Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Eylül '07

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Situation comedy nam-ı diğer sitcom

Situation comedy nam-ı diğer sitcom
 

Amerikan Comedy Clublarda ortaya atılan Situation comedy, önce radyoya daha sonra televizyona atlar ve ismi de biraz kısalır “sitcom”. İzleyiciyi düşündürmeden güldüren, günlük olayların ti ye alınması olarak da tanımlanabilir.

Genellikle her bölümü 30 dakika olan bu dizi tarzı birbirine devamlılık bağı olmayan bölümlerden oluşabilir. Yani bir sonra ki bölüme kadar "Acaba ne olacak?" duygusuyla bekletmez insanları.

Olaylar absürd şekilde gelişir, işler içinden çıkılamaz duruma gelir, yine en absürt şekilde sonuca ulaşılır ve bölüm biter. İzleyiciye sadece kahkahalar kalmışsa başarılıdır, çünkü sitcomun amacı budur.

Dünyanın her yerinde ilgiyle ve heyecanla takip edilir. Çünkü iyi bir sitcom, insanı günlük sorunlardan uzaklaştırabilecek en iyi ilaçlardan biridir. Kimi insanları “kahkaha” ve “alkış” efektleriyle sinirlendirse de sitcomlar modern yaşamın vazgeçilmezleri arasına girmiştir bile.

Plato üzerine kurulmuş stüdyolarda çekilen bu dizi filmler, yüksek ratingi, nispeten düşük maliyetleriyle yapımcıların da göz bebeğidir. Dünyanın her yerinde iyi bir sitcomun meşhur edemeyeceği kimse yoktur. İyi bir sitcom bir oyuncu için hayal ettiği üne ulaşmanın en kestirme ve kolay yoludur.

Yazılı bir tarihi olmadığından dünyanın ilk sitcomu hangisidir, nerde çekilmiştir, bunları söylemek zor. Ülkemizde çekilen sitcomlara gelmeden önce dünyada en çok beğeni kazanan yabancı sitcomlara bir bakalım.

Seinfeld
Amerikanın ünlü stand upçılarından Jerry Seinfeld NBC ye bir dizi teklifi götürür. Bu gelecek vaat eden genç stand upçıya dizinin konusunu sorar kanal yetkilileri. Cevap “Hiçbir şeydir” Seinfeld bu ilginç fikriyle kanal yöneticilerini inandırmayı başarır. Hiçbir şey konulu bu dizi rating rekorları kırar, dünyanın her yerinde fan grupları kurulur. Hatta William İrwin Seinfeld ve Felsefe (Türkçesi Güncel Yayıncılıktan çıktı) diye bir kitap bile yazar. Belgeselleri çekilir. Konusu hiçbir şey olan bu dizide her şeyin olduğunu düşünenler vardır. Dizinin son bölümünün yayınlandığı tarihte 100 milyonu aşkın kişi tarafından izlediği iddia edilir.

Married With Children(Evli ve Çocuklu)
Belki de en çok bilinen ve en çok sevilen sitcomdur. Dünyanın her yerine uyarlanabilecek bir ailedir. Ayakkabı satıcısı bir baba, orta yaş bunalımında bir anne, saf ve güzel bir kız çocuğu ve evin ilginç küçük erkek çocuğu. Bundy ailesi dünyanın her yerinde kabul edilmiş ve sempati kazanmıştır. Ülkemizde de en çok sevilen dizilerden biri olmakla beraber bir de Türk uyarlaması bulunmaktadır, ama orjinali kadar ilgi göremeyince yayından kalkmıştır.

Friends
1994-2004 arasındaki yıllara damgasını vurmuştur. Üç erkek, üç kadın genç arkadaşın yaşantılarını konu almıştır. Jennifer Aniston bu diziyle meşhur olmuştur. Ülkemizde “Sıkı Dostlar” adıyla yayınlanmıştır. Benim de en sevdiğim ve en güldüğüm dizilerden biridir. Şiddetle tavsiye ettiğimi de belirtmem gerekiyor.

Coupling
Yine genç arkadaşların yaşamlarını konu alsa da adından anlaşılabileceği gibi diğerlerine göre biraz daha ikili ilişkiler ve seks üzerine kuruludur. Bu dizide muhafazakârlığa yer yoktur. Espriler biraz daha bel altıdır. Ama muhteşem bir kurgusu ve öyküsü vardır. Gülmekten çenenizin ağrıyacağı bölümleri olduğu gibi pek de komik değildi diyebileceğiniz bölümleri de mevcuttur.

Ülkemizde çekilip çok sevilen sitcomlar;
Ülkemizde çekilen ilk sitcomun TRT’nin ilk yıllarında Ali Poyrazoğlu’nun oynadığı “Ali Uyanık” olduğu söylenir. Gazanfer Özcan’ın “Kuruntu Ailesi” ile sitcomlar ülkemizde de dikkat çekmeye, izlenmeye başlar. 90larla beraber ülkemizde sitcom sayıları artmaya başlar. Gün geçtikçe hayatımızda yer edinmeye başlarlar. “Çocuklar Duymasın” la tavana çıkan sitcom beğenisi “Avrupa Yakası”yla çığ gibi büyümeye devam etmektedir.

 
Toplam blog
: 5
: 1603
Kayıt tarihi
: 13.08.07
 
 

Ahmet Çağrı Özsema. Adana doğumluyum. Orta ve Lise öğrenimimi Adana Ticaret Odası Anadolu Lisesin..