Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Ekim '10

 
Kategori
Şarap
 

Şarap ve Zeytinyağı

'Antik çağ mitlerine göre, Zeus; insanlığa en değerli armağanı veren tanrı yada tanrıçaya yeni kurulan kentin sahibi olacağını ilan eder. Deniz Tanrısı Poseidon ve Bilgelik Tanrıçası Athena yarışmaya başlar. Poseidon üç dişli çatalını bir kayaya saplar ve insanları uzak yerlerek götürerek savaşlar kazandıracak "at"ı yaratır. Athena ise mızrağını yere saplayarak onu bir "zeytin ağacı"na dönüştürür. Şehir halkı Athena'yı seçer ve şehre Athena'nın adı verilir. Halk bu seçimiyle göçebelik yerine yerleşikliği, savaş ve talan yerine barış ve uygarlığı seçmiştir. Aklı, bilimi ve sanatı temsil eden tinsel parlaklığın tanrıçası Athena'nın en belirgin simgesi kendi yarattığı ağaç olan zeytin dalıdır. " Alıntı.

Doğanın bize en güzel armağını, yaşam iksiri zeytinyağı. Küçük bir parça köy ekmeğini, iyi bir zeytinyağına bandırdıp, yediğimizde damağımızda bıraktığı tadı hangimiz sevmiyoruz acaba? Hele bir de kekikle tatlandırılmışsa o zeytinyağı...

Ayvalık, Akçay, Altınoluk civarında doğup, büyüyenler yada bir şekilde yolu oraya düşenler bilir oradaki zeytinlerin ve onlardan yapılan zeytinyağının harika tadını. Sağlığın adı zeytinyağı... Güzelliğin adı zeytinyağı... Sabunlardan, masaj yağlarına kozmetikte, binbir çeşit yemekle sofralarımıza gelen zeytinyağı...

Şimdi diyorsunuzdur zeytinyağı ve şarap nasıl bir uyum sergiler. Kaliteli yaşamı, keyfi, iyi bir damak tadını keşfetmiş herkes bilir, bu iki lezzetin birlikteliğini...

Zeytinyağlı yemeklerle birlikte içeceğiniz kırmızı sek şarabın tadına doyamayacaksınız. Özellikle Sek Rose şarap, taze bakla ve kabak çiçeği dolması gibi lezzetlere en iyi eşlik eden şarap çeşidi.

Küçük bir tarif;

Deniz Börülcesi ve Ayvalık Favası

Malzemeler;

300 gr haşlanmış deniz börülcesi

500 gr kuru bakla

150 ml sızma zeytinyağı

2 adet taze soğan

1 yemek kaşığı taze kekik

Tuz ve karabiber

Baklayı sıcak suyla birkaç kez yıkadıktan sonra suyla beraber tenceye koyup kısık ateşte iyice pişirin. Pişen baklayı kalan malzemeyle birlikte robotta püre haline getirip, soğutup dolaba koyun. Deniz börülcesini ve favayı hazırladıktan sonra servis tabağında fava altta, deniz börülcesi üstte olacak şekilde sunuma hazırlayın.

Bu arada yanına en çok Kav Narince yakışıyor. Afiyet olsun...

Keyifli sofralar....

 
Toplam blog
: 19
: 778
Kayıt tarihi
: 14.10.10
 
 

Kitap okumak en büyük zevkim. Fotograf çekmeyi, resim yapmayı ve kültür gezilerini çok severim. S..