Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Mart '19

 
Kategori
Gelenekler
 

Şivlilik/ Konya'da Kandil

    Konya’dan biliyorum.
    Saat 08.00 itibariyle (ilk zil bu saatte çaldı, normalde kalk desen tövbe kımıldamazlar)
    Bütün sokaklar çocukların egemenliğinde.

    Konya dışında pek bilinmez. İçinizden o ne o’la ki diyenleriniz vardır belki hemen açıklayayım.
   Üç ayların başlangıcı olan Recep ayının ilk perşembe günü şivlilik yapılır. Regaip kandili günü, sabahın erken saatlerinde mahalledeki 3-12 yaş arasındaki kız ve erkek çocukları sokak başlarında toplanarak ilk kapıdan başlamak üzere kapıları birer birer çalarak açılmasını beklerler.
Erkeksen açma...!

  Zil çaldıktan birkaç saniye geç açılsın anında kapı gümbür gümbür vurulur. Bazen bu güzel gümbürtüyü(!) duymak için kapıyı geç açınca yumurcakların fırçasını yeriz. Hemen arkasında meşhur maniyi söylerler;

"Şivli şivli şişirmiş,
Erken kalkan pişirmiş,
İki çörek bir börek,
Bize şivlilik gerekkk..!!ŞİVLİLİKKKK...!!!”

    Günümüzde maniler biraz azalsa da şeker için “kapı çalma” gücünde hiçbir eksiklik yok Allah’a şükür


      Çocukken nadir şeye aşkla bakabiliyorsunuz. İşte bu şeker olur, oyun olur, çikolata olur. İşte öyle bir gün şivlilik. Size o gün kimse tamam yeter, çikolata yeme demez. Siz de bir oturuşta hepsini bitiremezsiniz zaten çünkü toplayıncaya kadar canınız çıkmıştır. Normalde hüüp diye ağzınıza atacağınız çikolatayı gıdım gıdım yersiniz. Mahalle kazan siz kepçe çikolata için basmadığınız kaldırım taşı kalmadığından, e hemen bitirmeye de gönlünüz el vermiyor haliyle.


     Ben birazcık şanslıydım o konuda. Abimin menzili daha geniş olduğu için doldurduğu poşet sayısı daha fazla olurdu. “Beleş” alışveriş yaptımm diye sokağın başından gelirdi, yavrum evde bir şeker canavarı olduğunu unutarak... Can Halam anlatır. “Toplananları divanın altına saklardık, Hilal divanin altina girdigi zaman ayagindan tutar çıkarırdık diye”

     İşte böylee. Bunları yazarken bir sürü afacan geldi kapıya. Gözlerindeki heyecanı görseniz hiçbir şeyciğiniz kalmaz. Bir de sokaklar çocukların olsun be... Sessiz, kimsesiz olduktan sonra o şık binalarla dolu sokakların hiçbir değeri yok inanın.

zrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr zrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr!!!
“Tamaaam geldiiimmm!!!!”
yine bir afacan zili kökledi. Ben kaçıyım, çocuklar şeker bekler.

Haydi herkese hayırlı kandiller
 

 
Toplam blog
: 61
: 157
Kayıt tarihi
: 26.09.13
 
 

"Sevgili günlük" tadında, aşure kıvamında ..