Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Şubat '19

 
Kategori
Tarih
 

Sır Lider: Hüsnü Bingöl

Küresel devletler, Küresel devletler, gerçek veya hayali olan karakterlere dayanarak, tarihi/güncel birçok kahraman ortaya çıkarttılar. Tüm dünyaya tanıttıkları bu destanlaşan öyküler ile birlikte ülkelerine birçok anlamda katma değer sağladılar. Ancak ülkemizde ne yazık ki bu anlamda istenilen düzeye henüz ulaşamadık. Daha da kötüsü, hayatları ile gerçek bir kahramanlık destanı yazmış olan bu isimlerin, görmezden gelindiği gibi çok kolaylıkla unutulduğuna çok kez şahit olduk. Oysa ki Türkiye toprakları aynı zaman da bir çok kahramanlık destanına da toprak olmuştu.

Bunlardan birisi de hiç şüphesiz ki rahmetli Hüsnü BİNGÖL yani halkın hitabı ile ifade edecek olursak 'bey amca'dır.

Hüsnü BİNGÖL, Cumhuriyet'in henüz kurulduğu yıllarda zorlu süreçlerde Iğdır bölgesinde görev yapmaktaydı. Dönemin İstihbarat yapılarında Emniyet Müfettişi olarak çalışmalar yürüten Hüsnü Bingöl'ün yaşamı aynı zaman da sevgi ve saygının da bir yansıması olarak açıklanabilir.

Hüsnü bey, klasik ve doğmatik anlayışlarla görevini yapmaktan ziyade, bölgede yaşayan tüm halk ve kültürlerle çok sağlam duygusal bir ilişkiyi kurabilmiş ve herşeyden önce kalplere girebilmiş bir şahsiyetti. Memuriyetinde ötesine geçerek adeta bir toplum lideri gibi ilgi gören Hüsnü bey, büyük bir ilginin de odağı olmuştu.

Çocuğundan yaşlısına herkesle ve her sınıftan insanla arkadaşlık kuran, garibanlara yardıma koşan, zor durumlarda kalanlara elini uzatan Hüsnü bey, herşeyden önce kalplere girebilmiş ve toplumun devlete olan sevgisine de zemin kazandırmıştı.

Sovyet/İran/Ermenistan gibi bir üçgen de bulunan Iğdır ilinde, bir dava adamı edasıyla yürüyen Hüsnü bey, bu sayede bölgedeki insanların devlete olan bağlılıklarına da güçlü bir vesile olmuştu.

Hem ülkeye karşı yapılan yönelimlerle en sert mücadeleler de bulunan Hüsnü bey, diğer yandan da en merhametli yapısıyla normal vatandaşlarla gönül köprüsü kurabilmekteydi.

Bu nedenle de adına birçok şiir de yazılmıştı;

Sen bu ülkeye başkoymuşsun,
Vatan için hizmete doğmuşsun
Hainlerin kabusu olmuşsun
Volkandır sende ki yürek Hüsnü bey
Vatan sana, sen Allah'a emanet
Biçilmez davana hiçbir kıymet
Göğsünde gurur, hayatında İffet
Bükülmez tunç bileğin Hüsnü bey.

Hüsnü BİNGÖL'ün yaşantısı, ne yazık ki gerekli biçimde topluma yansıtılamadı ancak henüz geç kalınmış değil. Tarih kitaplarında öğretilmesi gerekecek kadar büyük bir kahramanlık öyküsüne sahip olan Bingöl'ün hayatı, anlatılmalı ve anısı yaşatılmalıdır.

Gençlik, bu isimsiz kahramanları bilmeli ve kendi yaşamında örnekleştirmelidir.

 
Toplam blog
: 13
: 214
Kayıt tarihi
: 19.07.16
 
 

Kutlu analiz...  ..