Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Mayıs '08

 
Kategori
Bilişim
 

Sibernetik Siberuzay

Böyle bir şey nasıl bir şey olabilir?

Öncelikle, negatif entropili ve negatif geri-beslemeli olmalıdır.

Bunun için, hem sibernetik için, hem siberuzay için, hem sibernetik siberuzay için bir kavramsal çerçeveye gereksinim duyarız. İnternet bir siberuzay örneği olduğu için, sonuncusu onun için irdelenecek.

Sibernetikin kendisi bir kavramsal çerçeve olamamıştır. Konunun adının ve kavramının içeriğinin yaratıcısının, Norbert Wiener’in aynı adı taşıyan ‘Sibernetik’ kitabı kavramsal açıdan darmadağınıktır. Tamam, konuyu ilk kez o yazdı ama gelecekbilimi ilk kez yazan Felictheim bu hatayı yapmamıştı ve Wiener sondan sonra geldi.

Siberuzayın kavramsal çerçevesi olmasına epeyi kişi; ‘hacker’lar, ‘siberpunk manifesto’cular, ‘siborg manifesto’cular, kavramın yaratıcısı Gibson, karşıdır. Hepsinin karşı olma nedenleri birbirinden farklıdır. Asıl neden, gerçek siberuzayın, ilk durumuyla internetin, denetlenemez ama kendi iç düzeni içinde süregidiyor olmasıdır. Ona müdahalenin onu yönetmek anlamına geleceğini savunurlar ki internete böyle olagelmekte.

Kavramsal çerçevesi olan tüm kavram dizgeleri / düşüngüler, yönetilebilir mi? Bundan kuşkuluyum.

Arama motorları, internet için birer kavramsal çerçeve midir?

Hayır. Bunu yapabilirlerdi. Hakia yapacağını önesürdü ama beceremedi. Bunun için yapmaları gereken tek şey, ilk başta bir ‘eş ve yakın anlamlı sözcükler sözclüğünü yüklemeleri ve zaman içinde bunu taramalar yönlendirmesiyle genişletmeleriydi. (Google çeviri 25 dilde çift taraflı işliyor.)

Sibernetik siberuzaylar için çok fazla internet türü oluşum örnekleri gerekir. Dünya dışı zekalar gerekir. Yapay zekalar işin içine girmeye başladı. Dünya üzerindeki zekalar, pek işe yaramıyor ama zenopsikolojiyi açımlamaya yetti.

Olası bir örnek vereceğim:

Gelecekbilim disiplinlerarası ve çokdisiplinli bir bilim dalıdır. Uzman gelecekbilimciler var. Demek ki disiplinlerarası ve çokdisiplinli gelecekbilimler, sibernetik siberuzaylar tasarlayabilir ve belki de yaratabilir. Bir de, geçmişbilim olarak tarihle gelecekbilimin sentezi ve praksisi olanağı var. Bu da benzeri bir örnek olabilir.

Bunların hepsi de bilgibilimsel açıdan aşkındır. Yeni ve farklı kavramlar getirirler.

Örneğin, sibernetik siberuzay kavramı, ölümsüzlüğü çok tuhaf bir konuma getiriyor. Elimizde, 5.000 yıllık, kimi ölen, kimi yeniden doğan ama sürekli süren bir bilim tarihi var. Bu kültürler ve zihinler içinde ve arasında kendine şimdiye kadar çok azını açımlayabildiğimiz akıl yürütmelerle yol açıyor. Yani, başka bir deyişle bilim tarihinin (artık / şimdilerde) başlı başına bir zekası var denebilir, daha doğrusu olmak üzere, onun şimdilik ipuçlarını görüyloruz, internette siberuzayların ipuçlarını gördüğümüz gibi.

Uzaycılık, ölümsüzlüğü gereksiz kılabilir ve tersi de.

Yazılım, ölümsüzlük ve bedensel ölümsüzlüğü gereksiz kılabilir ve tersi de.

Bunların hepsi birarada; negatif entropinin bir görüngüsü olarak insan zekasının sibernetik siberuzayı ediyor. Bazı kesin sınırlar var, bazı kesin ötelemeler var, bazı bilinmezlikler var, bazı denetlenemeyenler var, çokça soru imi var ama kategori % 50’den fazla bir kesinlikte, gözümüzün önünde haritalanıyor ve periyodik tablolaştırılıyor.

İnsan zekası sibernetik siberuzayı tasarladığı an, kendi o’laşıyor ve bir öteleme vektörü daha kazanıyor. Bu, bir siklotronun parçacıkları ivmelendirmesi ve çarpışmalarda başkalaştırması gibi, zekayı (zihin ve kültürü) epeyi kez ama çok büyükten epeyi küçük kez aşkınlaştırabilir. Bazı gelecekbilimcilerin ‘tekillik’ olarak algıladıgı ve sıfatlandırdığı durum bu. Aslında, kara deliklerin bilgilerinin olabilmesi gibi, tekilliğin de bilgisi var ve bu da sibernetik siberuzaysal bir şey.

Bilgi karanlığındaki ışık yıldızı noktaları:

2 negasyonun 1 pozisyon etmemesi, delilerin ve normallerin birbirinin değili olmaması, yani zekasal asimetriler, sıfırın birden çok çok sonra icat edilmesinin matematiği yamultması gibi, negatif ve iyalektik egzistansiyalizmin ontoloji ve egzistansiyalizmden çok sonraya izdüşmesinin ışıklı gölgelerinin yanılsamaları, kuyruk sokumumuzun hala yerinde duruyorluğu ve Dünya haritasının şimdilik tamamlanmışlığı gibi arkaik kalıntıların uzaycılıkta da süreceği gerçeği, Evren’de (o ne demekse) şu an tek zeka olmamızın, Evren’de çok zeka olacaklığını engellememesi ve zaten ET’lerle umduğumuz etkileşimleri, bugünkü bilgi toplumu insanı ile bir Aborjin’in yaşadığı gibi uzaydaki diğer gezgenlerdeki insanların birbiriyle yaşayacağı...

Geri kalanında sibernetik siberuzay, hem ‘terra incognita’dır, hem de ‘terra inexista’dır.

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..