Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Haziran '19

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Sistem

Fanatizm sporla ilişkilendirilir. Aynı şekilde sinema seyircisi de fanatikliğe oldukça yakındır. Özetlemek gerekirse, obje zaman zaman değişse de bir şeye obsesyon derecesinde bağlı olmak olgusu üzerine kullanılır bu kavram. Ancak sistem fanatikliği kabul etmez. Sebeplerin birleştirdiği bir bütün, bir sistem oluşturmaz. Her şey bir tetikleme sistemiyle vardır. Tetikleme sistemiyle var olması demek; bir anda evrende var olan bütün birimleri kapsar anlamına gelir. Şayet bir olayın yaşanması evrenselliğe uymuyorsa, o kişi veya toplum dışlanır ve hareketlerinin sonuçlarına katlanır.

Sistem kişiselliği kabul etmez. Şöyle ki ben sana dokundum, sen de ötekine dokundun, oradan oraya domino etkisi gibi üst üste düştü. Evet buna kelebek etkisi denir. O gücü veren bir potansiyel ve olayları hareketlendiren bir güç var. O gücü anlamak gerekiyor sistemi tam anlamıyla yaşayabilmek için.

İnsanların ölüm nedeni kardiyovasküler hastalıklar mı, diyabet mi veya kanser mi? Şunu bilmeliyiz ki hiçbir insan hastalıktan ölmez, eceliyle ölür. Fakat sen kalp krizinden ölen birinin ecelle bağlantısını kullanıp, işte kendine iyi bakmadı, dolayısıyla kalpten öldü diye düşünürsen bu yaklaşım sende şirki ve münafıklığı getirir. Bunu, iki unsur arasındaki bağlantıyı, dengeli olarak kullanmak zorundayız! Örneğin ben ,diyabet nedeniyle bedenimi koruma altına alıyorsam, bilin ki bu benim istememle değil, Allah’ın dilemesinin sonucunda bedenin kendini koruması şeklinde olmaktadır ve bunu böyle kabullenmek lazımdır.

İnsan sadece hastalıktan ölmez. Araba kazasına karışabilir, bir yerden düşebilir, bu şekillerde de ölümü gerçekleşebilir. Bunları takıntı haline getirip, kişisel bir takım davranışlarımızın sonucu gibi algılamamalıyız. Kur’an, ”İnsanlar yaşlanınca akıllarını alırız” diyor istediğimiz  kadar akıllı olalım. Örneğin Ronald Reagan, Amerika’nın Cumhurbaşkanlığını yapmış ama bakıyorsunuz Alzheimer nedeniyle ölüyor. Dünya’ya iletişim alanında hizmet etmiş ve bu alanda beyninden Fettah ismini açığa çıkaran insan kanserden ölüyor, diyoruz hayır! Steve Jobs kanserden değil eceliyle öldü.

Mistiklerin de sıkça kullandığı Helak kavramının anlamı; sağlıklı düşünen, her şeye sahiplenmeyle bakan bir insanın, sahiplendiği şeyin aslında kendisine ait olmadığı bilinciyle hareket etmesi ve yaşamasıdır. Diğer unsurlar sistem konusundaki gelişmelerle (olgunlaşma) alakalıdır.

Kuşkusuz her insanda Azrail gücü vardır. Eğer olmasaydı ölüm/sonsuzluk olmazdı. Her şey bedende başlar, bedende biterdi. Azrail, beyinde bir kere dahi olsa açığa çıkıyor fakat Cebraili özellik çıkmıyor. Azrail’deki gibi net bir açığa çıkışı yok Cebrail’in. O’nun ,Aklı küllü ortaya koyuşu Azrail’in işlevi gibi net olmuyor. Ancak Azrail’in çalışma sistemi de akla dayanmıyor. Bu durum da işin farklı bir yönünü oluşturuyor.

 

Ahmed F. Yüksel

21/06/2019 Fethiye

 facebook.com/ahmedfevzi.yuksel
instagram.com/sufafy
twitter.com/sufafy

 
Toplam blog
: 636
: 9957
Kayıt tarihi
: 14.12.11
 
 

Araştırmacı Yazar.. ..