Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Nisan '15

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Sinop’ta 10 binler, nükleere karşı birlikte haykırdık!

Sinop’ta 10 binler, nükleere karşı birlikte haykırdık!
 

Sinop, İnceburun’a yapılmak istenen nükleer santrale karşı düzenlenecek mitinge katılmak üzere, 24 Nisan Cuma akşamı saat 21,30’ da, Nükleer Karşıtı Platform (NKP) katılımcıları ile birlikte, Kadıköy’ den Sinop’a hareket ettik.

Cumartesi sabah Sinop’a vardığımızda, cadde ve sokaklar ile sandallara, dükkanlara, binalara, hatta balık ağlarının üzerine bile, “Sinop Nükleer Santral İstemiyor” yazan afişler asılmıştı.

Türkiye’nin dört bir yanından gelen binlerce vatandaş ile birlikte, Diyojen Meydanı’nda toplanmaya başladık. Mitinge çok sayıda Sivil Toplam Kuruluşları, çevre platformları, siyasi partiler, Halkevleri, öğrenci kuruluşları, Çarşı Grubu, TMMOB ve KESK’ e bağlı kuruluşlar ve burada sayamayacağım pek çok kuruluş da destek verdi.

Katılımcılar ile birlikte saat 12.30’ da, mitingin yapılacağı Uğur Mumcu Meydanı’na doğru yürüyüşe geçtik. Yürüyüş boyunca;

“Susma haykır, nükleere hayır!”, “ Nükleere karşı, omuz omuza!”, “Kadınlar nükleer santral istemiyor!”, Nükleere inat, yaşasın hayat!”, Sinop uyuma, vatanına sahip çık!”, Esnaf uyuma, vatanına sahip çık!”, Sinop Çernobil olmayacak!”, Dereler, özgürdür, özgür akacak!”, Nükleer’e izin vermeyeceğiz", "Sinop Fukuşima olmayacak", "Santral yapma boşuna, yıkacağız başına!”, “Gün gelecek, devran dönecek; AKP halka hesap verecek!” tarzında sloganlar atıldı.

Ara ara, “nükleer tehlike” alarmı verip, bulunduğumuz yere çökerek, nükleer santrallerin yaratacağı tehlikeye, elden geldiğince dikkat çekilmeye çalışıldı.

Mitinge, çocuklarıyla birlikte katılan protestocular da vardı. Bir çocuğun elinde taşıdığı pankarttaki yazı ilgimizi çekti: “Nükleer kaza anında ilk yapılacak: Çocuklarınıza veda öpücüğü verin.” Çocukları bekleyen tehlikeyi anlatmak için başka söze gerek var mı?

Meydanı’nın girişine kurulan polis kontrol noktasından geçtikten sonra, meydana girildi. 11.400 m2 büyüklüğündeki miting meydanı, dalga dalga gelen 10 binlere yetmedi. Kalabalıktan bunalan vatandaşların bir kısmı meydanın yanındaki çay bahçelerinde soluklandı.

Meydanı dolduran kalabalığın 35-40 bin civarında olduğu, Sinop’un 100 bin metrekare büyüklüğünde bir meydana ihtiyacı bulunduğu vurgulandı.  Saat 14.00 civarında konuşmacılar kürsüye çıktı.

Yapılan konuşmalarda, nükleer santrallerin yarattığı tehlikelere dikkat çekildi. Nükleer Santral’e sahip olan ülkelerde, santrallerin yapımının durdurulduğunu, Çernobil ve Fukuşima felaketlerinden sonra Japonya ve Rusya’da da santral yapımlarının askıya alındığı belirtildi. Konuşmacılar, kendi ülkelerinde santral yapımını durduran Rusya’nın, Türkiye’den milyarlarca dolar kazanç elde edeceğini, Türkiye’nin kaynaklarının heba edileceğini, nükleer santral yapmak yerine, güneş enerjisinden faydalanma yoluna gidilmesi gerektiğinin altını çizdiler.

Balıkçılar adına konuşan Ortay Türkoğlu, balıktan geçimini sağlayan 4 bin kişi olduğunu, santral yapılmasının geçimlerini balıkçılıktan sağlayan Sinop için bir felaket olacağını, balıkçılığın biteceğini, denizin kirleneceğini kaydetti.  Bunun üzerine vatandaşlar, "Nükleer varsa hamsi mamsi yok", "Nükleer varsa balık malık yok" sloganları attı.

Miting, yapılan konuşmaların ardından, doğa ve yaşam mücadelelerine destek veren Praksis müzik grubunun konseri ile sona erdi.

Biz de otobüslerin kalkacağı saate kadar olan zamanımızı, tarihi Sinop Cezaevi’ni gezerek değerlendirdik.

Sinop'ta yapılan eylemin ardından bugün de Kadıköy'de nükleer karşıtı eylem yapıldı. Görünen o ki nükleer karşıtı eylemler artarak devam edecek ve Türkiye’ye Nükleer Santral inşa ettirmek isteyenlerin hevesleri kursaklarında kalacak.

Tülay Hergünlü

İstanbul, 26 Nisan 2014

 
Toplam blog
: 516
: 1080
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

1955 Ankara doğumluyum. Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunuyum. İstanbul'da uzun yıllar..