Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Ekim '06

 
Kategori
Sivil Toplum
 

Silahların eşitliği

Silahların eşitliği Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin en çok dikkat ettiği konulardan biridir.

Savcılık makamı bir iddianame tanzim ederken ve şüpheliyi kamu adına suçlarken ne gibi deliller elde ediyorsa bunların kanuna uygun elde edilmiş deliller olduğuna dikkat etmesi gerekir.

Savunma makamı olan avukatlar ise savcı ile aynı hakka sahip olup onlarda şüphelinin suçsuz olduğunu ispat etmek için delillerin kanuna uygun olara elde edilip edilmediğini ve şüpheliyi ceza almaya yeterli olup olmadığını özgürce ve sınır konmadan inceleme ve bilgi edinme hakkı sahip durumdadırlar.

Sadece savcıya hak tanıyıp, avukatları bu bilgi edinme hakkından mahrum bırakmak işte bu silahların eşitli ilkesine aykırı davranmak şeklinde yorumlanır. Bu durumda bu ilkenin ihlali Türkiye Cumhuriyeti Devletini zor durumda bırakıp hatta yasalar önünde mahkum ettirerek tazminat ödemek zorunda bırakabilir.

Bilgi edinme kanunu çıkmadan önce nüfustan, tapudan, emniyetten veya devletin herhangi bir kurumundan bir bilgi almak istediğimizde yüzümüze gülerek bakarlar.

-Olur mu Avukat bey devletin resim kayıtları bu, fotokopi filan veremeyiz , hatta buraya bakmanız bile yasak ama hadi neyse gibi sözlerle karşılaşırdık. Şimdi rahatlıkla hangi yerden ve hangi konuda olursa olsun bu bilgilere rahatlıkla ulaşabiliyoruz.

Fakat insan beynindeki devletin ve gizili kalması gereken sırlarının bulunduğu fikri, hala bazı memurlarda geçerliliğini koruduğu için zor durumlarda kalmadığımız anlarda olmuyor değil. Fakat zamanla bunların çözümleneceğine inanıyorum,

Halbuki savcılar öteden beri ne gibi bilgi isterlerse onlara kolayca kavuşabildikleri için onlar çok önceden silah çekmeyi öğrenmişlerdi. Savunma bu konudaki acemiliklerini yeni yeni atmaya çalışmaktadır.

Savcı , Yargıç ve Savunma bilindiği gibi devletin ayakta kalmasını sağlayan sacayağı gibidir. Birisi kırık olursa ayakta kalması mümkün değildir. Bu nedenle her üç ayağında sağlam ve sağlıklı kalması gerekir. Özellikle savunmanın bilgi edinme konusundaki haklarının özenle korunmasını tüm devlet memurlarının bilerek ve isteyerek destek olacaklarına inanıyorum.

 
Toplam blog
: 115
: 1244
Kayıt tarihi
: 17.07.06
 
 

Tek düşüncem yaşadığım dünyayı nasıl yorumladığımı başkalarının bilmesidir. Aslında yorumun özünde t..