Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Mart '19

 
Kategori
Fotoğraf
 

Siz Hala Evlenmediniz mi?

İnsanların hayatındaki en doyumsuz anlardandır " düğünler". Diğer bir tabirle "dünya evine girmektir". Bu özel günde özel çekimlerde olmazsa olmazlardandır. Gelin saçını yaptıracak, en güzel kıyafetleri arasında olan gelinliğini giyecek; damat bey de damatlığını giyecek, papyonunu ya da kravatını takacak ve gelsin diğer hazırlıklar.

Ben yıllardır fotoğraf çalışıyorum. Bu çalışmalar arasında gelin-damat dış mekan çekimleri de oldu. Bu çekimler daha piyasada çok revaçta değilken (bundan 10 yıl önce) benim aklıma gelmişti ama o zamanların imkansızlığı içerisinde bir fotoğraf makinem yoktu. Şimdi makinem var ama her önüne gelen fotoğraf çeker olmuş.

Bu iş öyle sanıldığı kadar kolay değildir. Gelin-damat çekimleri önce sabır ister. Herşeyden önemlisi gelin hanımın hazırlanmasından dolayı kaynaklanabilecek zaman kaybına tahammülün olacak. Ya da çekimlerde yüksek topuklu ayakkabıdan dolayı gelen şikayetlere göğüs gerebileceksiniz.

Fotoğraftaki en önemli unsur "fotoğrafla konuşabilmektir." Gelin hanım ve damat beyle ne kadar tanışık olursanız olun çekimlerden önce onlarla diyaloğunuzu geliştireceksiniz. Çünkü bu anlar çok özel anlardır ve üçüncü kişi ile paylaşılmasını pek istemeyebilir düğün sahipleri. Ama siz fotoğrafçı olduğunuz için, en önemlisi iletişim kabiliyeti yüksek kişi olduğunuz için siz bu kuralın dışında kalmalısınız; kalmak içinde önceden diyaloğunuzu geliştirmelisiniz.

Gelin-damat çekimlerinde bir diğer husus ta yer-mekan seçimleridir. Gelin ve damat yer seçimlerini size bırakmışsa ki büyük ihtimalle öyle olacaktır, mekanlara hakim olmanız gerekmektedir. Hangi mekanda saat kaçta olunması gerekir, hangi mekanda saat kaçta güneş doğru açıdan gelir gibi bir dizi ince ayrıntılar çekimlerinizi doğrudan etkiler. Ya da çekim yerlerini gelin-damat belirlemişse oraları da iyi bileceksiniz. Işığın konumu fotoğrafta her zaman en önemli etmendir. Işık olmadan, daha doğrusu doğru açıda olmadan kaliteli çekim yapamazsınız, renkleri doğru algılayamabilir makineniz.

Çekim yerleri birden fazlaysa o zaman ulaşım da işin içine giriyor demektir. Çekim yerleri arasındaki mesafe fazlaysa o zaman zamanla yarışıyorsunuz demektir. Şoförünüzün güvenilir birisi olması; gelin ve damatı istenilen yerden zamanında alması ve zamanında bırakması, ulaşımda sizin istediğiniz yerde durması ve ilerlemesi gibi hususlar önemlidir.

Gelelim çekimlerde kullanılacak yardımcı ögelere. Dış mekan çekimlerde ana öge, ışık kaynağı güneştir. Ama güneşin ters geldiği durumlarda ya da ulaşamadığı yerlerde yardımcı ögeler kullanılması kaçınılmazdır. Bunlar reflektör(yansıtıcı), flaş ya da paraflaş olabilir. Bunları kullanmak için bir de yardımcı elemana ihtiyaç gerekebilir. Yardımcı elemanın temel gereksinimleri de sizlerde olduğu gibi zaruri ihtiyaçtır.

Gelelim çekim süresine. Dış mekan çekimlerde genelde öğleden sonraları tercih edilir. Ama çekim yapılacak mekanla güneşin açısı çekime sabah izin veriyorsa o zaman günü ikiye böleceğiniz manasına geliyor demektir. Günün ikiye bölünmesi demekte öğle arası yeme-içme ihtiyaçlarının olması manasına gelmektedir. Hangi yemek nerede ne kadara yenir, ya da her yemek her yerde yenir mi gibi sorular sizi meşgul eden sorular arasına girecektir. Çekim süresini ayarlarken belki de en önemli unsur şu olacaktır hiç şüphesiz: Gelin ve damat düğüne vaktinde yetişebilecek mi? Eğer çekim günü ile düğün günü aynı gün değillerse o zaman sorun yok ama aynı günse o zaman zamanı iyi ayarlamak gerekir. Mümkünse çekim günüyle düğün gününü aynı güne denk getirmemeye bakın, düğün sahibinden bunu rica edin ki şunu da belirtmekte fayda var: Düğün günü ile çekim günü aynı gün olmazsa fotoğrafların daha kaliteli olacağını düğün sahibine daha önceden söyleyin.

Çekim yerleri ayarlandı, zamanında gelin damat alındı ve çekim yerlerine gidildi. Gelin damat eğer fotoğraftan pek anlamıyorsa o zaman sizin onları yönlendirmeniz gerekecektir. Işığın doğru açıdan gelmesi, ters gelmemesi gibi durumlarda fotoğrafçı devrede olacaktır. Eğerki gelin damat sizden özel pozlar(ışığın ters gelmesi gibi durumlar) istemiyorlarsa o zaman fotoğrafların kalitesi bakımından fotoğrafçılığın gereğini yapmak gerekecektir.

Çekimler bitti, sırada çekim sonrası işler var. Fotoğraf albümleri, fotoğraf slaytları...Gelin ve damadı bu konularda da bilgilendirmeniz gerekebilir. Bu yüzden iyi bir piyasa araştırması yapmak şarttır. Albümlerin kaliteli çıkması, slaytta kullanacağınız efektlerin yerinde olması gelin ve damadın hoşuna gidecektir. Bunları da yaptıktan sonra artık iş bitmiştir, sadece uygulamaya kalmıştır.Tüm bunları yaşamak ve yaşatmak için bana 0506 853 16 53 nolu telefondan ulaşabilirsiniz.Herkese mutlu günler, iyi yarınlar olsun. Biz çekimlere başladık, siz hala evlenmediniz mi?

 

 
Toplam blog
: 15
: 81
Kayıt tarihi
: 31.12.18
 
 

Niğde Üniversitesi Radyo-Televizyon bölümü mezunuyum.Fotoğraf çekmeyi ve kitap okumayı severim.Bi..