Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Mayıs '11

 
Kategori
Siyaset
 

Siyasilerin desteksiz Tarım Politikaları ve gerçekler

Siyasilerin desteksiz Tarım Politikaları ve gerçekler
 

Siyaset Malzemesi Desteksiz Tarım Politikaları ve Tohum Sektörü 

Ülkemizde tarım her zaman en önemli stratejik konu olmasına rağmen asla bir endüstri gibi gözükmemiş sadece karın doyurma, idare etme, aç kalmama kapsamında yapılan işler (5 tavuk, 1 horoz, 1 inek ya da 4 keçi, biraz da ekmek) olarak düşünülmüştür ve hala da düşünülmektedir. 

Dünyada tarımda kullanılan en önemli girdi olan tohum sektörü dikkate alındığında parasal değer olarak ülkemizde tüm tarımın ihtiyacı olan tohumluk ticaretinde dönen para 500 milyon dolar civarındadır. Bu miktar sadece diş macunu, fırçası, deterjan, bebek bezi gibi 2-3 kalem satan ya da bu ürünlerin ticaretiyle uğraşan bir firmanın Türkiye'deki yıllık geliri kadar ya da önemli bir inşaat firmasının bir yılda ülke içinde bir kaç ilde yaptığı inşaatların toplam parasal değeri kadar ya da ünlü zenginlerimizden birinin yılda verdiği verginin yarısı kadardır. 

Tohum sektörü tüm dünyada da bizde olduğu gibi küçük bir pazara sahiptir. Tüm dünyada tohum ticaret hami veya toplam dönen para yaklaşık 40 milyar dolar civarındadır ki bu miktarda yine Türkiye'de faaliyet gösteren bebek bezi, temizlik ürünleri, şampuan gibi birkaç kalemde ülkemizde lider olan bir firmanın yıllık karıdır sadece. 

Özetle tohum ve tarım miktar ve parasal olarak önemsiz rakamların döndüğü bir sektör olmasına rağmen yaşayan her insan beslenmek zorunda olduğuna göre tarım aynı zamanda dünyada her şeyden önemli tek sektördür. Yemeden ve içmeden yaşamak mümkünde değildir ama silahsız, evsiz, arabasız yaşanabilir. 

Bunun içindir ki dünya tohum pazarının %25'i sadece bir Amerikalı firmaya aittir ve hızla bu ve buna benzer bir iki firma dünyayı silahla değil tohumla ya da insanların yiyeceği besinler yoluyla yönetmek için her ülkedeki ileri gelen ya da ilerlemeye çalışan aile şirketlerini ve küçük firmaları satın alma yoluna gitmektedir. Bu yolla satın alınan şirketler ise hızlı bir şekilde yok edilmektedir. Çünkü ülkemizde iyi derecede işler yapmayan çalışan yerli bir tohum firmasının eğer genetik materyali zenginse en iyi ihtimalle değeri 100 milyon dolar civarında iken ABD'in en büyük tohum firmasının sadece Ar-Ge'ye ayırdığı yıllık para miktarı 1 milyar dolar civardadır. 

Ülkemizde domates tohumunun yarısından fazlası, biberde %25'i patlıcanda %70'i hıyarda% 50'den fazlası, karpuzda-kabakta ve kavunda %50'den daha fazlası ithal edilmektedir. Havuç, ıspanak, lahana, marul gibi yeşilliklerin ise tamamı ithal tohumlukla karşılanmakta, patateste ise tamamen yurt dışından tohumluk kullanılmakta, mısır ve pamukta yine ithal tohumluk kullanım oranları yüksek seviyelere çıkmaktadır. 

Taze sebze-meyva ihracatı ile ilgili bir bilgi vermek gerekirse; 

Avrupa bizden ne zaman meyve sebze ihraç etmektedir ? 

İspanya'dan Kuzey Avrupa'dan, Yunanistan ve Romanya'da sebze ve meyve yeterli düzeyde üretildiği zamanlarda bizde taze ürün ithal etmektedir. Aksi takdirde asla ithalat yapmamaktadır. 

Rusya'da ise her yıl niye bahar ve yaz aylarında sattığımız ürünlerde ilaç kalıntısı çıkmaktadır. Çünkü Rusya ve Ukrayna'da kış bitmiştir ve Ukrayna, Özbekistan gibi ülkelerde tarımsal ürünler yetişmiştir. Bize ihtiyaçları yoktur. 

 
Toplam blog
: 537
: 1884
Kayıt tarihi
: 10.06.10
 
 

Gündemi ve olayları yakından takip etmeye çalışıyorum. Sinema, kitaplar, spor, doğa, siyaset, miz..