Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Temmuz '19

 
Kategori
Gelenekler
 

Selâmlaşma

Bu Yazıma hepinizi en içten duygularımla selamlayarak başlamak istiyorum. Neden böyle bir yazı yazma gereği duyduğumu anlatacağım sizlere.

Şuan bu yazıyı okuyan güzel insan…
Önce kendi değerini bil… Önce kendini sev… Sev ki sevebilesin evreni… Unutma ki sen eşsizsin… Doğrularınla, yanlışlarınla bir sen daha yok bu dünyada… Mutlu olmayı hak ettiğini bilirsen mutlu edebilirsin çevrendekileri de… sen gülümsersen gülümser karşındaki de… umut edersen eğer umut vaat edersin diğerleri için de… Bak yarın da doğacak güneş… Yarın da yıldızlar başını yukarı kaldırmak kadar yakınında…

“her şey güzel olacak” de ve önce sen inan buna… Güzel şeylerin hayalini kurmaktan vazgeçme hiç… Bakarsın bir gün gerçek olur herkesin hayalleri ve bakarsın en sevdiğin masalın içinde bulursun kendini hiç ummadığın bir anda… Yeter ki iste… “Neden olmasın” de ve kocaman gülümse… Özümse kendini, kabullen… Seni sen olduğun için seven ne kadar çok insan var bir bilsen...

Güne selam ile başla önce evinden çıkarken eşine, çocuklarına, komşularına kapıcı osman efendiye, bakkala, manava karşılaştığın herkese selam ver.

Selam; emniyet, huzur, selamet, sağlık, barış, rahatlık, ve kurtuluş gibi anlamlara gelir.
Selam vermek, bir kimseye yapılacak en güzel duadır.
Selam, karşımızdaki insana "benden sana zarar gelmez, selamettesin" mesajını verir.
Selamlaşmak, dinimizin en büyük önerilerinden birisidir. İnsanlar selamlaştıkça, aralarındaki sevgi bağları dahada artar.
Hz. Muhammed (s.a.v) bunu şöyle ifade etmiştir: "Birbirinize selam verin ki aranızdaki sevgi artsın." Selamlaşmak, sevginin ve hoşgörünün yayılmasına vesile olur. İnsanın öfkesini yenmesine yol açar. Bir selam ile bir insan kazanmak mümkündür.
Bir selam sayesinde, insanlar birbirlerine içlerini açabilirler. Aradaki ilişki bir anda dostluğa dönüşebilir.

Selam, başka bir anlamda, insanın varoluşsal bir işaretidir. Selam verdiğinizde, hem kendi varlığınızı karşı tarafa belirtirsiniz, hemde karşı taraftaki insana verdiğiniz önemi gösterirsiniz. İnsanlara "benim için değerlisin" mesajını vermiş olursunuz. Ama bunun için, önce insanın kendisine değer vermesi, kendisiyle barışık olması gerekir.

Kıymetli hocam Üstün Dökmen selamı şiirinde şöyle dizelere yansıtmıştır:

"Yola çıkınca her sabah
Bulutlara selam ver.
Taşlar kuşlara,
Atlara, otlara,
İnsanlara selam ver.
Ne görürsen selam ver.
Sonra çıkarıp cebinden aynanı
Bir selâmda kendine ver.
Hatırın kalmasın el gün yanında
Bu dünyada sende varsın!
Üleştir dostluğunu varlığa,
Bir kısmı seni de sarsın.."

Yüreğine sağlık üstün hoca nasıl da güzel ifade etmişsin.

Son olarak Selamünaleyküm deyince rahatsız olan insanlar var karşılığında merhaba diyen kendini aydın zanneden kişiler; merhabanında Arapça bir kelime olduğunu bilmeyecek kadar CAHİLSİNİZ…
Merhaba Arapça olup "rahat olun, yadırgamayın" anlamına gelir bilin istedim. (Kaynak: Meydan Larousse)..

 
Toplam blog
: 8
: 76
Kayıt tarihi
: 12.12.17
 
 

Amasya Taşova nın güzel bir köyünde  doğdum. İlk okulu Köyümde okudum, Ortaokul ve liseyi ilçemde..