Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Aralık '11

 
Kategori
Dünya
 

Sel gider izi kalır; Amerika gider krizi kalır!

Sel gider izi kalır; Amerika gider krizi kalır!
 

TRT'nin üçüncü kanalında "Dünyamız Detay" diye program var. Bu programda, dünyanın çeşitli yerlerindeki olaylar tahlil ediliyor ve Türkiye açısından yorumlanıyor.

Bugün (19 Aralık) Amerika'nın işgalden dokuz yıl sonra Irak'tan çekilmesi, Irak'ın çeşitli yörelerinde yaşayan insanlara sorulmuş.

Amerika'nın ülkerini işgalinin kötü olduğunu ve giderken de geride istikrarsız ve güvensiz bir ülke bıraktığını söylüyor Iraklıların çoğunluğu... Sadece Kuzey Iraklı Kürtler  böyle düşünmüyor.

Kuzey Irak'ta yaşayanlar, Amerika'nın Irak'a demokrasi getirdiğini, bugün eskisinden çok daha güvende olduklarını söylediler, istisnasız...

Bu arada Iraklı Türkmenler de, Amerikanın hayır getirmediğini, gittikten  sonra da kendileri için daha zor günlerin başlayacağını söylüyorlar. Yine en büyük endişe güvenlik sorunu elbette...Zira, Türkmenler, özellikle ileri gelen insanlarının kaçırılmasından ve öldürünmesinden fevkalade bizar durumdalar.

Bu "soruşturma"dan şu sonuç çıktı: Amerika'nın Irak'ı işgali sadece ve sadece Irak'ın kuzeyinde yaşayan Kürtleri memnun etmiş. Bu da son derece doğal... Çünkü hepimiz biliyoyoruz ki, Amerika Kuzey Iraklı Kürtlerle ittifak halinde girdi Saddamın ülkesine...

Bugün ardında yıkılmış ve sosyal anlamda çatlamış bir ülke bırakarak çekilen ABD, geride sadece Kuzey Irakı bıraktı güvenli olarak... Zaten, Iraka geliş nedenlerinin en önemlililerinden biri de buydu.

Amerika'nın çekilmesinden sonra Irak ne olacak?

Irak'ta  etnisiteye ve mezheplere göre bölünmenin kaçınılmaz olduğuna kesin gözüyle bakılıyor. Araplar, Kürtler; Şiiler, Sünniler... Bir de bizim gariban Türkmenler...

Kürtlerin tuzu kuru şimdilik... Şiilerin ardında İran var. Araplar Arap dünyasından destek görecektir. Geriye Türkmenler kalıyor. Türkiye'nin bundan sonra bu bölgede Türkmenleri korumaya yönelik daha aktif roller alması gerekecek.

Tabii, terör sorununu bir an önce bitirmek de var. Irak'ın istikrarı ve Suriye'nin alacağı şekil( diktatör Beşar Esed'in gidip çoğunluğa dayalı Demokratik bir devlet oluşumu) Türkiyenin bu bölgedeki etkinliği açısından önemli olacak.. Hem terörü bitirmek hem de Türkmenlere destek olmak adına..

Irak, kanayan bir yara...Ve kanamaya devam edecek ne yazık ki... Gerçek şu ki, bu yarayı kapatacak olan yine biz olacağız. 

Sedece Irak'ta değil, tüm bu coğrafyada kanayan yaraları bizim sarmamız gerekiyor. Çünkü tarih böyle istiyor. Çünkü, buralar bizim elimizden alındıktan sonra böyle kan revan içinde kaldı.

Bütün yollar aynı yere çıkıyor. Roma'ya değil elbette... İstiyen Yeni Osmanlı desin, isteyen Yeni  Türkiyesi desin, sonuçta tarihin bize yüklediği misyona götürüyor bu yollar bizi...

 
Toplam blog
: 1645
: 822
Kayıt tarihi
: 19.01.08
 
 

Edebiyat, kamu yönetimi ve gazetecilik tahsili... 27 yıllık eğitimcilik hayatından sonra emeklili..