Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Ekim '09

 
Kategori
Dünya
 

10 Ekim: Lobinin kara günü

10 Ekim: Lobinin kara günü
 

Beyrut ermenilerinin itirazı


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ermeni lobisinin Ermenistan-Türkiye ilişkilerinin normalleşmesi sürecine etki yapmaması gerektiğini söylerken, lobi Ermenistan Devlet Başkanı Serj Sarkisyanı köşeye sıkıştırmakta kararlı.

Sarkisyan gittiği her yerde karşısında lobinin sert tepkilerini gördü, kendisi yumurta ateşine bile hedef oldu. Lobi Sarkisyanın protokollere imza atacağı halde Ermenistana finansman desteği durducağı uyarısında bulundu. Dahası da var. Sarkisyanı içeride – Ermenistanda zor günler bekliyor. Muhalefet tam alarmda.

Aslında gelişmelerin bu noktaya gelmesi, ilk kez lobi ile resmi Erivanın tutaşmasının izlenilmesi Ankaranın uğuru. Şimdi Ermenistanda Sarkisyanın Türkiye ile ilişkiler konusunda geri adım atacağı tartışılyor.

Amerika Ermeni Asamblesi Ermenistan ve Yukarı Karabağ Temsilçisi Arpi Vartanyan Erivan`da açıklamada bulunarak, Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin tüm ermenileri ilgilendiren konu olduğunu kaydederek, Türkiye ile imzalanması öngörülen protokollerin onaylanmayabileceğini dedi. Vartanyan Serj Sarkisyanın lobinin itiraz gücünü görerek, hatta protokolleri imzalamaktan vazgeçebileceğinin mümkün olduğunun da altını çizdi.

Bu arada, Ermenistanda faaliyet gösteren “Sosiometr” sorğu merkezinin başkanı Agaron Adibekyan 7 Ekimde Erivanda düzenlediği basın toplantısında, Ermenistan-Türkiye ilişkileriyle ilgili yaptığı sorğunun sonuclarıyla ilgili bilgi verdi. Agaron Adibekyan konuyla ilgili 1990 yılların başından sorgular düzenlediğini belirterek, bu sorgularda “daha çok hangi devletle ilişkiler geliştirilmeli” sorusuna ermenilerin yüzde 90 oranının her zaman Türkiyeni son sırada gösterdiklerini kaydetti. “Sosiometr” sorğu merkezinin başkanı bunu ermeni ahalisinin 3/4 `nün soykırıma uğrayan insanların torunları olmasıyla alakelendirdi. Agaron Adibekyan yeni sorgunun sonuclarıne değinerek, sorguya katılanların yüzde 40-45 oranının sınırın açılmasına ilgi göstermediğini dedi. 55-60 oranının iki hisseye bölündüğünü vurgulayan Adibekyan bir hissenin sınırın açılmasının Ermenistana ekonomik acıdan katkı yapacağı düşüncesinde olduğunu bildirdi.

Böylece, protokollere hem Türkiye, hem de Ermenistanda itiraz var. Ancak Sarkisyan Abdullah Gül ve Recep Tayyip Erdoğanla mükayesede daha zor durumda. Resmi Ankara “Azerbaycanın işkal altındak toprakları ne olacak” sorusuyla karşı-karşıyadırsa ve yanıtı “ilkin aşamada Yukarı Karabağ dışındaki 5 bölge boşaltılmazsa protokoller Mecliste onaylanmaya bilir” şeklindedirse, Sarkisyanın yanıtı muhafizekar ermeni çokunluğunu tahmin etmiyor. Çünkü protokolleri imzalamakla o hem Türkiyenin sınırını resmen tanıyacak, hem de sözde soykırım konusunu tartışmaya açacak ki, bunları da lobi kesin ona bağışlamayacak.

 
Toplam blog
: 41
: 966
Kayıt tarihi
: 21.04.09
 
 

Elhan Şahinoğlu - 1971 Bakü doğumluyum. Azeri gazeteçi, köşe yazarıyım. Ayrıca, "Atlas" Stratejik Ar..