Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Kasım '08

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Sıfır faizli kredi nasıl alınır?

Sıfır faizli kredi nasıl alınır?
 

http://www.kosgeb.gov.tr/


Bugünkü Milliyet’in haberinde San. Ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, KOBİ’lere 350 milyon YTL.lik sıfır faizli can suyu desteğinin bugün başlayacağını bildirdi.

Sıfır faizli kredinin uygulama aşamasını bizzat yaşadığım için şimdi bu safhaları sırasıyla anlatacağım. KOSGEB’in sıfır faizli can suyu kredisinden yararlanmak için KOBİ, imalatçı esnaf veya sanatkar olmak gerekiyor. Önce kısaltmaları yazalım.

KOBİ = Küçük ve Orta Boy işletmeler

KOSGEB= Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme Başkanlığı

YDTF= Yararlanıcı durum tesbit formu

SYH= Stratejik Yol haritasi

250 kişiden az eleman çalıştıran ve imalat yapanlar KOBİ sayılıyor ve bu işletmelerin sıfır faizli kredi alması için önce KOSGEB’e başvurmaları gerekiyor. Başvurular bilgisayar ortamında yapılır. Bu başvurular KOSGEB’in internet sitesinden yapılır.

- Firma başvuru sayfasından bilgilerini girer ve kaydını yapar. Kaydı takiben işletmeye bir e-posta gönderilir. E-posta ile gönderilen link işletmenin başvurusunun onayıdır. Bu onay alınmadan sisteme giriş yapılmaz.

- Onay işleminden sonra kod ve şifrenizle sisteme giriş yapabilirsiniz.

- Eğer 2 gün içersinde kayıt onayı yapılmazsa işletmenin kaydı silinir.

Başvurudan sonra işletme YDTF için başvuru yapar.

YDTF için gerekli başvuru yapıldıktan sonra birim yöneticisi bu işletme için bir uzman atayacaktır. Uzman başvuru formunu ve firma bilgilerini inceler. Eğer uygun görürse işletmenin dilekçesini almak ve YDTF doldurmak için bir randevu tarihi belirleyerek işletmeyi çağırır. İşletmenin dilekçesi olmadan YTDF işlemleri yapılmaz. YDTF doldurulduktan sonra onaya sunulur. YDTF kabul edilirse uzman tarafından firma A, B, C. D gurubuna ayrılır. A,B,C guruplarından birine girdiği takdirde SYH ye transfer edilir.

SYH yani Stratejin yol haritası bilgisayar ortamında hazırlanır. Bu rapor yaklaşık 50 sayfadır. Firmanın geçmiş bilgileri önümüzdeki 3 yılın bütçesi ve akla gelebilecek her türlü sorular ve hesaplamalar bu raporun içinde yer alır.

Bu işlere vakıf olmama rağmen ben bu raporu 1 ay içinde hazırladım. Uzmana gönderilen rapor, bazen 3 gün bazen 1 hafta içinde incelenerek, eksiklikler tesbit edildiğinde birkaç kere bilgisayar ortamında KOSGEB’e gidip geldi. 40. günün sonunda SYH onaylandığında firma yetkilileriyle, KOSGEB yetkilileri bir sözleşme imzalayarak, firma gerekli teşvikleri almaya hak kazandı. Bunların içersinde sıfır faizli kredi kullanmak da vardı.

Yalnız burada KOSGEB’in verdiği destek sadece faiz desteği. Yani bir bankadan bu çerçevede bir kredi kullanabiliyorsanız bunun faizini KOSGEB ödeyecek demektir.

Şimdi gelelim kredi aşamasına:

Önceleri sadece 3 Devlet Bankası kaynağından verilen faizsiz kredi, şimdi 2 si devlet, 5 i özel olmak üzere 7 bankanın kaynağından verilmektedir. Yani kredinin riski bankaların üzerinde. Eğer bankalarda kredibiliteniz varsa ve yeterli teminatları veriyorsanız, faizini KOSGEB ödemek şartıyla bu krediden yararlanabilirsiniz.

Eğer geçmişte karşılıksız çekiniz, protestonuz veya icra takibiniz varsa bankalardan kredi için hiçbir talepte bulunmayın.

Bankalara başvurduğunuzda sizden bilanço ve krediyle ilgili diğer evrakları isterler. Bilançonuzdaki likidite değerlerinizin kısa vadeli borçlarınızdan fazla olması önemlidir. Genelde bankalar kredi ihtiyacı olmayan iyi bilançolara kredi vermeyi tercih ederler.

KOSGEB le mukavele imzaladıktan sonra 3 devlet bankasına müracaat ettiğimde, birisi istihbarat için 3 ay sonraya randevu verirken, bir diğeri bir müddet birlikte çalışmamız gerektiğini, performansımızı görmek istediğini söyledi. Üçüncü bankaya evrakları verdiğimizde 1 hafta sonra istihbarata gelindi. Bütün evraklar tamamlanmıştı. Teminat olarak alacağımız kredinin iki misli tutarında ipotek istendi. İpotek veremediğimizden de krediyi kullanamadık.

Gazetelerde sözü edilen 50 milyon YTL: lik KOSGEB kaynağı, bu işletmenin ödeyeceği faizi kapsıyor. Kredi ise 7 bankadan veriliyor. Bu nedenle KOSGEB le olan bütün işlemleri tamamlamış iseniz, bankalarda krediniz varsa ve yeterli teminatı verebiliyorsanız bu faizsiz krediyi kullanabilirsiniz. Eğer bunlardan yoksunsanız hiç zahmet edip, bu krediyi almak için bir teşebbüste bulunmayın.

 
Toplam blog
: 974
: 3444
Kayıt tarihi
: 16.01.07
 
 

2017 Basın özgürlük endeksine göre 180 ülkeden 155. sırada olan ülkemizde yemek tarifleri  ve tel..