Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Eylül '10

 
Kategori
Siyaset
 

Seçmenin kaydı başka bir yere aktarılmadan asla silinmemelidir

Seçmenin kaydı başka bir yere aktarılmadan asla silinmemelidir
 

Seçmen kütüklerinin oluşturulmasında yol göstermesi gereken temel ilke tek cümle ile ifade edilebilir: “Yaşayan bir seçmenin kaydı başka bir yere aktarılmadan asla silinmez.”

Bu ilke ile oluşturulacak seçmen kütükleri sağlıklı seçimler yapılmasını sağlayacaktır. Bu ilke gözetilmeden yapılmış seçimlerin dürüstlüğü konusunda şüpheler vardır. Şimdiye kadar yapılmış seçimlerin tümü şaibelidir.

Nasıl bir yurttaş adresini değiştirdiği zaman Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlığı düşmüyorsa, seçmen kaydının da düşmemesi gerekir. Oysa şimdiki uygulamada adres değiştiren bir yurttaşın seçmen kaydı düşmüşse ve bunu öğrenip bir seri bürokratik işlemi yapmamışsa oy kullanma hakkını yitiriyor.

12 Eylül 2010 referandumunda kullanılan oyların yerel boyutunun bir değeri olmaması nedeniyle oyun nerede kullanıldığının hiçbir önemi yoktu. Böyle olmasına karşın tam referanduma giderken seçmen kütükleri üzerinde adrese dayalı kapsamlı bir şekilde kapsamlı değişiklikler yapmalarının iyi niyetli bir açıklaması da yoktur. Bu değişiklik nedeniyle oy kullanamayan seçmenlerin sayısını YSK açıklamak zorundadır. Bunu öğrenmek her yurttaşın hakkıdır.

18 yaşında seçmen olan bir yurttaşın seçmen kaydı yaşadığı sürece geçerli olmalıdır.

Ankara, 13 Eylül 2010

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..