Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Mayıs '14

 
Kategori
Sosyoloji
 

Siyaset yapma sanatı ve liderlik

Siyaset yapma sanatı ve liderlik
 

Siyaset çare bulmak sanatıdır bugün istenilen çareler bulunabiliyor mu? Bu soru hem Türkiye hem de Dünya siyaseti için geçerlidir.
Maalesef artık her açıdan kaliteli, ülkesini ve hatta dünyayı iyi okuyup doğru kararlar alabilen liderler ortalıkta yoklar.
Kelimeyi seçerek kullandım, ortalıkta yoklar. Aslında varlar ama Mediokrasinin hakimiyeti gün yüzüne çıkmalarına izin vermiyor.
Mediokrasi, ortalama ya da sıradan insan hakimiyetini anlatır .
Bu "sıradan insan" lafzı hakaret değildir. Gerçeğin ta kendisidir. Ama sıradan olmayan insan hiyerarşik bir sıralama içerisinde "yukarıda "ya da "aşağıda" değildir.
Toplumlar liderliği doğal olarak yaratır. Bu insanlar arasında bir emir-komuta sistemi yaratır. İsteseniz de istemeseniz de bu zincir oluşur. Bazen çok sert mücadelelerle bazen de çok kolayca.
Fakat olması gereken bu liderliğin istismar edilmemesidir. Eğer sıradan insan olmasa lider sıradan olacaktı.
Geçtiğimiz ay da çok sayıda Liderlik örnekleri gördü dünya. Belki de bu nedenle yaşadığımız yy da çok az sayıdalar.
Teknolojik olarak gelişen dünya ve onunla paralel geliştiği varsayılan! İnsan bugün liderlik kurumunun yerini "Lider Kadro" yaratmak hedef olarak aldı. Bir lider doğduğunda arkasında hep iyi bir kadro arandı.

Peki gerçek hayatta nasıl oluyor?
Yani lider mi kadroyu oluşturur kadro mu lideri yaratıyor?
Bugüne kadar bazen biri bazen diğeri doğru gibi görünmektedir. Ama eğer 3000 yıllık tarihi süreç incelenirse hep bir kişinin ilk hareketi çığ oluşmasını sağlıyor.
Yani "Tek kişi" dünyayı değiştirip, dönüştürebilmektedir.
Bugün insanlığın kapitalizm ile geldiği nokta siyaset nedir, birey nedir, toplum ne kadar önemlidir ve önemsemelidir vs. soruları ne yazık ki anlamı değiştirilmiş algılar şaşılaştırılmıştır.
Bu duruma yönelik lider yetiştirmek bir faaliyet konusu olmuş ve ciddi çevrelerde kabul görmüştür.
Biz bu "proje Lider/liderlik "kurumuna karşı çıkarak işe başlamalıyız.
Yani Sistemin istediği ve zorladığı lider değil, ilkel yöntemlerle, olması toplumun akışına uygun düşen değil, idea/ülkü sahibi ve toplumu eleştirebilen, popülist olmayan, toplumunu anlayabilen ancak insanlığın gereklerini de okuyabilen, kararlı ama gereksiz-iddiacı bir inatçılığı olmayan. Tekraren söylüyorum insanın yaratılışına uygun bir ilkellikte ortaya çıkmış lider. Kısacası "Proje lider" olmayan bir lider.
Siyaset liderlerle yapılıyor tersi mümkün mü? Halen geçerli olan yöntem bu. İnsanlar bir gün önder aramadan yaşamayı başarabilirler. Ama toplumu ilgilendiren bir iş olduğunda yani ortak/Kamusal hizmet gerekiyorsa ve tüm işlerinizi robotlara yaptırsanız bile, bu hizmetin nasıl olacağına son kararı verecek biri /birileri olacak.
Ortak akıl çalışabilir, çalışmalı da ancak uygulayıcılar aracılığı olmadan akılda fikir olarak kalır. Fikri söylerseniz etki yapar. Etki fikrin babasını da etkiler. O kadar ki fikriniz sizi öldürebilir dahi. İşte Lider o fikri alıp sizi öldürendir. Öyleyse Lider başka bir şeydir. Bu nedenle İyi kötü lider farkı çok ama çok önemlidir.
Peki iyi lider kötü lider nasıl belirlenir? Kime göre iyi ve neden iyi ya da kötü?
Cevabım; muhakkak belirlenir ama zaman alır.
 

 
Toplam blog
: 30
: 168
Kayıt tarihi
: 09.01.13
 
 

1986 mülkiye, uluslararası ılıskıler bölümü mezunu. Yazar, sanayici. ..