Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Mayıs '11

 
Kategori
Güncel
 

Seçmenim olur musun?

Seçmenim olur musun?
 

siyasi parti liderleri


Süleyman Demirel’in seçim meydanlarında “herkes ne veriyorsa 2 katını vericem” sözleriyle oyları topladığını gören Tansu Çiller, hocasının izinden giderek “biri ev diğeri araba olmak üzere 2 anahtar” sözüyle halkın gönlünü fethedip mecliste yerini almıştı. Ardından Ecevit’in her köyde bir kent, Erbakan’ın Taksim’e camii, Bahçeli’nin Apo’yu idam edeceğini söylemesiyle birlikte seçim öncesi tüm partiler için vaat etmek vazgeçilmez hal almıştı. 

Yapılan önceki seçimler düşünülürse, parti liderlerinin kullanmaları için, en azından oy oranını birkaç puan arttırabilecek oy garantili seçim vaatleri. 

Buyrun… 

Hazır iyice dibe vurmuşken 

"Asgari Ücret Kaldırılacak" 

Parti liderlerinin dilinden düşmeyen başlıca konulardan biridir. Asgari ücret kaldırılırsa, bu konudaki tüm olumsuzluklar da ortadan kalkmış olacak. 

Bir tane yetmez ! 

"İki Anahtar Birden" 

Her seçimde büyük olasılıkla tutar, neyin anahtarı olduğu söylenirse daha etkili olur. Sonuçta vaatler sadece seçilmek içindir, seçilince yerine getirme zorunluluğu yoktur. 

Akaryakıt ucuzlayacak 

"Benzin 1 lira olacak" 

Bugüne kadar “mazot 1 lira olacak” sözü çok söylendi, o yüzden kimse inanmasa bile benzin için bunu söylemek etkili olacaktır. Hatta seçim sonrasında ya da tam öncesinde, doğuda bir yerde "petrol bulundu" şeklinde bir haber ortaya atılarak bu söylem desteklenebilir. 

Enflasyonu hallettik 

"Cari Açık Kapatılacak" 

Zaten halkın dinlerken bile "hmmm" dediği bir konu. Çoğu insan anlamasa da, laf kalabalığı olarak kullanılabilir. 

Yepyeni bir emeklilik sistemi 

"Al da hayrını gör" 

Bu sistemle ailesinde yaşlı bir büyük olmayan aileler tespit edilecek. Emekli olan kişiye artık maaş ödenmeyecek. Bunun yerine besleyip bakmaları için bu ailelere verilecek. 

Dış Borçlar 

"Bitti bitecek" 

Kimsenin pek umrunda olmayan bir konu daha. Maksat halka seslenirken daha güçlü Türkiye imajı olsun. Sahi iç borçlanma ne alemde? 

Askerlik Süresi 

"Azaltılacak, hatta profesyonel askerlik" 

Her askerlik döneminde kışlada kulaktan kulağa yayılan bir söylentidir. Öyle ya, milyon tane askerimiz, bi o kadar da onların aileleri ve sevdikleri var. Askerlik kısalacak diyerek, o kitlenin oyları da toplanabilir. 

Seçim Yaşı 

"Neden daha da inmesin" 

Seçim yaşı daha da aşağı çekilecek. Şeker ve çikolata ile de oyları alınabilecek bir kitleye yer açılacak. 

İşsizlere İş 

"Aşsızlara aş" 

Nasılsa dilin kemiği yok, bas gaza. Bi ton kalabalık toplanmış, hazır hızını da almışken devam et. 

En Az 3 Çocuk 

"Suyundan da koy" 

Para kazanma derdine düşen halk, başka bir şey düşünmesin. Öyle ya, geçindirecek ev nüfusu ne kadar fazla olursa, millet gündemden o kadar uzaklaşır. 

Çiftçiye Ucuz Mazot 

"Tekrar etmekte fayda var" 

Az önceki benzin vaadi tutmazsa, bu söylem kullanılabilir. Yıllardır bu vaatle oy toplanıyor, eğer söylenmezse halk beklenti içine girebilir. 

Gecekondulara Tapu 

"Bir bu eksikti" 

Yerel seçim değil ama yine de söylenebilir. Amaç halkı coşturup oyları almak değil mi, orman arazilerine bile tapu dağıtılabilir. 

Liraya 6 Sıfır 

"Tekrar Eklenecek" 

Halk hala parada milyon ve milyar söyleminden kurtulamadı. Paranın değeri sıfırlar eklenerek, tekrar milyon ve milyarla ifade edilecek. 

Onlar Size Ne Verecekse 

“Ben iki katını vericem” 

Klasik bir vaat fakat yine iş yapabilir. Neticede halk olarak böyle söylemlere bayıldığımız için, oy oranını birkaç puan arttırır. ... 

Son Olarak ... 

Parti liderinin milletvekili adayını desteklediği halka gösterilmelidir, peki nasıl... 

Bunun için parti liderinin gökyüzüne doğru, sağa karizmatik veya sola manalı bakışıyla çekilen fotoğrafı tüm milletvekili adaylarına gönderilir. Milletvekili adayları parti lideriyle aynı karede olacak şekilde benzer fotoğraflar çektirir. Adayın parti liderine bakan, yok olmadı ters tarafa, lider yukarı bakıyorsa aşağı bakan bir fotoğrafı aynı kareye montajlanarak afişler hazırlanarak olabildiğince yerlere bu posterler asılır. Maksat halk kime oy vereceğini görsün ve bilsin. 

Parti lideriyle aynı fotoğraf karesinde yer alan vekil, aynı düşüncede demektir. 

Belediye görevlileri seçim sonrası ortalığı temizlerken, nasılsa ne oy verilen ne de oy veren hiç kimse tüm bunları hatırlamayacaktır. 

İşte seçim rüyası böyle bir şeydir, tek hatırladığınız şey ertesi gün uyandığınızda, aklınızda kalan garip bir tattır. 

Bu seçimin de vatana millete hayırlı olması dileğiyle... 

 
Toplam blog
: 36
: 8702
Kayıt tarihi
: 08.04.11
 
 

2000 yılına 30 kala İstanbul'da doğmuştur. Liseden sonra her ne kadar üniversite okumaya yeltense..