Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Haziran '07

 
Kategori
Okullar
 

Seçmeli dersler notla değerlendirilmesin!

Seçmeli dersler notla değerlendirilmesin!
 

Lisede öğrenim gören öğrencilerin alabilecekleri resim, müzik ve beden eğitimi dersleri yeteneğe dayalı derslerdir. Bu derslerden başarılı olmak çalışmaktan ziyade sahip olunan yeteneğe bağlı bulunmaktadır.

Öğrencilik yıllarımda olsun, öğretmenlik ve idarecilik yaptığım okullarda öğrencilerin bu derslerde yetenekleri olmadığı için, not problemleri yaşamalarına şahit olmuşumdur. Bu derslerin okullarda okutulmamasını savunacak değilim. Aksine öğrencilerin sportif ve sanat yönünün gelişmesinde bu derslerin çok önemli katkısı olduğu düşüncesindeyim.

İlköğretimde mevcut bulunan bilgisayar dersinde olduğu gibi, liselerde de beden eğitimi, müzik ve resim derslerinde öğrenci başarısının notla değerlendirilmemesi gerektiği kanaatindeyim. Böylece daha rahat bir ortamda, sahip oldukları yetenekleri geliştirme imkânı bulacaklardır. Not kaygısı taşımayacaklardır.

Belirtilen derslerin notla değerlendirilmemesi durumunda; bu derslere karşı ilgisiz olacakları gibi bir görüş de tabiî ki savunulabilir. Ancak, mevcut durumda da öğrenciler bu derslere karşı yeterli ilgiye sahip değillerdir. Çünkü her şey ÖSS'ye göre endekslenmiştir. İlgili derslerden de nasılsa ÖSS'de sorumlu olmayacaklardır.
Hatta bu dersler aynı saate ortak olarak yapılmalı ve öğrencilere tercih hakkı tanınmalı. İsteyen öğrenci resim dersine, isteyen müzik dersine, isteyen beden eğitimi dersine girmeli. Hatta beden eğitimi dersi bir bütün olarak işlenmek yerine; basketbol, futbol, voleybol, atletizm gibi ayrı derlere dönüştürülmeli. Böylece bireysel farklılıklara hitap edecek ve özgürce seçmelerine imkân tanıyacak bir ortam oluşturulmuş olacaktır.

Müzik dersi ise mutlaka bir enstrüman eğitimine dayandırılmalı. Öğrencilerin istekleri ve yetenekleri doğrultusunda bir müzik aleti çalmayı öğrenmelerine imkân sağlanmalı.

Bunların yapılabilmesi içinde gerekli alt yapı ve araç gereç okullara sağlanarak, derslerin işlenebilmesi için ortam oluşturulması gerekmektedir. Mevcut haliyle bu derslerden gerekli yarar sağlanmamaktadır.

 
Toplam blog
: 53
: 2753
Kayıt tarihi
: 14.01.07
 
 

Eğitimciyim. Evli ve Hüseyin Kürşat ve Mehmet Çağrı adında iki oğlum var. Bilgisayar ve psikoloji..