Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Ocak '13

 
Kategori
Spor
 

Semih Şentürk opsiyonu

Maç sonunda dinlediğimiz Hikmet Karaman, Gaziantepspor'un kadro zafiyetinden söz etti; maçları 11 kişi oynuyoruz, bir adam sakatlansa yerine koyacak oyuncu yok, diyor.

Açıkçası çok önemli bir tespit bu; çünkü maç boyunca Gaziantepspor'un oynadığı arkaik futbolu eleştirmeye hazırlanıyordum.

Gaziantepspor, maçı kendi ceza sahasında kabullenen bir anlayışla oynayıp, hızlı kontra toplarla pozisyon aradı. Üç tane buldu, birini gol yaptı, diğeri farklı dışarı çıktı, diğerinde de Cenk Tosun bencillik yapıp, maçın Fenerbahçe'ye dönüşüne neden oldu.

Fenerbahçe, Elazığspor karşısında bize ne gösterdi?

Savunmada adam paylaşımı, yer tutumu yanlış yapılıyor; rakip oyuncuya rahat edeceği büyük boşluklar bırakılıyor.

Ailece hücuma çıkılıyorsa en azından dönen topa müdahalede bulunacak oyuncular dikkatli olmak zorundadır.

Gaziantepspor'un golü öncesinde Meireles yerden kalkamadı, bir kişi eksildi takım, Kuyt'ın olmadık yerde kaybettiği topla orta alanda tek müdahale şansı kalmıştı; Mehmet Topal'ın Cenk Tosun'un ayağındaki topu çıkarmasına engel olmak. Mehmet Topal kariyerindeki oyuncu bire birde tercihini öyle yapar ve topu da alamazsa gol kaçınılmaz olur. Topal orada topu kapabilse belki Fenerbahçe gol bulacak.

Fenerbahçe'nin ikinci golünde Mehmet Topuz yıllardır ayağı ile yapamadığını kafasıyla yaptı, Semih'e çok güzel bir gol pası verdi ve Semih de golünü attı.

İşte iki pozisyon, iki müdahale farkı ve gollerin farklı taraflar adına gelmesi.

Meireles sezonun ikinci devresine hiç iyi başlamadı. Onun gelmesiyle Fenerbahçe geriden daha rahat top çıkarıyor, Baroni'nin ilerideki etkinliği artıyordu. Geçen hafta Meireles'in eksikliğinden söz ederken bu sefer kapasite farkını konuşuyoruz.

 

Semih Şentürk'ün rolünü iki Bursaspor kupa eşleşmesi ve Elazığspor maçlarında konuştuk. Dünkü maçta Aykut Kocaman Semih Şentürk'ü oyuna alırken bu sezona ait taktiksel dönüşümün de miladı olacak bir hamle yaptı.

Semih Şentürk bugüne kadar kendisi hakkında olumlu olumsuz yorum yapan herkesi yanıltan bir oyuncu oldu. Futbolumuzun en bilinmez futbolcusudur ve bence kariyerine de bu anlamda yazık etmiştir. Bu nedenle istikrarsızlığı sezonun kalanı için yorum yapmamızı engelliyor.

İleride forvetin ikiye çıkmasıyla kalabalık Gaziantepspor ceza sahasının için tamamen ana baba gününe döndü.

Mehmet Topal'ın ilk golde Sow'a çıkardığı top Gaziantepspor savunmasının da durumunu gösteriyordu.

Zaten bu kalabalık ortamda Fenerbahçe'nin uzaktan şutlarla pozisyon bulması mümkün değildi. Karambolda uzatılacak bir ayağın skoru değiştirmesi normal olandı, öyle de oldu.

Aykut Kocaman, savunmadaki sorununu çözmediği sürece hangi futbolcu ile ve dizilişle oynadığının çok önemi olmayacaktır.

Orhan Şam, Bekir, Egemen savunma anlamında rakiplerini caydıracak bir görünüme ve oyun karakterine sahip değiller.

Ancak Semih Şentürk opsiyonu Aykut Kocaman için yeni bir alternatiftir. Özellikle Kadıköy'deki maçlarda Semih Şentürk'le çift santrafor tercihini kullanabilmelidir.

http://twitter.com/uzaygokerman

uzaygokerman@gmail.com

 
Toplam blog
: 2033
: 1268
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

"Keyif verici bir yalnızlık" olarak gördüğüm yazma serüvenimin en önemli merkezlerinden bir tanes..