Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Haziran '11

 
Kategori
Seçim
 

Seçime güven

A) İlkçağ Yunan sitelerinde ve daha sonra Roma Cumhuriyetinde seçimler vardı. Tabi sadece asil kabul edilen erkek vatandaşlar aday ve seçmen olarak kabul ediliyordu. 

B) Aynı dönemlerde Asya kıtasında büyük küçük krallıklar toplumu ve devleti yönetiyordu. İşin içine biraz girdiğiniz zaman onlarda da "Liyakat" ve toplum tarafından benimsenme zorunluluğu olduğunu görürsünüz. 

C) İlk İslam Devleti'nde Hz. Peygamber'den sonra gelen halifelerin de "Liyakat ve Uzlaşma" ile devletin başına geçtikleri görülür. Yine İslam Fıkıhında "İcma-i Ümmet" yani ümmetin genel eğilimi diyebileceğimiz bir anlayış vardır. 

D) Günümüzde demokrasisinin geliştiği kabul edilen İngiltere'de Kral'ın bulunması İngiltere halkının yüzde 60-70 onayıyla devam etmektedir. İngiltere Krallığı genel söylemde zannedildiği gibi sembolik falan da değildir. Kralın onaylamadığı hiç bir yasa yürürlüğe giremez. 

E) Yukarıdaki gelişmelere bakarak şunu söyleyebiliriz. seçim aynı zamanda bir kabuldür. Seçime ister iktidar ister muhalefet olarak katılmak sahaya çıkmak gibidir. O sahada top oynamayı kabul etmek demektir. Halkın kabullerine saygılı olmak insani ve demokratik bir anlayıştır. Her şeyden önce bu sevgi ve saygıyı öğrenmek, titizlikle korumak gerekir diye düşünüyorum. 

 
Toplam blog
: 2
: 485
Kayıt tarihi
: 27.05.11
 
 

1981 Ankara Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Tarih Bölümünden mezun oldum. Askerliğimi (Eğridir'de ko..