Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Mayıs '11

 
Kategori
Güncel
 

SBS'yi kazanamayan okuyamayacak!

SBS'yi kazanamayan okuyamayacak!
 

OKUMA HAKKIMA DOKUNMA!


SBS'de başarısız olacak çocuklarımızın okul hayatları bitmiştir. TC'de okuyacakları bir okul kalmamıştır. 

Genel olarak OKS ve SBS'e katılan çocuklarımızın %75'i bir okula yerleştirilememektedir. 

Şimdilerde hedeflenen, ilköğretim mezunu çocuklarımızın, en az %65'inin okumayıp meslek edinerek ara eleman, işçi olmasıdır. 

Seçime gidiyoruz ve muhalefetteki siyasi partiler ya farkıda değil, ya da geleceğimiz (çocuklarımız) onları ilgilendirmiyor. Onların derdi şimdiki yetişkinlerden oy alabilmek. Çocukları kim takar! Genelgeyi okuduğumdan beri farkındalık yaratmaya çalışıyorum, ne mümkün! 

Önce iki saptama yapalım.Birincisi: Meslek lisesi meslek edindirir. İkincisi : Meslek lisesi mezunlarının, günümüzde ve gelecekteki çalışma koşulları pek de parlak görünmemektedir. Özel sektör ara işgücü -meslek lisesi mezunu- için dayatıyor ama yaşanılır ücret ve insanca çalışma şartları sağlamıyor. .Meslek lisesi mezunu düşük ücrete mahkum, gençlikte belki iş buluyor, sonra işsiz. Çalışma şartları ağır, iş ortamları iyi değil; ilerleme, gelişme olanakları yok. 

Meslek Liselerine zorlanmak, özellikle kız çocuklarımızı daha fazla mağdur edecek, hayatta bağımsız birey olabilme şanslarını ellerinden alacaktır. Kızlar, zorla belli mesleklere yöneleceklerdir. Kaç alan var kız çocuklarının çalışabileceği? 

Daha acısı ve en önemlisi, ilköğretim beyin gelişiminin henüz tamamlanmadığı yıllardır. Pek çok çocuğumuz akademik olarak başarılı olacakları bilişsel yetkinlik düzeyine ulaşamamışlardır. SBS'de başarılı olan çocuklarımız, daha iyi olanakları olan çocuklarımız olmalarının yanısıra, gelişmelerini de daha erken tamamlayan çocuklarımızdır. 

Genelge, “2013 yılına kadar tamamlanacak geçişle..” diyor ya, MEB 2010-2011 yılında uygulamanın başladığını belirtiyor. Sorduğum okul müdürleri, öğretmenler “Daha tam karar verilmedi” gibi yumuşak konuşuyorlar. Oysa dersaneler duyurdu. Sanki toplumun tepkisinden korkulduğundan sessizce kotarılıyor bu iş. 

Kimi siyasi, eğitimci, vatandaş meslek lisesini savunuyor. Kuşkusuz meslek edinmek isteyen çocuklarımız için kaliteli meslek eğitimi gerek ve devlet bunu sağlamalı. Asıl gözden kaçırılan, çocuklarımızın okuma haklarının gasp edildiğidir. MEB, çocuklarımızın anayasal ve en temel hakkını yok etmektedir. Meslek edinmek istemeyen çocuklarımıza okuyacakları okul sağlamamaktadır. Meslek lisesi savunucuları ve velilerin farkında olmadığı budur. 

İlköğretimi bitiren çocuklarımız 14-15'li yaşlarındadır, reşit değildirler. Yani daha gelişeceklerini kabul ediyoruz ama onlara “Sen akademik olarak yetersizsin, gelişemezsin, okuyamazsın. Ya işe (mesleğe), ya sokağa, sana okul yok!” diyoruz. 

Zorla meslek lisesine yönlendirilecek çocuklarımızın işliklerde, atölyede, bizzat işbaşında uygulamalı öğrenmenin ağırlıkta olduğu meslek liselerinde 4 yıllık boyunca diğer dersleri almadıkları için gelişmeleri duraksayacak ve sınırlı bilgi ile üniversite kazanmaları da söz konusu olamayacaktır. üniversiyteye geçiş mümkün olamayacak, bu çocuklarımız Anadolu Liselerinden gelen çocukları geride bırakabilirlerse belki meslek yüksek okullarına girebileceklerdir. “Meslek lisesi mezunları kendi yüksek okullarına girmede öncelikli” dendiğini duyar gibiyim. Daha kaç yıl bu böyle sürecek? Ne garantisi var? SBS belası kaç yıllık? Peki ülkemizde ilköğretim sonrası üniversite yolunu sonsuza değin kapama uygulaması kaç yıllık? Var mı Almanya'dan başka çocuklarını gelişemeden eleyen ülke? Çocuk meslek edinme eğitimine rızasıyla gider, o başka... Ama çocuklarımızı zorla bir mesleğe kaydırıp sonra da “İstemediğin bu meslekte hayatın boyunca mutsuz ve üstelik de zor şartlarda bir yaşayacaksın. İster oku, ister okuma; ister çalış, ister çalışma” diyoruz. Bunun neresi eğitimde , hayatta fırsat eşitliği? 

MEB 2010/30 sayılı genelge ile, SBS'de başarısız olacak çocuklarımız zorla meslek lisesine yönlendirilecekler veya okumayacaklar. Onların okuma hakları daha çocukken ellerinden alınacak. 

Bu konuda MEB'e yönelttiğim "SBS'de başarısız olan ama bir meslek lisesine de gitmek istemeyen çocuklarımız hangi okullarda eğitimlerine devam edebileceklerdir?" yönündeki soruma cevap verilmedi. Verilen cevap, bürokrasi ustalığında yuvarlak. "Uygulama 2010-2011 öğretim yılında başlamıştır. SBS sonucu bir Anadolu Lisesine yerleştirilemeyen öğrencilerimiz meslek liselerine yönlendirileceklerdir." şeklinde. 

Apaçık, “Okuyabilecekleri bir okul yoktur.Sokağa salınacaklardır” diyemiyorlar. Yani “ Ya meslek edinmeya razı gelirsin, ya okumazsın. Paşa gönlün bilir yavrucuğum.Sen SBS'yi başaramadın, çöpsün. Her ne kadar %75 içinde isen de, seni üniversite yolunda istemiyoruz. Kısa yoldan sanayicinin istediği ara eleman ol, ucuz iş gücü olarak çalışmaya hazırlan.” 

Buna kaç veli razı ? 

Hani şu 12 Hazira 2011'de oy kullanacak velilerden kaçı? 


Prof. Dr. Yankı Yazgan'ın beyin gelişimini anlatan yazısı: 

 

http://www.birgun.net/writer_2010_index.php?category_code=1196815149&news_code=1266743368&year=2010&month=02&day=21 

 

 
Toplam blog
: 41
: 1621
Kayıt tarihi
: 29.05.07
 
 

Doğaya, sanata, spora, bilime ve ülkeme bağlı; doğruya, gerçeğe, akla yönelik; uluslara saygılıyı..