşan cep telefonları kesinlikle kul-la-nıl-ma-ma-lıııııı.

SAR değerlerindeki standartları, Amerikan Milli Standartlar Enstitüsü (ANSI), Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü (IEEE) ve Uluslararası Non-İyonizan Radyasyon Koruması Komisyonu (ICNIRP) gibi uluslararası uzman olan kuruluşlar belirliyor.

Satın alınan cep telefonlarının SAR bilgileri kullanıcı kılavuzunda muhakkak bulunmalı. SAR değerleri belli olmayan ve yüksek olan telefonlar kesinlikle satın alınmamalı. Fakat bir gerçek var ki, cep telefonlarının büyük bir çoğunluğunun SAR değerleri standartlara aykırı. Özellikle de promosyon olarak dağıtılanlar. Amerika'da SAR değerini yanlış bildiren üretici ve satıcılara büyük cezalar uygulanırken; Rusya, Danimarka, İsviçre, İsveç ve İngiltere gibi birçok ülke SAR değeri standart dışı telefonlara satış izni vermiyor. Fakat çok hassas ve gözden kaçan bir nokta var. Cep telefonu üreten bazı firmalar yüksek SAR değerlerine sahip telefonları genelde gümrüklerinde radyasyon ölçümleri konusunda zayıf ülkelere pazarlamaktan da geri kalmıyorlar. Bunlardan biri de Türkiye olabilir mi sizce? Türkiye yıllardır cep telefonu promasyonu yapılan ülkelerin başında geliyor değil mi? Kimin denetlemesi gerekir peki; Sağlık Bakanlığı ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığı elbette.

Yüksek SAR değerinin kısa sürede ortaya çıkan zararlarından bazıları bakın neler:

a- Görme problemleri,
b- Kalp rahatsızlıkları.
c- Hafıza zayıflığı, beyinde tümör riski.
d- Aşırı stres ve yorgunluk.
e- Duyma problemleri, kulak çınlaması, kulaklarda aşırı ısınma
f- Çalışanlarda konsantrasyon eksikliği ve dikkat dağılması.
g- Kadınlarda düşük riskinin artması.
h- Kan hücrelerinin bozulması.
i- Baş ağrısı, migren.
j- Bağışıklık sisteminin bozulması vs...

Bir de çok uzun vadede (5-10 yıl gibi) ortaya çıkan zararları var. bunlar da;

a- Yüksek tansiyon problemleri.
b- Genetik sorunlar.
c- Sperm sayısının azalması ve kısırlık.
d- Beyaz kan hücresi (lenfoma) kanseri, cilt kanseri vs...

Yukarıda saydığımız zarar ve etkilerin en aza indirilmesi yine bizim elimizde aslında. Bunların başında birden fazla telefon taşımamak geliyor. Özellikle de SAR değeri bilinmeyen telefonlar en büyük risk. Telefonlar cep yerine çantalarda taşınırsa vücuda o kadar uzak konumda olurlar. Kablolu kulaklık kullanmak en mantıklısı. Ve birde konuşmayı mümkün olduğunca kısa tutmak elbette.

Aşağıya SAR değerlerini gösteren bir link ekledim. Sitenin içinde belli-başlı telefon markaları da var. Belki siz de faydalanabilirsiniz...

http://www.sarshield.com/english/radiationchart-sonyericsson.htm

 
Toplam blog
: 91
: 3105
Kayıt tarihi
: 16.02.09
 
 

Yıllardır yazmadım... Şimdi yine devam.. Haftanın belirli günleri... Çünkü eskisi kadar vaktim yo..