Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Engin Şahin Karadeniz

http://blog.milliyet.com.tr/shaka35

19 Ağustos '08

 
Kategori
Organik Ürünler
 

Siz hiç böcek yediniz mi?

Siz hiç böcek yediniz mi?
 

Cochineal adlı bu böceği yediniz..


Siz hiç böcek yediniz mi? Bu cümleyi okuduğunuz an suratınızı buruşturduğunuza eminim. Buruşturmayın öyle koruk yemiş gibi. Yediniz hemde defalarca yediniz. Bende yedim defalarca ve zevk alarak. Hatta ilk tercihim de bunlardan yana.

Böcekler oldukça proteinli ve yağlı besinler. Doğal oldukları için insan sağlığını bozucu hiç bir etkisi de bulunmamaktadır. Bu ön bilgiden sonra bizim zevkle yediğimiz eminim sizinde yediğiniz bir böcekten bahsedeceğim. Bu böceği direkt olarak yemiyoruz kurutulmuş ve öğütülmüş halini demek daha doğru olur.


Cochineal böceğin latincesi türkçede koşineal diye söylenir. Bu böcek Dactylopius cococus isimli kaktüs üzerinde yetişir. Birlikte yaşam şeklinde kaktüs üzerinde yaşamını devam eden bu böcek salgıladığı sıvı ile diğer sinek ve böcekleri uzak tutarak kaktüse de yardımcı olur. Ürettiği pigment ismine gelirsek karmin, karminik asit (E120) dir. Hani bir meyve suyu veya bir gıda aldığımızda okuyunuz şu E'li katkıları. İşte bu E120 görünce anlayın ki böcek yiyorsunuz. Mutlu olun bunu yerken. Mutlu olun diyorum çünkü bu organik bir boya. Bugüne değin yapılan araştırmalarda insan vücuduna karşı hiçbir toksik veya kanserojen etkisi saptanamamıştır.

Kırmızı boya sağlıyan bu böcek yerine kimyasal bazı pigmentler üretildiyse de (Alizarin) kanserojen ve toksit etkileri yüzünden çoğunlukla terk edilmiştir. Eğer aldığınız kırmızı renk gıdalarda bu E120 yok ise asıl o zaman endişelenin derim. Bu pigment ısıya, işiğa ve zaman direnen en sağlıklı pigmenttir.

Tekstil yanı sıra gıdalarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Kek, bisküvi, içecekler, reçel, dondurma, sucuk, börek, kurutulmuş balık, yoğurt, elma şarabı, maraska kirazı ve domates ürünleri koşineal ile parlatılır. Koşineal; sakız, hap ve öksürük pastili olarak da kullanılılır. Kozmetik te ruj (fransızca kırmızı), ana katkı maddesi olarak koşineal ile geliştirilmiştir. Koşineal, hala yaygın olarak kozmetikte kullanılmaktadır.

E şimdi böcek yimedim yemem diyenlere afiyet olsun. Böcekleri yabana atmayınız. Daha sağlıklı olduğunu göreceksiniz. Saygılarımla...

 
Toplam blog
: 42
: 5769
Kayıt tarihi
: 14.07.08
 
 

Bazen icatci, bazen inatçı, hayatın her tonunda yürüyüp giden biriyim. Amatör fotoğrafçılık son m..