Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Ağustos '06

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

İiihh!! ter kokuyor (muş...)

İiihh!! ter kokuyor (muş...)
 

Modern Yasam


Türk Dil Kurumu'nun Türkçe Sözlüğünde kritik: "critique" tehlikeli, endişe veren durum "eleştiri" olarak geçiyor. Fransızca kökenli bir sözcük dilimizde de kullanılıyor.

Elestiri sözcüğünün kriterleri:

Pozitif kritik/olumlu eleştiri: Övgü.

Negatif kritik/olumsuz eleştiri: Azarlama.

Konstrüktiv kritik/yapıcı eleştiri: Ayrıntı ve farkları inceler, sorulara yanıt, çözüm arar.

Destruktiv kritik/yıkıcı eleştiri: İtiraz ve şikayetlerdir, aynı zamanda önyargı ve tahmin içerir...

Kendini kritik etmek: Olumlu ve olumsuz kriterler içerebilir.

Deginmek istedigim konu, yapici elestiri.

Bir blog yazarı arkadaşımızın "aslan yattığı yerden belli olurmuş" başlıklı yazısını üzülerek okudum.

Carşıda pazarda, calisma ortaminda  gözlemledikleri sorun ve sikayetleri paylasiyorlar.

Olumsuzluklari yansitirken aslinda yüreklerinin sesini paylasiyorlar. Huzursuzluk veren düsüncelerini paylasiyorlar.

Bedenimizin ve giysilerimizin temiz olmasi önce kendimizi önemsedigimiz sevdigimiz saydigimiz icindir. Cevremizdeki insanlarada önem verdigimizin  göstergesidir. Eskiden büyüklerden duydugum bir söz vardi: " yamali giysiyle dolasmak ayip degil kirli giysiyle dolasmak ayiptir"...

 

Ben kendimi bildim bileli yarim asirdan fazla  ülkemin insanlari her firsatta birbirlerini "cahil, bilgisiz, kültürsüz, kaba v.b." söz ve sözcüklerle elestirirler. Daima bardagin bos tarafini görürler.

Insanlara saygili olursak saygi görmemiz mümkündür. Yoksullara, kültür seviyesi düsük insanlara kaba davranilmamasi gerekiyor. Dislanan insan  morali bozuk özgüveni zedelenmis  insandir.


Yukarida sözünü ettigim blog yazari arkadasimiz:

"Toplu tasima araclarinda giderken yogun ter kokusundan bulanan midelerimizi bastirmak icin naneli sakiz cigneriz ama nafile..." diyor hakli olarak... http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=3905

Duyarsiz olup etrafimizdaki insanlari rahatsiz etmeye hakkimiz olamaz.

Baskalarini nahos ter kokularimizla rahatsiz etmemeye özen göstermeliyiz bu da kendimize ve cevremizdeki insanlara saygılı oldugumuzun bir göstergesidir.

Temiz ve ter kokmayan  bakimli bir bedenin verdigi rahatlik  önce kendi moralimizi yükseltir. Bir insanin evinde temizlik sartlari ve imkanlari ne kadar yetersiz olsa dahi temizlenmemizi saglayan su ve sabun her evde  vardir. 

 

Atatürk Cumhuriyetin 10. Yil Nutuk'unda:
"Türk milletinin karakteri yüksektir, Türk milleti caliskandir, Türk milleti zekidir..." diye devam eden tüm sözleri, bir cok beyinlerde ne yazik ki; yeteri kadar  telkin edici olamamis demek ki. Lafta sözde kalmis...

Sevgili Atatürk'ümüzün bu Nutuk'unun icerigini beyinlerimize ve yüreklerimize iyice kazimaliyiz.

Insanlarin kilik ve kiyafetine ve kültür seviyesine göre tavir takinmaktan sakinmaliyiz. Konusmasi, kiyafeti düzgün olmayan insanlar dislanmamalidir. Dislanmamak icin gerekeni yapmaliyiz. Elbette bircok nedeni vardir; egitimsizlikten, kötü yasam kosullarindan, mutsuzluktan kaynaklaniyor olabilir kendini birakmisligi. Ama birakmama gayreti icersinde olmaliyiz. Kendimizi önemsersek baskalari tarafindan da önemesenebiliriz.

"...Gecen zamana nispetle daha cok calisacagiz, daha az zamanda daha büyük isler basaracagiz. Bunda da muvaffak olacagimiza süphem yoktur.. Cünkü, Türk milletinin karakteri yüksektir, Türk milleti zekidir. Cünkü, Türk milleti birlik ve beraberlikle' güclükleri yenmesini bilmistir...." diye devam ediyor degerli Atatürk'ümüzün anlamli sözleri...

 Yasalari kurlari geregi gibi uygulamaliyiz. Bilgi ve görgüleri eksik olan insanlara iyi örnek olmaliyiz.

Moral bozmamak icin yikici elestirilerden sakinmaliyiz. Elestirirken olumlu alternatifleri birlikte sunarak  desteklemeliyiz.

Insanoglu akil ve zekasini bilgi ve kültürünü gelistirme olgusuna sahiptir. Tam dogruyu bulamiyorsak da inanclarimiz ve kültür seviyemiz cercevesinde  dogru bir seyler bulmusuzdur. Kendimize ve insanlara, dogaya ve hayvanlara zarar vermeyecekse dogru bulduklarimizi uygulamaliyiz.

Yikici moral bozucu olmamali elestirilerimiz eger elestireceksek insanin onurunu rencide etmeden olumlu ve dostca olmalidir verecegimiz destekler. Birbirimizi yipratmamaliyiz moralimizi bozmamaya özen göstermeliyiz.

Hepinize sevgiler, saygilar

Mine
11.08.2006

 
Toplam blog
: 139
: 4264
Kayıt tarihi
: 27.07.06
 
 

Yurt dışında yaşıyorum. Spor, yürüyüş vb. bedensel aktiviteleri düzenli uyguluyor - vegan tarzı besl..