Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Nisan '21

 
Kategori
Sosyoloji
Okunma Sayısı
229
 

Sıcak pide

Sıcak pide.. 

 

Pandemi boyunca kalınlaşan gövdemiz,

yeni bir kalınlaşma dönemine daha girdi.

Bunun nedeni de Ramazan Pidesi.

“Ramazanın baş rol oyuncusu kim” diye soracak olursanız,

hiç tereddüt etmeden “Pide” yanıtını veririm.

Onu yemeye doyamam. Hele fırından yeni çıkmışsa,

ucundan ucundan kopartıp yemenin tadını

hiç bir yemekte bulamadığımı söyleyebilirim.

Pide, hamurun en zirvedeki halidir.

Pide denince aklıma çocukluk yıllarımdan anılar üşüşür.

İftara bir kaç saat kala, fırınların önünde

uzun kuyruklar oluşurdu.

İşte o kuyruklarda beklemeyi çok severdim. 

Sıram gelince, yanımda getirdiğim gazetenin arasına,

üç veya dört sıcak pideyi koyar,  eve doğru koşardım..

Yayılan koku öylesine tahrik edici olurdu ki,

annemin kızacağını bile bile, ucundan

küçük lokmalar kopartıp yerdim.

Bu yüzden de, o günden beri fırından eve

bütün bir pide -veya ekmek- getiremedim.Bu nostaljidir.

Pide, lavaş ve yufka gibi mayasız

yassı ekmeklerin mayalanmış son temsilcisidir.

Ve nedense sadece Ramazan ayında bir ay hatırlanır. 

“Ak ekmek”, iyi elenmiş buğday unundan yapılan

has ekmeğe verilen addı.

Aslında şimdilerde sağlığına düşkün olanların

rağbet ettiği çavdar ve kepek ekmeği,

o dönemde nedense yasaklanmıştı.

Fırınların sahiplerinin çoğunluğu gayrimüslimdi.

Bunların çoğunluğunu da Ermeniler teşkil ediyordu. .

XVII. yüzyılda fırınlarda ekmek hamuru,

hamurkarlar tarafından ayakla yoğrulurdu.

Bu hamurkarlar eski bir geleneğe uyarak,

her sabah mutlaka fırına en yakın hamama gidip

gusül abdesti alırlarmış.

Ramazan pidesi yumurtalı, yumurtasız, tırnaklı, tırnaksız

olmak üzere çeşitli kategorilere ayrılıyordu.

Üstüne çörek otu veya susam da konabiliyordu.

Evliya Çelebi’ye göre Ramazan pidesinin safranlısı,

anasonlusu, bademlisi de olabiliyordu. 

Ekşi maya yerine bira mayası kullanılan, hamurun yapışması için

harcın içine biraz da şeker atılan pastane pidesi,

taban pidesi kıvamında olmuyordu.

Sözün özü: Eğer bu yazıyı iftardan önce okuduysanız,

bir fırına gidip, sıcak pideleri alın.

Evde, içine tereyağı sürüp, bir güzel iftarınızı açın.

 

ozcanvural33@hotma.com

ETEM SEVİK bu blog'u önerdi.

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
Toplam blog
: 445
Toplam yorum
: 217
Toplam mesaj
: 30
Ort. okunma sayısı
: 1047
Kayıt tarihi
: 24.07.06
 
 

1933 Kayseri'de doğdum. Kayseri Lisesi Ankara Veteriner Fakültesi, İstanbul Üniversitesi Diş Heki..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster