Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Haziran '14

 
Kategori
Öykü
 

Satılmış Çavuş: Bir Çanakkale Hikayesi

Satılmış Çavuş: Bir Çanakkale Hikayesi
 

Türk Topçusu


Satılmış Çavuş, Bayremiç’te ihtiyat subayı Çanakkaleli Halit Bey: 18 Mart Çanakkale Muharebesi esnasında Satılmış Çavuş ve öyküsünü anlatıyor.

18 Mart 1915 Çanakkale deniz muharebesinde, Kilitbahir’de Mecidiye tabyasında 24’lük bir topun komutanı Satılmış Çavuş, başka top arkadaşları ile birlikte yaralanıyor. Sıhhiye erleri çavuşu sedyeye koyuyorlar. Kazemata götürüyorlar. Satılmış Çavuş kapıya yaklaşınca geriye bakıyor. Senelerden beri gölgesinde hayaller, emeller beslediği topun o büyük günde bırakılmış boynu bükük, yetim kaldığını görüyor. Gözleri doluyor. Topun bir daha atıldığını görmeden içeri giremeyeceğini söylüyor. İyi amma mürettebatı nereden bulmalı? Büyük gemi mermilerinin etraftan kopardığı taşlar topçuları hep birden saftan dışarı bırakmıştı. Satılmış Çavuş al kanlar içinde sedyeye yatıyor. Bu imkansızlık karşısında arzusundan zerresini feda etmiyor, bekliyor. Bu yaralı kahramanı mahzun göndermek, onun son arzusunu yerine getirmemek batarya arkadaşları için çok acı…

İhtiyat subay namzedi başçavuş ile sıhhiye erlerini bir iki emirleri alıp topun başına geçiyor. Noksan mürettebatla alışmamış erlerle bu koca topu idare etmek kolay değil … Top dolduruldu. Fakat zaviye verirken namlu dişlerden kurtuldu. Önündeki toprak sipere oturdu .Bereket versin top dolu olduğundan kuyruk tarafı ağırdı da zorluk çekmekle beraber namluyu kaldırmak mümkün oldu.

Erat siperden top başına döndüğü sırada otuz buçukluk bir mermi boğuk bir uğultu ile geldi. Eratın şimdi terk ettiği yere indi. Tabya sarsıldı. Satılmış Çavuş , evladı ateşe düşmüş analar gibi kollarını uzattı “Allahım ,topumu bana bağışla !” diyen bir vaziyet aldı. Mermi yürüdü, istikameti değişti. Siper boyunca toprağa daldı gitti.

Satılmış Çavuşun topu ateşlendi. Heybetli bir gürültü ile mermi uğuldayarak giderken kimse hedef tarafına bakmıyordu. Gözler Satılmış Çavuşun yüzüne dikilmişti. Yürekten gelen zevkin, en ağır yaraların acını nasıl unutturduğunu hayran hayran seyrediyorlardı. Öteden, batarya komutanından, tekrar ateş komutası geldi. Galiba batarya komutanı memnun kalmıştı…

KAYNAK: http://www.canakkalesehitlik.net/satilmis-cavus.html

 
Toplam blog
: 8
: 786
Kayıt tarihi
: 03.09.13
 
 

1997 yılında turizm lisesine başladım. Turizm İşletmeciliği ve Seyahat Acentacılığı üzerine 2 ayr..