- Kategori
- Sosyoloji
Sıcak pide
Sıcak pide..
Pandemi boyunca kalınlaşan gövdemiz,
yeni bir kalınlaşma dönemine daha girdi.
Bunun nedeni de Ramazan Pidesi.
“Ramazanın baş rol oyuncusu kim” diye soracak olursanız,
hiç tereddüt etmeden “Pide” yanıtını veririm.
Onu yemeye doyamam. Hele fırından yeni çıkmışsa,
ucundan ucundan kopartıp yemenin tadını
hiç bir yemekte bulamadığımı söyleyebilirim.
Pide, hamurun en zirvedeki halidir.
Pide denince aklıma çocukluk yıllarımdan anılar üşüşür.
İftara bir kaç saat kala, fırınların önünde
uzun kuyruklar oluşurdu.
İşte o kuyruklarda beklemeyi çok severdim.
Sıram gelince, yanımda getirdiğim gazetenin arasına,
üç veya dört sıcak pideyi koyar, eve doğru koşardım..
Yayılan koku öylesine tahrik edici olurdu ki,
annemin kızacağını bile bile, ucundan
küçük lokmalar kopartıp yerdim.
Bu yüzden de, o günden beri fırından eve
bütün bir pide -veya ekmek- getiremedim.Bu nostaljidir.
Pide, lavaş ve yufka gibi mayasız
yassı ekmeklerin mayalanmış son temsilcisidir.
Ve nedense sadece Ramazan ayında bir ay hatırlanır.
“Ak ekmek”, iyi elenmiş buğday unundan yapılan
has ekmeğe verilen addı.
Aslında şimdilerde sağlığına düşkün olanların
rağbet ettiği çavdar ve kepek ekmeği,
o dönemde nedense yasaklanmıştı.
Fırınların sahiplerinin çoğunluğu gayrimüslimdi.
Bunların çoğunluğunu da Ermeniler teşkil ediyordu. .
XVII. yüzyılda fırınlarda ekmek hamuru,
hamurkarlar tarafından ayakla yoğrulurdu.
Bu hamurkarlar eski bir geleneğe uyarak,
her sabah mutlaka fırına en yakın hamama gidip
gusül abdesti alırlarmış.
Ramazan pidesi yumurtalı, yumurtasız, tırnaklı, tırnaksız
olmak üzere çeşitli kategorilere ayrılıyordu.
Üstüne çörek otu veya susam da konabiliyordu.
Evliya Çelebi’ye göre Ramazan pidesinin safranlısı,
anasonlusu, bademlisi de olabiliyordu.
Ekşi maya yerine bira mayası kullanılan, hamurun yapışması için
harcın içine biraz da şeker atılan pastane pidesi,
taban pidesi kıvamında olmuyordu.
Sözün özü: Eğer bu yazıyı iftardan önce okuduysanız,
bir fırına gidip, sıcak pideleri alın.
Evde, içine tereyağı sürüp, bir güzel iftarınızı açın.
ozcanvural33@hotma.com