Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Temmuz '08

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Sigara yok esrar var

“Hollanda'da bugün kamuya açık alanlarda sigara içme yasağı yürürlüğe girdi. Ancak marihuana içimi serbest.

Otel, Restoran ve İkram Derneği, yasağın aleyhinde bugün bir yerel mahkemede dava açtı. Dernek, sigara yasağının sosyal kültüre bir saldırı olduğunu iddia ediyor ve sigara yasağını uygulamaya başlayan Amsterdam'daki havaalanında restoran ve kafelerdeki gelirin % 10 düşmesinin de hayra alamet olmadığını söylüyor.”

http://www.bbc.co.uk/turkish/europe/story/2008/07/080701_cannabis.shtml

Bazı yanlış bilgiler için önaçıklama:

Bir: Esrar (marihuana) bağımlılık yapmaz ama feci karakter zayıflatır, çünkü kişiyi hayal ile gerçeği bir saymaya sürükler, en azından Türkler’de böyledir.

İki: Esrar öldürmez ama sigara öldürür.

İnsanlar ne tuhaf. Başkalarını öldürmeleri engellendiği için, dava açabiliyorlar. Özürleri kabahatlarından büyük: Karları düşüyormuş. Yakında, silah şirketleri de savaşlar durdurulduğu için dava açarsa, şaşmamak gerekecek.

1970’lerde basılmış Türkçe bir salgınbilim kitabında, trafik kazalarının bir salgın hastalık olarak görülmesi gerektiği önesürülmüştü. Kimse dinlemedi, 300.000 kişi öldü. Bugün trafik kazasından cinayet davası açılabiliyor.

Sigara için de öyle oldu. Oy uğruna binlerce aile tütün üretimine ve milyonlarca kişi de sigara tüketimine yöneltildi. O yetmedi, Tekel satıldı. Bu da tuhaf: Türkiye’ye Marlboro gelmeden, gazetelerde Marlboro reklamları başlamıştı. Bu durumun açıklaması, ‘Ekonomi 101’in bir sınav sorusuydu. Tabii, o zaman henaz ‘Liberalizm 101’ dersi de almamıştık henüz. Şimdilerde ise, ‘Liberalizm 303’ sağı solu dağıtmakla meşgul.

Tarih, ironi ve hiciv dolu. O nedenle, trajediler yinelendikçe komedileşiyor.

Bu sigara-esrar durumu, tam öyle olmuş. Biz yurdum insanını vaka sanırken, bu sıralar AB insanı içkiyi kaldıramayan birinin sarhoşluğu gibi bir durum yaşıyor: Baştan aşağı sırılsıklam saçmalıyorlar. Bu örnek de, onlardan yalnızca birisi.

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..