Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Aralık '10

 
Kategori
Balıkçılık
 

Siyah Moli Balığı

Siyah Moli Balığı
 

Siyah kadife renginde, vücut yapısı çok nazik,karın bölgelerinde yüzgeçleri olan bir akvaryum balığı


Bu balıklar, Akvaryumların üst ve orta bölümlerinde dolaşan ve hareketli davranışlarıı ile dikkat çeken tropik Akvaryum balıklarındandır. Yem konusunda seçici olmamakla birlikte kayalarda oluşan bitki ve yosunlarla beslenirler. Ilımlı balık olmaları nedeniyle de diğer barışcıl tropik balıklarla da aynı akvaryumda yaşayabilirler.... Cinsiyet ayrımı ise, balıkların alt bölümlerinde bulunanan yüzgeçleri sayesinde yapılır. Alt bölümlerinde ince uzun çıkıntıları (gonopod) bulunan moliler erkek molilerdir. Dişilerinin karın bölgesinde ise üçgen şeklinde alt yüzgeç bulunmaktadır. Ani sıcaklık değişimlerinde ve soğuğa karşı fazla dayanıklı değildirler, yaşanabilecek problemlerin başında beyaz benek ve mantar hastalığı gelmektedir. Dişiler erkeklerden daha iri olup, buna karşın erkekler daha uzundurlar. Bu sakin balıkların dişilerin doğumdan sonra yavrularını yediğine pek rastlanmamıştır... dişiler oldukça doğurğandırlar... 10 - 25 adet arasında yavru yaparlar. Canlı doğum olarak yavrularlar. Akvaryum ısısının mutlaka üretim için ısısının 25 derece olması gerekmektedir. Yavrularının saklanmaları için akvaryum bol yosun ile doldurulmalıdır.

Bitkili ve yosunlu akvaryumları severler. Bilhassa siyah Moliler beyaz benek hastalığına karşı çok hassastırlar.... Yaşam süreleri ise; 3- 4 yıl arasında değişmektedir.... Beyaz benek hastalığından dolayı, direnci yükseltmek için, akvaryum suyuna her 10 litre su başına 2 tatlı kaşığı tuz ilavesi yapılır.... Evimin bir odasıda 300 litre kapasiteli çok güzel bir akvaryumum vardır. İçerisinde tüm sıcak bölge balıkları mevcuttur. Akvaryumun camının kirlenmemesi vede yeşil yosun ile camının kirlenmemesi için, mutlaka güneşten korunmalıdır.
Barışçıl olmakla beraber , kendi türlerine karşı üreme dönemlerinde hafif çatışmalar meydana gelebilir. Sıcaklık: 22-28 derece olup, en fazla büyüdüğü boy: Erkekler de 8 cm, dişiler de12 cm'dir. Akvaryum Hacmi en az 50 lt. olmalıdır. Akvaryumun suyu, sert su olmalı ve PH değeri ise : 7.5 - 8.0 arasında olmalıdır.

Akvaryumun suyu mutlaka kaynatılmış, kloru giderilmiş soğutulmuş su olmalıdır. Aksi halde klor nedeniyle balıklar ölebilirler. Yağmur suyu en iyi bir akvaryum suyudur.

kaynak : nuri deniz ( balıkçı reisi )

 
Toplam blog
: 282
: 4843
Kayıt tarihi
: 03.08.08
 
 

1949 istanbul doğumluyum, 1973 yılında Kimya ve işl. mühendisligini bitirdim. Halen agabeyimle bi..