Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Ocak '09

 
Kategori
Sinema
 

Sınıf

Sınıf
 

filmin afişi


François Bégaudeau’nun kitabından senaryolaştırılmış bir film : SINIF…2008 Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye En İyi Film ödülünü kazanmış. Filmdeki çocukların hepsi amatör ve üçüncü-dördüncü sınıflardan seçilmiş. Baş roldeki öğretmen karakteri François kitabın yazarının kendisi. Yönetmeni Laurent Cantet.

Öğrencisi ve öğretmenleriyle doğal bir sınıf ortamında olduğunuzu düşünün. Arka sıralardan birinde veli veya başka bir nitelikle yerinizi alın. Örneğin; müfettiş olarak. Fransa’da yaşayan ve Fransız olmayanların (Faslı, Tunuslu, Çinli, Türk, İspanyol vb.) çoğunlukta olduğu bir sınıftasınız. Ergenlik çağındaki yirmibeş öğrenci içinde yaşadıkları topluma eklemlenmiş fakat henüz bir parçası olamamışlar. Öğretmenleri François konuşma diliyle yazı dilini birbirinden ayıran gramatik yapıyı öğretiyor.

François, Fransızca öğretmeni ve aynı zamanda bu sınıfın rehber öğretmenidir. Sınıfta öğrencilerin hemen hemen hepsi yaşlarının getirdiği isyankarlığı sözle ve davranışla ortaya koymakta. Çoğunluğu dersin kendisiyle değil, yaşamın kendisiyle kavgalı çocuklar. Çocukları içinde bulundukları sınıfla kaynaştırmak ya da toplumla özdeşleştirmek için, öğretmenliğin yanında yaşam koçluğu yapan öğretmen François. Anne Frank’ın hatıra defterinden pasajları algılamalarını istediği öğrencilerine Otoportrelerini yazmalarını ödev olarak verir. Otobiyografi değil diye de üstüne basarak. Bu otopotrelerden çocukların kendisini tanımayı, onları yakalamayı hedefler. Böylece perde önündeki izleyiciye de sınıfı tanıtır. Ekileyici bir film Sınıf. Bence tüm öğretmenlerin görmesi gereken.

Eğitim yılının sonunda : ‘Bu ders yılından ne öğrendiğiniz?’ cümlesi ve öğrencilerin birer birer yanıtlarını öğrenmek için bile izlenmeli. Sınıfın genel değerlendirilmesinin yapıldığı, iki sınıf temsilcisi öğrenci ve tüm öğretmenlerin birlikteki kurul toplantısı da eğitim sisteminin şeffaflığını gösteren bir sahne. Üstelik sınıftaki beklenmedik olayların gelişmesine de zemin hazırlayan.

 
Toplam blog
: 38
: 1200
Kayıt tarihi
: 05.01.07
 
 

Belki de yazacak çok şeyim olmadığından üye olup sonra bıraktığım bu blog sevdasına yeniden başla..