Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Şubat '18

 
Kategori
Güncel
 

Sen de mi Tarantino!

Sen de mi Tarantino!
 

Çocuk gelinler, 9 yaşındaki kız çocuğuyla evlenilebilir diyenler, küçük kızlara tecavüz edenleri “kız da razıydı” diye savunanlar, tecavüzden sonra evlenirse affedilebilir diyenler…

Türkiye böyle, bu zihniyetlerle birlikte yaşamak zorunda bırakılıyoruz ne yazık ki. Devlet de ne yazık ki yeteri kadar önlem alamıyor. Hatta öyle çıkışlar yapıyor ki başımızdakiler zaman zaman kanımız donuyor. Çaresizlik içinde kıvranıyoruz.

Düşünce özgürlüğü adı altında bize sunulan bu çarpık düşünceleri lanetliyorum! Asıl düşünce özgürlüğü adı altında ele alınması gereken fakat cezaya çarptırılan o kadar düşünce varken bu sapıklığın bize düşünce özgürlüğü olarak pazarlanması midemi bulandırıyor.

İşte ben bu moddayken nicedir, öğrendiğim bir haberle başımdan kaynar sular döküldü.

Ünlü yönetmen Tarantino, 2003’te yapılan bir radyo röportajında yıllar önce 13 yaşındaki bir kız çocuğuna tecavüz eden ünlü yönetmen Polanski’yi savunmuş. Kızın rızası vardı, tecavüz sayılmaz, diyerek hem de. Üstelik de röportajını “kızlardan hoşlanıyor” diyerek bitirmiş ki aklım almadı.

Tarantino gibi, efsaneler içinde şimdiden yerini almış bir yönetmenin böyle düşünüyor olduğunu bilmek benim için büyük bir yıkım!

Bizim yobazlardan  hep bu paraleldeki düşünceleri duyarız duyarız da, Tarantino’dan bunu duymak travmanın ta kendisi benim için. Çünkü bizim yobazlara cahil deriz, mantığını kullanamıyor deriz, dogmatik düşünüyor deriz ve eğitimin tek çözüm olduğunda mutabık kalırız. Ya Tarantino? Cahil desek cahil değil, mantıksız desek hiç olacak şey değil, dogmatik düşünüyor desek ne münasebet, koyu İslamcı desek Müslüman bile değil.

Ya ne?

Bu zihniyeti ne açıklarız?

Benim de tıkandığım, travmatik kısım bu zaten.

Demekki böyle düşünen erkekler her yerde var, dedim birden. Çıkarımım bu! Yalnız bu çıkarımdan hiç memnun değilim. Beynimi kemiren bir şeyler var.

Bu çıkarımın varlığı bununla yetinmemizi, bunu olgu gibi kabullenmemizi gerektirmiyor, diye silkiniyorum!

Nasıl yaklaşımlar bunlar? Hayvanlarla cinsel ilişkiye girenlere “ama hayvanlardan hoşlanıyor” diyemiyorsak küçük bir kıza (cinsiyet önemli değil) cinsel istismarda bulunana da “ kızlardan hoşlanıyor” diyememeliyiz. Bunun sapıklık olduğunu artık kabul etmeli! Başka çıkış yolu yok! Sapıklığı savunmak diye bir saçmalık olabilir mi?

2003’teki röportajı yeni ortaya çıkan Tarantino’ya tepki yağıyor. Yıllar önce Kill Bill filminin setinde Uma Thurman’a dublör kullandırtmayan ve neredeyse aktristin ölümüyle sonuçlanabilecek  bir kazaya sebebiyet veren Tarantino, Uma Thurman’dan özür diledi. Peki küçük kız çocuklarından da özür dileyecek mi? Diyelim ki özür diledi; bu, onun bu düşüncelerini içtenlikle bıraktığının göstergesi olabilir mi?

Koskoca Tarantino (ki o polis şiddetine karşı Amerika’da yürüyüşler yapmış olan bir aktivist) bile böyle düşünüyorsa bizim yobazlara gün mü doğdu demek bu? Bu konularda atış halâ ve hatta fütursuzca serbest mi yani!

Batı’da da böyle düşünen erkeklerin olması yüreğime su serpmedi, aksine beni yaraladı. Çünkü hali hazırda medeniyet, insan hakları, demokrasi anlamında örnek aldığımız bir medeniyettir Batı medeniyeti. Bu medeniyetin homojen olmadığı kabulüm. Ama keşke Tarantino bunu yapmasaydı? Batı medeniyet dairesinin içinde yaşayan herhangi bir cahil, okumamış insan beni bu düşünceleriyle böyle yaralamazdı.

Yine de bu travmadan çıkmanın doneleri mevcut elimizde. Batı dünyası bu röportajı tepkiyle karşıladı. Bu önemli. Ayrıca hiçbir yöneticinin, buna densizliğiyle nam salmış Trump da dahil, Tarantino’ya destek çıkmayacağı kesin. Üstelik de Tarantino’nun ne düşündüğünün kanunlar önünde bir önemi yok. 13 yaşındaki kız çocuğuna tecavüz eden Polanski yıllar önce cezasını çekti.

Aslında biraz empati bile bu sapık düşünceleri yerle bir edebilir. Kendi kızına böyle bir şey yapılmasını hangi erkek kabul eder? Hangi erkek “Kızım da istemiş” gibi saçma sapan bir kabullenmenin içinde yer alır?

Yine de Zincirsiz, Kill Bill  gibi sayısız güzel filme imza atan dâhi yönetmen Quentin Tarantino’dan bu cümleleri duymasaydım keşke! Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak benim duygu dünyamda!

 

 
Toplam blog
: 31
: 283
Kayıt tarihi
: 27.03.16
 
 

Eğitim: Mimar Sinan Üniversitesi, Türk Dili ve Edebiyatı /  İlgi Alanları: Okumak, yazmak, gezmek..