Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Aralık '07

     
    Kategori
    Eğitim
     

    Sertifika mı diploma mı?

    İlköğretimden liseye liseden üniversite mezuniyetine kadar gördüğümüz derslerin tamamını bir toparlasak pek çok alanda az çok bilgi sahibi olduğumuzu görürüz. Çünkü geçmişte farklı alanlarda temel bilgilerle donatılmışızdır. Eğitim sistemimizin uygulamada, sosyal faaliyetlerde, araştırmada, pratikte yetersiz kalsa da teorik açıdan çok kapsamlı olduğu kanısındayım. İlköğretimden, liseden veya üniversiteden mezun olunca verilen diploma bu bütün gördüğümüz derslerin bir kağıda yansıması olduğunu hepimiz biliriz.

    O kağıt için neler yapıldı daha 7 yaşındayken sabah erkenden kalktık önlüğümüzü giydik doğru okula, kimimiz 5 kimimiz 8 sene her sabah gururla andımızı söyledi, resim yapmayı, istiklal marşını söylemeyi ve daha nicesini ilkokulda öğrendik, lisede kız erkek arkadaşlığı derslerin önüne geçti kimi zaman olsun lisede de arkadaşlığı öğrendik, üniversiteye girebilmek için gece yarılarına kadar stres içinde çalışanlarımız oldu, üniversitede farklı görüşlerimiz oldu, arkadaşlar arasında ciddi konularda tartışmalar oldu, hayata bakış açımız şekillendi, aşk oldu meşk oldu, birde bunun yanında derslerimiz oldu hepsini başardık zorda olsa.Çünkü artık birçokşeyi birarada yürütmeye başladık.

    Bütün bunların sonunda bir kağıt verdiler bize içinde bu saydıklarım ve aklıma gelmeyenler vardı. Sonra bu kağıtlarla iş hayatına atılmaya başladık. Başvurduğumuz yerlere bu kağıdı götürdük ümitle, elimizde kapı gibi bir dayanağımız var diyerek. Ancak hayal kırıklığına uğradık çoğu kez çünkü diplomaların artık tamamlayıcıları çıkmış piyasaya. Bunlar sertifika programları birkaç ay kursa gidiyorsun sonunda sana bir belge veriyorlar. Çeşitli sertifika programları var yabancı dil gibi, bilgisayar gibi, dış ticaret gibi. Bunlardan ne kadar çok alırsanız iş başvurularında o kadar şanslısınız, tabi birde her aldığınız sertifika için ücret ödemek zorundasınız. Sertifika programlarının ilköğretim ve mesleğe yönelik olmayan düz lise diye tabir ettiğimiz liselerden mezun olanlar için faydalı olacağına inanıyorum. Geliştirici, öğretici, ve meslek değiştiren insanlar için oryantasyon programları gibi faydaları olabilir. Ama meslek lisesi ve üniversite mezunlarının ilerde kendi okuduğu dalda iş hayatına atılmak istemeleri veya bu işleri kendi başlarına yapmaları gerekirse niye bu sertifika programlarına ihtiyaç duyduklarını merak ediyorum. İşveren veya bir başkası iş başvurusunda bulunan kişiye ne mezunusunuz diye sorar. Yanıt bilgisayar mühendisiyim. Tekrar soru bilgisayar sertifikan var mı varsa kaç tane ve neler. Bu kişi bir bilgisayar firmasına müracat etmiştir. Kendi uzmanlık alanı olduğu bir yere. Eğer bilmediği bir şey varsa işyerinde öğretilebilir bu kişiye çünkü daha önce okulda bunlardan daha zor konular görmüştür daha zor çalışmalarda bulunmuştur. Kısa bir sürede öğretilenleri anlar yatkındır bu konulara geçmişinde hep görmüştür buna yakın şeyleri.

    Kısacası iş başvurusuna giderken yanında kendi alanıyla ilgili sertifika, başka bir belge götürmesine karşıyım. İşveren diplomama karşı benden sertifika isterse veya bir büyüğüm diplomandan başka sertikan yok mu bu konuda derse bakın bence ne demek istiyorlar. Senin aldığın eğitim yetersiz, bu güne kadar sana öğretilenler boş şeyler veya eksik, lise öğretmenin, üniversitedeki öğretim görevlileri, doçentler, profösörler size yanlış şeyler öğretmişler onlar piyasayı bilmiyor piyasada öğrettikleri geçerli değil. Sen, hocaların ve okulun yetersizsiniz bizim için. Ama üzülmeyin sertifika programları var bunlarla eksiğinizi tamamlarsınız. Sizlere üniversitenin 4 yılda, meslek lisesiyle üniversiteyi aynı alanda bitirmiş kişilere ise 7 yılda veremediği bilgileri bu sertifika programları veriyor hemde 2 bilemedin 3 ay’da. Sonunda da kolay bir sınav yapılıp veya hiç sınav yapılmaksızın kişi sertifikayla taçlandırılıp kurs tamamlanıyor. Şimdi iş başvurusunda işverene ve size diplomanın yanında nelere sahipsin dendiğinde gösterecek sertifikalarınız var. Bence diplomanın yanında tahsilat makbuzundan öteye geçemeyecek bu sertifikalar neden işverenlerin ve illaki diplomanın yanında bir şeyler görmek isteyenler için bu kadar değerli anlayamadım. Unutmayalım daha öncede bahsettiğim gibi diplomanın geçmişinde ne anılar ne zorluklar ne mutluluklar ne yaşanmışlıklar yatıyor. Çok şey öğrendik biz o diplomayı alabilmek için. Sertifika gibi parayı bastırıp hemen alamadık.

     
    Toplam blog
    : 1
    : 3998
    Kayıt tarihi
    : 04.12.07
     
     

    1985 İzmir Doğumluyum. İzmir' in Hatay Semtinde oturuyorum. Ege Üniversitesi Muhasebe bölümünü ve An..