Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Şubat '07

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Sev Kardeşim! Gül Kardeşim!

Sev Kardeşim! Gül Kardeşim!
 

Relaks, www.schwimmbad.de/


Negatif stres: biyokimyasal, psikolojik, fizyolojik kökenlidir. Pozitif stres: yeni güzel bir olaya, yeni bir basariya v.b. olumlu sürprizlere duyulan mutluluk duyumsamasıdır.

Günümüzde olumsuz stresin nedenleri bedensel, psikolojik- duygusal kökenlidir. Plansiz ve kuralsiz yasamak, bedensel ve ruhsal stresi artiran faktörler arasinda sayilabilir. Sürekli veya uzun araliklarla süren stresler beden sagligini olumsuz etkileyebiliyor. Öncelikle olumli düsünerek duygu ve düsüncelerimizi kontrol edebilmeliyiz.

Olumlu perspektiften bakarak cözüm üretebilmeliyiz..

 

Tas devrinde yasanan ilkel -streslerin kaynagı; yirtici hayvanlarin kendilerine zarar verecegi korkusundan kaynaklanıyordu. Hayatta kalabilme cabasiyla tehlikeden kacmak, tehlikeye karsi koymak icin harcadigi efor stres yaratiyordu o caglarda.

Olumsuz algilama ve düsünce tarzimizi gözden gecirerek, sık sık ve uzun süren streslerden kendimizi koruyabiliriz. Öncelikle olaylara pozitif perspektiften bakabilmeliyiz.. Sinir sistemi ve organlarimizin saglikli calismasi icin; zihinsel, duygusal ve organsal gevsemeyi saglama yöntemleri uygulamaliyiz. Gevşemenin üstesinden gelemiyorsak talepler kapasitemizin üstünde veya altında oldugununun göstergesidir.

 

Stres derin nefes almayi engelledigi icin beyine ve diger organlara yeterli oksijen ulasmayinca sinirsel gerginlik artiyor. Yanlis düsünmemize yanlis kararlar ve tepki göstermemize sebep oluyor ve dolayisiyla zamanla cesitli hastaliklar bas gösterebiliyor.

 

Strese girecegimizi hissetigimizde veya stresli oldugumuz anlarda; karin sisirilerek nefes alip vererek rahatlama hissedebilir.

 

Uzmanlar: stres esnasinda böbrek üstü bezlerinin fazla miktarda kortikoid hormonu üretmeye basladigindan söz ediyorlar. Normalde karaciger kortikoid düzeyini kontrol ediyor. Fakat, uzun süren stres dönemlerinde karacigerin kontrol sistemi durakliyor, yüksek düzeyde kortikoid sinirsistemimizde dolasmaya basliyor. Kortikoid adrenaline karsi vücut direncini artiriyor. Adrenalin salgisi devam ediyorken hormonlar arasinda süregelen bu savasta, asiri adrenalin salgisi, vücudun en zayif noktasindan kortikoid kafesini yararak gecisini sürüyor.

Sonuc: öncelikle mide ülserine dönüsebiliyor. Adrenalin midenin fazla asit salgılamasına, mide dokusuna zarar vermeye basliyor.

Stres, konsantrasyon problemi, bas ağrısı, yorgunluk, kalp rahatsızlıkları, uykusuzluk gibi çesitli sağlık sorunlarınin ana nedeni olmus oluyor. Organsal hastaliklarin yüzde 80 nin psikolojik kökenli oldugunu söylüyor arastirmacilar.

 

Sehir kalabaligi- gürültüsü, yogun trafikte kurallarin geregi gibi uygulanmadıgı durumlarda arac kullanmak stres yaratabiliyor. Sistemsiz ve bilincsiz calisma/is ortamlari gibi strese neden olan daha bircok neden sayilabilir.

Stresin bir baska nedeni olumsuz düsünce celiskilerdir.

Örneğin, cok sesli gürültülü müzik dinlemek gençlere keyif veriyorken, ayni mekanda bulunan yaşlı insanın strese girmesine neden olabiliyor. Karsilikli saygi sevgi hosgörü iceren düsünce ve algılamalar strese girmeyi bir nebze de olsa sinirlenmeyi önleyebilir.

 

 

Stres-tip A -Cabuk sinirlenir, öfkelenir

Stres-tip B -Sakin uyumlu gibi görünür fakat içi içini yer

 

Vücudumuzun strese gösterdiği reaksiyonlar arasında sayabileceklerimiz:

Kasların gerginliği ve bas ağrısı
• Kalp atışları ve nefesin hızlanması
• Kan basıncının (tansiyon) düşmesi/yükselmesi
• Ter boşalması, ishal

 

Stres aksiyonlari:

Ölüm hastalık
• Doğum
• Eşler arasında yaşanan uyumsuzluklar, sorunlar...
• Ayrılıklar
• Ev taşıma
• İşsizlik


Zihinsel ve fiziksel kapasitemizin üstüne çıkmak, altına düşmek
• Netleşmemiş sürümcemede kalmış hedefe ulaşmamış sorunlar
• Çok çalışmak verimli olmak için baskı ve rekabet
• Can-sıkıntısı
• Kritik etme, kritik edilmeler

 

 

Calisma ortamında stres kaynakları:


Psikolojik/ duygusal taciz (mobbing)
• Sürekli aynı işi yapmak (monoton)
• Çalışma ortamında duyulan memnuniyetsizlik
• Havasız sıkıcı kapalı çalışma ortamları
• Uzun ve zorlu calışma süreçleri

İs yerinde mobbing/duygusal taciz

 

Dış etkenlerden kaynaklanan stresler:

Trafikte tıkanıklık
• Araba kuyrukları
• Gürültü, iklim koşulları
• Üzüntü, hastalık ağrı ve sızılar
• Ekonomik sorunlar

 

Ruhsal ve zihinsel reaksiyonları da söyle sıralayabiliriz:


Kuşku, güvensizlik, sinirlilik
• Korkaklık, depresyon
• Konsatrasyon düşüklüğü
• Heyecan ve telaş
• Düşünce ve reaksiyon azalması

 

Pozitif düsünce sistemi, stresi azaltiyor.

Icinde yasadigimiz "an" in degerini bilerek yasamayi ilke edinip  pozitif düsünceler üretebilmeliyiz. Mutlaka etrafimizda sevdigimiz insanlarin olmasina önem vermeliyiz ve onlarin desteginden yararlanmaliyiz - onlara destek olmaliyiz. Sevdigimiz, güvendigimiz dostumuz uzakta da olsa, onun varligini bilmek, onu düsünmek zor anlarimizda yanimizda oldugunu hissetmek bile güc verecektir.

Bosa gecen sevgiden yoksun kin ve nefret icinde yasanan an lar kayip edilen zaman dilimleridir. Yasanan dakikalar bir daha geri gelmeyecektir. Bir saniye sonra belki bu nefesi alip veremeyecegiz. Ne icin yasiyoruz kendimizi sorguladik mi hic?

Sevgi ve saygi paylasiminda cimri olmamanin yarari emin olun ki önce kendimize oluyor. Kendini seven kendine saygi duyan insan baskalarina saygili ve hosgörülü olabilendir. Insanlarin basarilarina duyarli olmak hak ettikleri övgüyü esirgememek, saygili olmak, deger vermek dost edinmek icin önemli faktörlerdir.

 

 

 

Sev! benim güzel kardesim, güzel insan sev!... Sevemiyorsan saygili olabilmekte bir erdemdir. Bunu basarmak aslinda cok kolaydir. Objektif ve önyargisiz bakisacisindan baktigimizda.

Celiskili iliskilerde yeri geldiğinde sakin ve uygun bir ortamda konusmak olumlu sonuclar getirebilir. Olumsuz konu ve durumlari cözmek icin sinirlenmemeye özen gösterirken normal ses tonuyla konusmak, duyarli, objektif, güven verici kararli tavrimizi hissettirebilmeliyiz. Stresli oldugumuzda olumsuz enerjimiz karsimizdaki insani da strese sokabilir. Tartışmalar büyütülmemelidir. Sabirla dinlemek, söyleneni yanlis anlamamak, yanlis yorumlamamak gerekir tartirsmayi önlemek icin.

Insanın kişisel degerlerine hakaret etmeye hakkimiz olamaz. Kirici söz ve davranislardan sakinilmalidir. "İğneyi kendine çuvaldızını başkasına batır ", "Keskin sirke küpüne zarar verir" sözleri hatirlanmalidir.

 

 

Gevşeme/rahatlama teknikleri düzenli uygulanmalidir.

Meditasyon, yoga, autogenes-training / otejen gevseme son derece etkilidir stres atmak icin. Bunun yani sira cesitli spor aktiviteleri, yürüyüsler, dinlendirici olabilir. Sevilen bir müzigi dinlemek, resim yapmak gibi hobilerle ugrasmak, yeterli uyku uyumak, meyve, sebze agirlikli beslenmek ihmal edilmemelidir.

Otojen-gevşeme tekniği akşam yataga yatildiginda uygulanirsa uykuya dalma, huzursuz uyuma semtomlarini giderecektir. Gerektiginde gün icinde oturarak uygulamak elbette mümkün.

Su anda yazarken aklima geldi: Namazin rituell vecibeleri, bir nevi meditasyondur. Namazdan sonra gevseme rahatlama hissedilir. Gevseme esnasinda dualar hedefine cok daha kolay ulasir. Namaz esnasinda zihinsel aktivite dogal olarak azalacagi icin konsantre olarak bilincaltina inmek kolaylasacaktir. O an Yüce Allah'in bize bahşettigi enerjiyi (sicakligi) hissedebilmek hedefe ulasmanin bir duyumsamasidir.



Mine

28.02.2007

  Şenay'dan, sev kardeşim  :http://www.youtube.com/watch?v=Ld7HGH35KDU&feature=related

 
Toplam blog
: 139
: 4264
Kayıt tarihi
: 27.07.06
 
 

Yurt dışında yaşıyorum. Spor, yürüyüş vb. bedensel aktiviteleri düzenli uyguluyor - vegan tarzı besl..