Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Nisan '15

 
Kategori
İnançlar
 

Şia nedir? Bugünkü şiilikle ilgisi nedir? Alevilikle ilgisi var mıdır?

Şia nedir? Bugünkü şiilikle ilgisi nedir? Alevilikle ilgisi var mıdır?
 

ŞİA NEDİR? BUGÜN Ki ŞİİLİKLE İLGİSİ NEDİR? ALEVILIKLE İLGİSİ VAR MIDIR ?


Hz. Peygamberin müşriklerle mücadelesi en temel mücadeledir.

-yani İbrahim dinini değiştirip İbrahim Peygamberin yaptırdığı Kabe'yi
Putlarla donatan Allah'a şirk yani ortak koşanlar ve isteklerinde bu putları aracı kılanlarla-

Kabe içine yerleştirilen üç putun adı;

Lat (mutlak idare, otorite)

Uzza ( güç, kuvvet)

Menat (para)

Isimlerinden de anlaşıldığı gibi mazlumların (mustazaf) değil zalimlerin işine yaracak sömürüyü azdıracak insan beyninin önce güç kuvvet ile olmadı para satın alınarak otorite altında tutma gayretleriyle oluşmuş bir anlayışın hakim olduğu Mekke...

Mekke'yi elinde tutan 9. Çete denilen Mekke zenginlerinin karşısına bir yetim öksüz ve sıradan fakir bir insan olan yani Hz. Muhammed'in çıkması onları sarsmıştı.

Peygamber önce sabır ve bekleyiş ile çok az kişiye tebliğ sonra ise yavaş yavaş herkese tebliğe başlayınca mazlumların yeni dini bu devrimci tutum
Mekke zenginleri zalimlerinin korkulu rüyası olmuştu.

Yine Kabe'de doğmuş en büyük destekçisi Hz.Ali gençleşip kuvvet sahibi olarak Peygambere güç ve kuvvetle yardım eder hale gelmesi Peygamberin sabrının meyvelerini vermeye başlamasına sebeb olmuştu.

Sayıları artan ve artık Mekke zalimlerine karşı çıkan Müslümanlar Bedir de 300 kişi iken Peygamberin vefatından önce Gadir Hum da Hz. Ali'nin velayetini açıkladığında 130 bin kişiye ulaşmıştı.

İlk başında beri anne karnından Kabe'de doğumu adının verilmesinden ilk müslüman olan erkek oluşundan ve en sonunda Peygamberin omuzuna çıkıp putları deviren mazlumların devrimi yapılana kadar hep Hz. Ali Hz. Muhammed'in yanından ayırmadığı bir şahsiyettir.

İslam yükseldikçe Müslümanların sayısı arttıkça Peygamber sonrası ümmeti yani müslüman topluluğu yönetecek insanın kim olacağı özellikle ellerinden ıktidar gün be gün kaybeden ümmeyyeoğulları yani emeviler yani ebu Süfyan muaviye yezit mervan kendi yandaşlarını iş başına getirmek için gaspcı halifelerin arkasında olmuşlar ve sonunda iktidarı ümmeyyeoğulları yani emeviler tekrar almıştır.

İslam içinde bu durum daha Peygamberimizin sağlığında başlamış bazı kişiler etrafında insanlar kümelenmeye başlamıştı. Bunlara taraftar yani arapça şia deniliyordu.

Ömer Şiası, Muaviye Şiası, Talha ve Zübeyir Şia sı ki onlar yapışık ikiz gibi birlikte gezerlerdi.

Bundan rahatsız olan Peygamber dostları Allah'ın da ayetle sabit Peygamberimize ilettiği kendisinden sonra ümmeti yönetecek dini ve siyasi liderin Hz. Ali olacağını defalarca açıklamıştı.

En son Veda Haccı Gadir Hum denilen bölgede 130 bin hacıya Hz. Ali'nin kendinden sonra ümmetin başına geçeceği söylemişti. Bunun Allah'ın emri olduğunu açıklamıştı.

Ölüm döşeğinde yazacak malzeme isteyip vasiyetini yazdırmak istemiş ancak ikinci halife tarafından peygamberimizin ateşli hastalık yüzünden sayıkladığı gerekçesi ile bize kuran yeter diye engellenmişti.

Pazartesi günü vefat eden Peygamberimiz ümmetin sakife de halife seçimi çekişmesine gitmesi yüzünden halife olanlarında içinde bulunmadığı Hz. Ali ve şiası yani taraftarı küçük bir mümin topluluğu ile çarşamba günü vefatından üç sonra defnedilmişti.

İşte o gün Hz. Ali'nin yanında bulunan ve peygamberimiz en yakın sahabeleri olanlar Hz. Ali'nin yanından ayrılmamış Ali Şiası olarak yani Ali taraftarı bilinmişlerdi.

Baştan beri Ömer Şiası Muaviye Şiası ve diğer şialar da olmuş bu şahsiyetlerin vefatı ile bu Şialar son bulmuştur. Ancak velayeti gasp edilen Hz. Ali Şiası yani taraftarları bugüne kadar Hz. Ali'ye yapılan haksızlıkları dile getirmeye devam etmişlerdir.

Ülkemizde Alevi kavramı Ali Taraftarı demektir. Şia ise tek başına taraftardır. Iran'daki Şia diğer taraftarlar kalmadığı için tek başına Şia dendiğinde Ali Şiası olarak Ali Taraftarı olarak bilinirler.

Bu taraftarlık Hz. Ali'nin velayet hakkının gaspını ve bu hakkın Hz. Ali ve ondan sonra gelen 11. İmam yani toplamda oniki imamın hakkı olan velayetin teslimi yani hakkın sahiplerine teslimi için mücadele eden insanların adıdır.

Alevi Kızılbaş Bektaşi Şii Caferi Zeydi Dürzi Nusayri Ismaili vb adlarla anılan bu topluluklar aralarında ufak farklılıklara olsada temelde Ehli Beyt yani Peygamberin ailesi yani Hz. Muhammed Hz. Ali Hz. Fatima Hz. Hasan Hz. Hüseyin ve ondan türeyen imamların hakkının en son gelecek 12 imam mehdi'nin tesis edeceği özgür eşit adaletli devlet ile alınacağına inanırlar.

 
Toplam blog
: 447
: 1524
Kayıt tarihi
: 20.09.13
 
 

06 Mayıs 1974 Çorum Sungurlu'da doğdu. Yaşamının büyükçe bir bölümünü Mamak'ın gecekondu mahalleler..