Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Eylül '09

 
Kategori
Dünya
 

Sarkisyan lobini nasıl ikna edecek?

Sarkisyan lobini nasıl ikna edecek?
 

Sarkisyan sıkıntıda


Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyanı zor günler bekliyor. Sarkisyan Türkiye ile ilişkiler konusunda iki cephede uğraşıyor. Kendisini bir taraftan ülke içindeki muhalefet, o biri taraftan da ülke dışı muhalefet – lobi sıkıştırıyor.

Sarkisyan daha önce makamında siyasi parti liderlerini kabul etti. Görüşmeye 64 partiden 52-i katıldı. Cumhurbaşkanıyla görüşmeden sonra Taşnak yönetiçileri izlenimlerini aktararak, Sarkisyanın protokollere herhangi bir değişiklik yapmayacağı kanaetine geldiklerini söylemişler. Buna göre de muhalefet miting ve gösterilerin peşinde. Konuyla ilgili 1 Ekimde Ermenistan Parlamentosunda dinlemeler de düzenlenecek.

Her şey Sarkisyanın elinde. Parlamentoda çokunluk kendisinin başkanı olduğu Cumhuriyyet Partisinin kontolünde. Sarkisyanın kontrolünde olmayan güc lobidir.

Sarkisyan gelecek günlerde ermeni lobisinin faaliyet gösterdiği ülkelere giderek onlarla da Türkiye-Ermenistan ilişkileri konusunu ele alacağını açıklamış.

Bu görüşmelerden olumlu bir sonuc beklemek zor. Lobinin varlığı zaten sözde soykırımın tanınması üzerinde kurulmuş. Bu olmazsa lobiye de gerek kalmaz. Ermeni lobisi Ermenistanı düşünmüyor, kafasında tuttuğu tek konu ve çalışma Türkiyeni zorlamak, köşeye sokmaktır. Zorlanan ve köşeye sıkılan ise Ermenistan ve bu ülkenin ekonomisidir.

Ermenistan ekonomisi küçülüyor, yatırımlar azalıyor. Ermenistan resmileri tek çareni Türkiye ile sınırın açılmasında görüyorlar. Ermenistan Maliye Bakanı Tigran Davtyan 16 Eylülde Parlamentodaki konuşmasında Türkiye-Ermenistan sınırının açılmasının ekonomik acıdan her iki ülkenin çıkarına olduğunu belirterek, böyle bir sonuca Dünya Bankasının araştırmasına göre ulaştıklarını kaydetmiş.

Tigran Davtyan sınırın açılması halinde Ermenistanın nakliyyat harcamalarının azalacağını, yeni bazarlara ulaşacaklarını ve ülkeye yatırımların artacağını dile getiriyor.

Ermenistanın Ekonomik Bakanı Neres Eritsyan da yaptığı açıklamada, Türkiyenin Avrupa Birliğinin Gümrük İttifakına üye olduğunu hatırlatarak şöyle demiş: “Ermenistan Avrupa Birliği ile serbest ticaretle ilgili anlaşma imzalamağa hazırlanıyor. Böylece biz Türkiye üzerinden Avrupa Birliğinin sınırı ile tokunacağız”.

Ermeni siyasi uzmanlar da resmilerin görüşlerini paylaşıyorlar. Merkezi Erivanda bulunan Kafkasya Enstitüsü Başkanı Aleksandr Arzumanyan Ermenistanla Rusya arasında Gürcüstanın var olduğunu ve bunun ülkesi için problem olduğunu bu sözlerle anlatıyor: “Rusya ile Gürcistan arasında ilişkiler gergin olduğundan bunun etkisi Ermenistana ulaşıyor, yollar kapanıyor, ticaret donuyor. Hatta Rusya uçakları bile şimdi Gürcistan değil, Türkiye üzerinden Ermenistana ulaşıyorlar. Rusya ve Ukrayna mallarının Batum limanı üzerinden Ermenistana ulaşması çok pahalı”.

Böylece ermeni siyasi uzman da Ermenistanla Türkiye arasında sınırın açılmasının ekonomik acıdan ülkesi için hayırlı olacağına işaret ediyor.

Top Ermenistanın meydanında.

Erivan Türkiye, ardından da Azerbaycanla iyi ilişkiler kurmak, ekonomisini yükseltmek, yatırımları artırmak, NABUCCO gibi projelere katılmak istiyorsa ilk önce Yukarı Karabağ dışındaki 5 Azeri bölgesini boşaltmalıdır. Aksi halde ablukadan da kurtulmayacak, ekonomisi de küçülmekte devam edecek, ayrıca bu politikası sonucunda askeri harcamaları artan Azerbaycanla olası savaşa da hazır olmalı.

 
Toplam blog
: 41
: 966
Kayıt tarihi
: 21.04.09
 
 

Elhan Şahinoğlu - 1971 Bakü doğumluyum. Azeri gazeteçi, köşe yazarıyım. Ayrıca, "Atlas" Stratejik Ar..