Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Mayıs '08

 
Kategori
Organik Ürünler
 

Hormonsuz üretim

Geçen günler içerisinde Tv kanalları arasında zaplarken, bir haber dikkatimi çekti.

Bu haber; Yeni geliştirilen bir üretim tekniğiydi.

Ülkemizde faaliyet gösteren ve bu güne kadar yaptığı Ar-Ge faaliyetleri ile adını duyuran, Dizayn grubu, bünyesinde çalıştırdığı mühendislerin buluşu olan, hormonsuz Domates üretimini gerçekleştirdiklerini anlatıyordu. Gencecik Mühendislere imkan verilmiş, onlarda gördüklerini ve bildiklerini hayata geçirmişler.

Antalya ve çevresindeki Seracılık, Türkiyede en ileri tekniklerle uygulanır. Bu işlerin merkezi de Kumluca ilçesidir. (Kendim de serada çalışmış birisi olarak) Bu zamana kadar en fazla alınan ürünün dönüm(Dekar) başına 10 ton civarında olduğunu biliyoruz.

Yeni geliştirilen sistemde, toprağa da gerek duyulmuyor. Seranın içinde, su bidonlarında(Özel bidonlar) kocaman kocaman, (boyları 10m civarında olsa gerek. Çünkü seralar dört katlı bir ev yüksekliğinde) domatesler, domateslerin bakımını, özel vinçlerle yapıyorlar. (Hani şu elektirik direklerindeki ampülleri değiştirmek için kullanılan cinsten vinçlerle) Kurdukları sistemde; zaten suyun içinde olan domates ağaçlarının dibindeki su, belli bir seviyenin altına inmiyor. Otomatik olarak su seviyesi dengeli tutuluyor.

Bu anlattıktlarım işin magazinsel boyutu. Gelelim asıl önemlisine; Normal Seralarda dönüm başına ne kadar üretim yapılıyordu? (Her türlü suni gübre ve hormonun uygulanmasına rağmen) 10 ton civarında. Bu sistemle tam 80 ton, yani üretim bir anda 8 kat artmış oluyor.

Düşünebiliyor musunuz, bir üretirken, 8 üreteceksiniz, hemde çok daha az maliyetle. Çok çok güzel bir çalışma. Ayrıca hormon ve suni gübrede kullanılmadan.

Asıl sorun; Bu üretileni pazarlayabilmek. Bu tür Ar-Ge faaliyetlerini desteklemek, diğer üretim dallarında da uygulamak ve geliştirmek, üretilen mallara pazar bulabilmek, çok çok değer kazanıyor.

Şimdi Tarım Bakanlığı, bu projenin daha da geliştirilmesi, yaygınlaştırılması için önemli adamlar atmalı.

Görüldüğü gibi bu ülkede potansiyel var. Bu potonsiyeli harekete geçirecek, cesur politikalar üretecek, iktidarlara da ihtiyaç olduğu su götürmez bir gerçek.

Herkese, hormonsuz ürünler ve sağlıklı günler dileğimle...
 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..