Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Haziran '10

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Şekere şişmanlık vergisi konmalı

Şekere şişmanlık vergisi konmalı
 

Obezite, bebeklikten itibaren sağlığımızı tehdit eden bir tehlike!


Oy gizli, haber kutsal, yorum hürdür.

İnsanoğlu sigaradan daha büyük bir tehlikeyle karşı karşıya: Obezite!

Evet, obezite sigaradan daha büyük tehlike…

Çünkü sigara belli bir yaş gurubundan sonrakiler, misal 10 yaşını geçenler için tehlikeli olmaya başlıyor.

Hâlbuki “obezite” adı verilen aşırı şişmanlık, daha doğduğu andan itibaren bebeği tehdit etmeye başlıyor. Yanlış bir beslenme sonucu, bebek ilk aylardan itibaren bu facianın pençesine düşebilir ve kurtulması da gayet müşkül olabilir. Ondan sonra da bu illeti durdurabilirsen durdur!

Obezite, sigaradan daha büyük bir tehlike…

Çünkü sigaranın zararlarını herkes biliyor, kabulleniyor; onunla mücadele ediyor veya zararını bile bile kullanıyor. Sigara daha ziyade erkekler için bir problem… İcabında doktor yasağıyla bırakabiliyorsunuz.

Şişmanlık ise, “halimden memnunum”, “bir şikâyetim yok”, “kendimle barışığım” gibi kılıflarla zararlı bile kabul edilmiyor. Görünmeyen, kabullenilmeyen, üzerinde durulmayan sadece bireyleri değil toplumun sağlık ve ekonomisini de tehdit eden büyük bir tehlike!

Burada, kendi kabahati olmadığı halde, anne-babasının yanlış yetiştirmesi sonucu şişmanlık hastalığına yakalananlara bir sözümüz yok. Onlar yazacaklarımızdan alınmasınlar.

Sözlerimiz kendi iradesiyle aşırı yiyerek, aşırı şişmanlayanlaradır.

Başta tansiyon ve ona bağlı olarak kalp-damar hastalarının birinci risk faktörü şişmanlık… E, sizin iştahınız açık, aşırı yiyorsunuz diye toplumun ortak kurumları olan hastaneleri, doktorları olması gerekenden daha fazla meşgul etmeye hakkınız var mı?

Sizin iştahınız fazla olduğundan, ortaya çıkan sağlık sorunlarınızın tedavi masrafını neden bu milletin tamamı ödesin?

Aşırı şişmanlığın sigaranın zararlarından farklı bir yönü daha var… Sigara içene, kimse, “sen fazla içmekle, başkalarının hakkını da tüketiyorsun” diyemez. Fakat bir obezin, hak ettiğinden, kendisine düşenden fazla yediğini söyleyebilir, dünyada milyarlarca aç insan varken, aşırı yemekle, açların da hakkını tüketiyorsun, denilebilir.

Amerika’dan bir öneri

Amerikan Ulusal Araştırma Konseyi ve Tıp Enstitüsü, obezite ile savaşmak için, ağır yemek ve çok şekerli içeceklerin vergilerinin yükseltilmesi önerildi. (Hürriyet, 09 Eylül 2009)

Bize bu öneri gayet makûl, hatta akıllıca geldi. Bilindiği gibi, sigara ve akaryakıtın pahalı olmasının tek sebebi, onların pahalıya mal olmaları değil… Devletler, bu iki ürünün insan sağlığına ve çevreye verdiği zararları da hesaba katarak, onların üzerine yüksek vergiler koyuyor. Bir yerde bu ürünleri kullananların verdiği zararın faturasını peşinen tahsil ediyor.

Benzer bir zarar şeker için de geçerli değil mi?

Şişmanlığa en fazla ne sebep oluyor?

Şeker!

O zaman sigarada olduğu gibi şeker ve şekerli ürünler üzerine de “tedavi ve araştırma vergisi” konulabilir!

Konulabilir değil, mutlaka konmalı! Şeker tüketimi muhakkak azaltılmalı… Şekerden elde edilecek ek vergi gelirleriyle obeziteyle mücadele ve obeziteyi tedavi araştırmaları yapılmalı…

 
Toplam blog
: 1412
: 1241
Kayıt tarihi
: 04.06.10
 
 

Ücret karşılığı hiçbir yerde çalışmıyorum. Sandıklı'da doğdum. Kuleli Askerî Lisesi, Kara Harp Okul..