Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Haziran '08

 
Kategori
Haber
 

Şimdi de Havelsan'da gizemli mühendis kaybı!

Şimdi de Havelsan'da gizemli mühendis kaybı!
 

Okay Aycan'ın üniversitede yaptığı insansız casus uçak!


ASELSAN’daki şüpheli ölümlerden sonra şimdi de TAI ile benzer projeler üreten Havelsan’da çalışan mühendis Okan Aycan da esrarengiz bir şekilde kayboldu. Teyzesi Sevin Mörel, Kavaklıdere Karakol Amirliği'ne başvurarak, yeğeninin üç gündür evine ve iş yerine gitmediğini, hayatından endişe ettiğini bildirdi.

Havelsan sıradan bir şirket değil. Savunma ve Bilgi Teknoloji sektörlerinde hizmet veriyor. Uzmanlık alanı ise güvenlik, simülasyon ve bilgi yönetim sistemleri. Bir de keşif gözetleme istihbarat sistemleri ile komuta control sistemleri alanında faaliyet gösterdiği dikkate alınınca, bu kayboluş daha da ilginç ve tuhaf bir hale geliyor. “Havelsan tarafından geliştirilen komuta control sistemleri, günümüz silahlı kuvvetlerinin hızla değişen ve artan harekat ihtiyaçlarını karşılayacak yapıda tasarlanmıştır. Stratejik, operasyonel ve taktik seviyede planlamadan operasyonlara kadar kuvvetlerin etkinliğini artırır”. Şirket faaliyet en önemli faaliyet alanını bu şekilde tanımlıyor kendi web sayfasında. En sona yeni tip karakul botu projesinde savaş sistemleri alt yükleniciliğini de bu şirket aldı.

Okan Aycan ise yüksek lisansını Ortadoğu Teknik Üniversitesinde Uçuş Mekaniği Analizi ve insansız uçakların kontrolü üzerinde yapmış bir mühendis. (Flight Mechanics Analysis and Control of a Tilt Duct UAV, Middle East Technical Univ., Aero. Eng. Dept., M.S. Tezi, Aralık 2000). Öğrenci iken bile insansız uçak inşa eden bir projede yer almış. (İsteyen bu yüksek lisans tezine şu adresten ulaşabilir: ( http://tez2.yok.gov.tr/fmi/xsl/tez/listevedetay_liste.xsl?-db=TezVT&-lay=web_arama&-max=20&-token.error=liste.xsl&AdSoyad=Aycan Okan&-find=&-token.d=1)

Kaybolma olayı, teyzesinin son zamanlara hayli borçlandığı ve bazı psikolojik sorunlar yaşadığına ilişkin açıklamasıyla ilişkili olabilir. Ya da başka çok basit bir açıklaması olabilir.

Ama Okan Aycan’ın uzmanlık ve görev alanı dikkate alındığında nedense bana pek basit bir olay gibi görünmüyor.

Zaten güvenlik ve istihbarat birimleri de öyle düşünüyor olacak ki; olayı haber alan MİT'in de dün itibariyle harekete geçtiği ve Emniyet'e tahkikatın çok gizli yürütülmesi tavsiyesinde bulunduğu öğrenildi. MİT görevlilerinin dün Havelsan'a gittikleri ve Aycan Okan'la ilgili bilgi aldıkları bildirildi. Okan'ın üzerinde çalıştığı projelerin MİT tarafından incelemeye alındığı öğrenildi. TAI'de son 6 ayda yaşanan 4 ölümü aydınlatmak için Savcılığın soruşturma başlatması üzerine, ASELSAN'daki ve TÜBİTAK'taki kurbanların avukatları, MİT'e, seri mühendis ölümlerini incelemesi çağrısında bulundular. Avukatlar ASELSAN, TÜBİTAK ve TAI çalışanlarının şüpheli ölümlerinin aynı dosyada araştırılması gerektiğini ve ölüm şekillerinden çok, bu kişilerin yollarının kesiştiği projeler üzerinde durulması gerektiğini belirtiyorlar.

Bence isabetli bir karar. ASELSAN’daki mühendis ölümleri de birleştirilerek, olayın içyüzü en kısa sürede açıklığa kavuşturulmalıdır.

Türkiye kendi bilim adamlarını ve kıymetli beyinlerini, gizemli kayıplara kurban vermemeli artık.

Dileğimiz tabiki Okan Aycan’ın kısa sürede bulunması ve sağlıklı olduğunun öğrenilmesi.

 
Toplam blog
: 51
: 2739
Kayıt tarihi
: 15.07.06
 
 

1961 yılında Çorum’un Osmancık ilçesinde dünyaya geldim. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinde li..