Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Eylül '07

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

Şirketlerde kurumsallaşma

Sözün Özü:Kurumsallaşmış şirket devletin koyduğu kuralları tam olarak uygulayan şirkettir.

ISO 9001 gibi standartlar şirketlerin kurumsallaşması için gerekli alt yapıyı sağlamaya çalışır. Bu dokümanlarda, şirketlerin kadro ve teşkilat yapısı tanımlanır. personel görev sorumlulukları belirlenir, görev ve sorumlulukları yerine getirebilmek için kadroların hangi usullere göre iş yapacaklarını açıklanır v.b bir çok konu net olarak tanımlanır.

ISO 9001 in öngördüğü tüm dokümanları hazırlamakla bunları uygulamak aynı şey değildir. Bir çok firma bu dokümanlara sahip olduğu halde , bu dokümanlarda yazılı olanları hayata geçirememiştir. Bazıları da yarım yamalak uygulamaktadır. Bu konuda danışmanlık hizmeti veren firmalar uygulamaları kontrol edip şirketleri sertifikalandırmaktadırlar. Her sertifika almış şirketin tam anlamıyla kurumsallaşmış olduğunu düşünmek biraz saf dillik olur. Peki kurumsallaşmanın en basit ve anlaşılır ölçütü nedir?

Bu sorunun en kestirme ve basit cevabı , devletin koyduğu kurallara uygun işletilen bir şirket tam olarak kurumsallaşmıştır. Devlet en iyi kurumsallaşmış bir yapılanmadır. Bir şirketin devletle uyumlu çalışabilmesi için o şirketinde kurumsallaşmış olması gerekir. Devletin koyduğu kurallara tam olarak uygun çalışamayan bir şirketin kurumsallaşmasında eksiklikler var demektir. Her firma kendini bu basit ölçüte göre k değerlendirip , kurumsallaşmada geldiği noktayı saptayabilir.

Dr.Erdener ILDIZ

10 Eylül 2007

 
Toplam blog
: 80
: 805
Kayıt tarihi
: 25.09.07
 
 

Elektronik yüksek mühendisiyim. Bilgisayarlı kontrol sistemleri üzerinde doktora yaptım. Bir  şirke..