Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Ekim '15

 
Kategori
Deneme
 

Savaşların nedeni olarak gösterilen “ülkesini koruma” sağlam gerekçe değil

Savaşların nedeni olarak gösterilen “ülkesini koruma” sağlam gerekçe değil
 

Savaşanlar “Ne yapalım, ülkeme saldırdı, biz de kendimizi korumak zorunda kaldık” diyorlar. Hatta “Barış için savaşıyoruz” diyenler de var. Ve herkesi ikna etmişler. Bu yüzden bir ülkeye küçük bir saldırı halinde savaş başlatılmasına kimse itiraz etmez.

Her şeyden önce “savaşı kimse istemez” sözü doğru değil. Özellikle silah üreten ülkelerin pazar yaratmak için savaşa ihtiyaçları vardır. Belki kendilerini de tehlikeye sokacak genişlikte savaş istemezler ama bölgesel çatışma ve terör olursa iyi olur.

Şimdilerde zaten doğal olarak dünyanın çeşitli yerlerinde çatışma ve terör devam ettiğinden ayrıca ülkeler arasında savaş başlatmaları gerekmiyor ama gerekirse yaparlar da. Yani adamlar silah satmak için savaş başlatmaktan çekinmezler.

Ülkeleri birbirine karşı kışkırtmak kolaydır. Bir sürü neden bulursunuz. Ve ülkeler bu saldırıların nedenini incelemeden ilgili ülkeye savaş başlatma konusunda acelecidirler.

Başka nedenler de var… İlgili ülkenin halkı sizinle dost, savaş falan istemiyor. Ancak siyasi yönetimdeki kimseler kendi ikballeri için düşmanlık başlatır ve halkı savaşa sokabilirler.

Ben dünyada hiçbir ülkenin diğer bir ülkeyle savaşmak istediğine inanmıyorum. Yukarıdaki nedenlerle bir savaş başlarsa siz bu durumda ülkenizi korumuş mu oluyorsunuz?

“Birileri ülkeme saldırırsa ben de karşılık veririm” Bu, ülkelerin tabii hakkıymış. İyi ama ülkenize saldırı anladığınız manada bir savaş amacıyla yapılmamış olabilir. “Angajman kuralları” ülkelerin elinde fitili tutuşturulmuş ateş “Şöyle yaparsan savaş sebebi sayarım” Ama yani savaş sebebi olabilecek çok şey var ve belki bunlarla,  ilgili ülkenin alakası yok. Belki bir oyun bir kışkırtma var.

Ne güzel ya “ülkemi korumak için savaşıyorum” Senin öncelikli görevin ülkeni değil barışı korumak. Hiç böyle bir gerekçe olamaz. Bugün artık bilemiyorum devletlerarasında savaş çıkar mı ama eğer böyle bir şey olursa o ülkenin savaş iradesinden değil başka sebeplerdendir. Ve bu durumu bile bile en küçük ihlal, taciz, saldırıda “Ben ülkemi koruyorum” diyerek kimse savaşa kalkışamaz.

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..