Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Ekim '09

 
Kategori
Şarap
 

Şaraba yolculuk !

Şaraba yolculuk !
 

Ratskeller Mahzeni, Bremen-Almanya


 

Hay Allah!! Belediye binasının altında da Şarap Evi mi olur diye sormuştum kendime, ilk gördüğümde. Sonraki yıllarda Bremen'e her gidişimde mutlaka uğradım o tarih kokan mekana.

Ratskeller'dan bahsediyorum. Kuzeybatı Almanya'nın şirin liman kentine damgasını vuran 600 yıllık Gurme Restoranı. Ayrıca, Almanya'nın en eski şarap mahzeni olup 1653 rekoltesi Rüdesheim şarap fıçısı da hâlâ buradadır. Bu arada, 1727 yılına ait dünyanın en eski içilebilir şarabının bir şişesi Hollanda'da 2005 yılında düzenlenen bir müzayedede 5 bin 520 euro'ya alıcı bulmuştur. Bu bir Ratskeller şişesidir.

Dünyanın dört bir yanından insanlar şarap kokulu tarihi içlerine çekmek için mutlaka Ratskeller'a uğrarlar. Küçücük giriş kapısının hemen yanında Grimm Kardeşler'in mızıkacıları karşılar sizi. Müzisyen olma hayaliyle evden kaçıp Bremen'e gelen eşek, köpek, kedi ve horozu hatırlıyorsunuz, değil mi? Dileklerinin gerçekleşmesi arzusuyla eşeğin ayaklarına dokunmaya başlayınca insanlar, yarım asırlık bronz heykelin o bölümü pırıl pırıl olmuştur.

Birkaç basamak indikten sonra girersiniz içeri. Yüzünüze vuran havayı ve kokuyu tarife imkan yoktur. Devasa fıçılar ve upuzun masalar karşılar sizi. 600 yıllık mahzende 10 ayrı oda-salon vardır. En meşhuru da, l’Orchidée olarak lanse edilen ve geçmişte Johannes Brahms, Otto von Bismarck ve Kaiser Wilhelm'i de misafir etmiş olan imparatorluk odasıdır.

Ratskeller'de çeşitli atraksiyonlar vardır. Ne şekilde yiyip içeceğinize karar verebilirsiniz. İster mükellef bir yemek yersiniz, isterseniz salt şarap tadımı yaparsınız. Tek sayfalık bir menüleri vardır. Mesela, benim sevdiğim karides çorbası ve pisi balığı yerseniz ve de yanında 2 kadeh şarap, 30 euro civarında bir hesap ödersiniz. Ama ben daha ferah bir yerde yemeğimi yiyip, Ratskeller'a sadece şarap tatmaya gitmekten keyif alıyorum. Elinize şarap kupasını veriyorlar ve 2 saat süre içinde 5 değişik şarap tadıyorsunuz. Damaktaki tatları temizlemek için de su ve ekmek bulunuyor. İsterseniz tattığınız şaraplarla ilgili sizi bilgilendirecek bir görevli de size eşlik ediyor. Her yerde olduğu gibi, Ratskeller'da da bol Japon turist çarpıyor göze. Bu arada, önemli bir not; son derece tecrübeli garsonlar sizin alkolden etkilenişinizi devamlı gözlüyor ve sarhoş olmanıza izin verilmiyor. Böyle bir durumda, kendinizi bir anda kapının önünde bulabilirsiniz. Bu seansın şimdilerde fiyatı 22.50 euro.

Ratskeller'la ilgili size aktaracağım en enteresan bilgi ise, içerideki özel tarihi odacıklarda tek ya da eşinizle, sevgilinizle mum ışığı altında özel bir yemek yemeyi tercih ederseniz, 140 euro civarında bir bedeli gözden çıkarmanız gerekmektedir. Fakat bu küçük odaların kapısında bir de uyarı notu var!

"Odaya 2 kişi girilmesi durumunda kapının açık tutulması şarttır!"

Hadi gülümseyin :)

 

 
Toplam blog
: 462
: 1159
Kayıt tarihi
: 07.03.09
 
 

Ne güzel bloglar yazdık, ne muhteşem dostluklar kurduk; onlar kaldı baki... ..