Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Şubat '09

 
Kategori
Yazılım
 

Size Autocad Öğreteyim mi ? : Move , Copy , Offset , Rotate

Size Autocad Öğreteyim mi ? : Move , Copy , Offset , Rotate
 

Taşıma, kopyalama, offsetleme ( öteleme ) . Bunlar nedir sizce ? Taşıma bir nesneyi bir yerden alıp herhangi bir yere taşıma ya da bırakmaktır. Günümüzde bunu nakliyat şirketleri yapmaktadır :)) Ama biz nakliyat yapmayacağız ve taşımak için kamyon aramamıza gerek kalmayacak. Bunu Autocad bize kolayca bedavaya yapacak. Gayet açık ve net. Kopyalama nedir ? Gayet açıkça ortada aslında. Standart var olan bir şeyi aynısından bir tane daha yapmak , adedini çoğaltmak ve fazlalaştırmaktır. Bunu da bize Autocad yapıyor kolayca. Komutu giriyoruz, tıklıyoruz, yap diyoruz , hoop kopyaladı. Şimdi bırakın. Bu kadar basit. En son offsetlemeye geldik. Bunları kısaca izah ediyorum. Aşağıda geniş yelpazede yazdım. Offsetleme; denkleştirme, ileri ya da geri çizgiyi aynen kopyalama yaparken yaptığımız gibi verdiğimiz ölçüde çoğaltmaktır. Mesela bir çizgi ( line ) düşünün. Bu çizgiyi biz 0.5 mm ölçüde aşağıya ya da yukarıya offsetleyeceğiz. Yani var olan çizginin 0.5 mm yukarısında ya da aşağısında aynısından , tıkladığımız kadar olacak. Komuttan çıkmadan sürekli tıklarsak, tıkladıkça o çizgi 0.5 mm ölçüde çoğalacaktır. Bu kadar açık ve basit bir komut. Şimdi Move komutundan başlayarak bu dersteki 3 konuyu anlatmaya başlıyorum.


MOVE : Taşıma

NOT : Command : Komut, emir.


Bu komut çizimde yer alan bir veya birden fazla nesneyi bulundukları yerden, yine aynı çizim dosyası içinde istenilen başka yere taşımada kullanılır. Bütün edit komutlarında olduğu gibi program öncelikle taşınacak nesnelerin seçilmesini ister. Modify araç çubuğundaki düğmeden veya komut satırına Move yazarak komut çalıştırıldığında şu iletiler ekrana gelir.
Command: Move
Select objects: (Nesne seçimi yapılır)
Select objects: (Seçim bittiğinde devam etmek için Enter tuşuna basınız)
Specify base point or displacement: (Temel nokta yani taşımada baz alınacak nokta imleç ile seçilir veya koordinatları girilir.)
Specify second point of displacement or : (Baz alınan noktadan itibaren yerleşmesi istenen nokta imleç ile belirlenir veya koordinatları girilir.)


Copy (Kopyalama) Komutu:

Copy komutu ile seçilmiş olan nesnelerin bir veya birden fazla kopyası belirtilen yeni koordinatlarda oluşturulur. Bu komutu da ister komut satırından isterseniz Modify araç çubuğundaki ilgili düğmeden çalıştırabilirsiniz.Komut çalıştırıldığında ekrana şu iletiler gelir.
Command: Copy
Select objects: (Bir nesne seçilir.)
Select objects: (Seçim bittiğinde Enter tuşuna basılır.)
Specify base point or displacement, or [Multiple]: (Taşıma sırasında baz alınacak nokta belirlenir.Multiple seçeneği seçilmezse sadece bir kopyalama yapılır ve aşağıdaki iletiler geldikten sonra komuttan otomatik olarak çıkılır.)
Specify second point of displacement or : (Baz alınan noktanın taşıma sonucunda yerleşmesi istenen yeni yeri belirlenir.)
Bir önceki iletideki seçeneklerden Multiple seçeneği seçildiğinde program seçilmiş nesne veya nesnelerin farklı noktalara ard arda kopyalanacağını varsayarak Specify second point of displacement or iletisini ard arda verir.Esc tuşuna basılarak komuttan çıkılabilir.

Rotate Komutu:

Bu komut bir nesneyi seçilen bir nokta esas alınarak, bu nokta etrafında döndürmek için kullanılır.Komut çalıştırıldığında aşağıdaki ekrana iletiler gelir.
Command: Rotate
Current positive angle in UCS: ANGDIR=counterclockwise ANGBASE=0
Select objects: (Döndürülecek nesneler seçilir.)
Select objects: (Devam etmek için Enter tuşuna basınız)
Specify base point: (Etrafında döndürülecek olan nokta)

Specify rotation angle or [Reference]:

(Bu iletideki iki seçenekten birini kullanarak döndürme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.)
Rotation Angle: Döndürme açısı girilir. Artı değerler saat ibresi tersi
yönünde eksi değerler ise saat ibresi yönünde döndürürler.Son iletiye bir değer girildiğinde bu değer döndürme açısı olarak kabul edilir.Nesneler verilen bu açıya göre döndürülür.

Reference: Döndürme işlemi sırasında nesnelerin oluşturduğu şeklin o
andaki x ekseni ile yaptığı açı biliniyorsa bu açı Reference Angle<0.00> iletisine referans açısı olarak verilebilir. New Angle iletisine de referans olarak verilen açının olması istenen yeni açı değeri verilebilir. Bu işlemler yapıldığında nesnenin Referans Açı + Yeni Açı kadar x ekseni ile açı yaptığı görülür. Eğer referans olarak verilecek açı bilinmiyorsa o zaman seçilen şekil üzerindeki bir doğrunun x ekseni ile yaptığı açı tanımlanabilir.

Move, Copy ve Rotate gibi komutlarda seçili nesnenin ilk hali yerinde dururken son hali de aynı anda görülmek istenirse Dragmode sistem değişkeni on yapılmalıdır.

Offset (Parelel Öteleme) Komutu

Bu komut seçilecek nesnenin kendisine paralel ve tanımlanacak mesafe kadar uzaklıkta aynısının çizilmesini sağlar.Offset komutunu Modify araç çubuğundan veya komut satırından çalıştırılabilir.Komut çalıştırıldığında komut satırında şu iletiler görünür.

Specify offset distance or [Through] : (Bu iki seçenekten birisi seçilir)

Offset Distance (Öteleme mesafesi): Komuta girdikten sonra gelen ilk
iletiye rakamsal değer girilirse, bu değer seçilecek nesnelerin Offset edileceği uzaklık olarak kabul edilir. Mesafe birim olarak klavyeden girileceği gibi bu mesafeyi tanımlayan sabit iki noktayı fareyle tıklayarak da belirtebilirsiniz.Offset edilecek nesne seçildikten sonra şu iletiler ekrana gelir.
Select object to offset or : (Offset edilecek nesne seçilir.)
Specify point on side to offset: (Nesnenin Offset edileceği yön verilir.)
Komuttan çıkmak için bu işlemden sonra Enter tuşuna basılır.

Through: Komuta girdikten sonra gelen ilk iletiyi Enter tuşu ile
geçmek, offsetleme mesafesini sayısal olarak girmek yerine imleç ile veya nesne kenetleme araçları ile işaretleme imkanı verir.Enter tuşu ile geçilip seçenek aktif duruma getirildiğinde şu iletiler ekrana gelir.
Select object to offset or : (Offset edilecek nesne seçilir.)

Specify through point: (Nesnenin offset edileceği nokta verilir.)
Enter tuşuna basarak veya sağ tıklayarak komuttan çıkılabilir. Enter tuşuna basılmadığında, bu iki iletiyle yapılan nesne seçme ve Offset edilecek yönü belirleme işlemleri ard arda yapılabilir.

İyi dersler....

 
Toplam blog
: 749
: 1983
Kayıt tarihi
: 11.10.07
 
 

Yazmanın hayatın akışının bir parçası olduğu kanısındayım. 6 Mayıs 1982'de doğdum ve İstanbul Kar..