Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Necip Köni - Adana / TR

http://blog.milliyet.com.tr/necipkoni

03 Mart '11

 
Kategori
Güncel
 

Size ve bütün Türk ve Kürt kardeşlerime

Size ve bütün Türk ve Kürt kardeşlerime
 

HEP BERABER, EL BİRLİĞİMİZ...


Bir Kürt kardeşime mektup,  

Evet, ne demişler ? 

BİR LİSAN= 1- İNSAN ve İKİ LİSAN= 2- İNSAN, EDER.. 

Merhabalar... Sevgili arkadaşım..! (Adınızı bilemediğim için arkadaş diye hitap etmek zorunda kaldım, bunun için özür dilerim..) Ben TÜRKÜM ve T.C vatandaşıyım.. 

Anladığım kadarı ile siz de KÜRTSÜNÜZ ve T.C. vatandaşısınız..? Öyle değil mi..? Şimdi size bir kaç kelimeden bahsedeceğim.. (NAN BUKE = Ekmek ye) - (AVV BUKE = Su iç) - (HEEKK BUKE = Yumurta ye) - (VARA = Gel) - (HERE = Git) - (ŞEBBAY = İyi akşamşlar) - (YEK = Bir) - (DÜ= İki) - (SE =Üç) - (CİHAR = Dört) - (PENÇ = Beş) - (ŞEŞ = Altı)...gibi...(Benim bildiğimi zannettiklerim) 

Şimdi haklı olarak düşüneceksiniz bu da nereden çıktı şimdi diye..? Öyle değil mi..? Tamam o zaman anlatayım size ve bütün TÜRK ve KÜRT kardeşlerime.. (Teşekkür Ederim.) = ( SPAS DİKİM)... 

Aslında bizler senelerce aynı topraklarda yaşamış ve dedelerimiz KURTULUŞ savaşında, Fransızlara, İtalyanlara, İngilizlere, Ruslara ve Yunanlılara karşı aynı siperde sırt sırta çarpışmış bir imparatorluğun aynı haklara sahip olmuş vatandaşlarıyız.. Öyle değil mi..? 

Elbetde, her insan ana lisanını bilecektir ve bilmelidir.. 

Hatta bana göre bu global Dünya'da bir insan yerine göre bir kaç lisan bilmek zorundadır.. Gerek sosyal yaşamında olsun veya gerekse mesleki hayatında olsun.. Başlıkda da belirttiğim gibi, "BİR LİSAN=1-İNSAN ve İKİ LİSAN=2-İNSAN .EDER... Hatta ÜÇ LİSAN=3-İNSAN EDER... " misali .. Yani bir insanın konuşacağı lisana kimse ve kimseler İPOTEK koyamaz..! Örneğin ben TÜRKÜM ve mesleğim icabı çoğunlukla KÜRT kardeşlerimle çalışmaktayım... Ben size biraz önce yazmış olduğum KÜRTÇE kelimeleri tam (1978) yani (2011) itibarı ile 33-sene önce kendi isteğim ve arzumla öğrenmiştim... Beni bu konuda hiç bir kimse zorlamadı.. Aynı şekilde bulunduğum bölge itibarı ile (ÇUKUROVA'da) ARAPÇAYI DA öğrenmeye çalıştım... Şu anda TÜRKÇE'nin dışında İNGİLİZCE, biraz ALMANCA çok az da FRANSIZCA biliyorum kendimce.. :-)) Benim anlatmak istediğim, konuşulan lisandan (dilden) dolayı hiç bir insanın kesinlikle bir yasaklamaya gidilmemesi gerekir elbetde. 

Ne demişler..? " YASAKLAR..YASAKLARI DOĞURUR ! " 

Bu memleketde daha doğrusu memleketimizde VAN'dan EDİRNE'ye... .SAMSUN'dan MERSİN'e kadar canım ciğerim, TÜRK'ü, KÜRT'ü, ZAZA'sı, ARAP'ı, LAZ'ı, ÇERKEZ'i, ÇEÇEN'i, BOŞNAĞI, ARNAVUT'u, AZERİ'si, ROMAN'ı, RUM'u ve EREMENİ'si.. HEP BERABERİZ... Hepimiz TÜRKİYE CUMHURİYETİ İNSANLARIYIZ..! Burada hepimiz BİRİMİZ için, birimiz HEPİMİZ için... misalinden hareket edersek şayet... Hepimiz çok çok rahat ederiz.. Daha huzurlu oluruz diye düşünüyorum... 

Hep beraber inanalım ki ve inanınız ki " TÜRKİYE " dışarıdan ÇOK MUHTEŞEM ve HEYBETLİ bir görünümde... Malesef bunu bizler içeride yani memleketimizin içinde bilp, göremiyoruz..! Örneğin size bir hadise anlatacağım şimdi müsaadenizle... İş icabı DUBAI'deydim... Orada gözüm ve kulağımla bizzat şahit oldum..! Şantiyede olan bir olaydı bu... 

" EDİRNE'li bir TÜRK vatandaşımla, DİYARBAKIR'lı bir KÜRT vatandaşım kol kola giripde, GEL HEMŞEHRİM şu işi beraber yapalım diye..Birbirleri ile şakalaşarak şantiye sahasının içine güle oynaya gitmeleri hala gözümün önündedir. Bu sahne ne güzel bir kardeşlik örneği mesela… Ancak yurdumuzun içinde birbirlerimizi hırpalayıp, üzeceğimize bu sahneleri görmek aslında çok çok önemli… Dünya lideri Amerika Birleşik Devletlerinde bile 52-Devlet ve belki 102 millet yaşıyor… Orada yaşayan milletlerin elbetde kendi dillerinde eğitimleri ve okulları var tabii ki. Her Amerika’lı vatandaş isterse evinde kendi ana dilini rahatlıkla konuşabiliyor, radyolarından ve televizyonlarından kendi lisanlarını dinleyebiliyorlar…Yani özet olarak nerdeyse 80-90 lisan konuşulur Amerika Birleşik Devletlerinde.. Fakat bütün Amerika Birleşik Devletlerinde resmi bir lisan vardır... O da İNGİLİZCE' dir... Ve bir İSTİKLAL MARŞI vardır... A.B.D. 'lerinde her eyaletin (Devletin) farklı flamaları yani bayrakları olmasına rağmen, Dünya'daki temsili A.B.D. BAYRAĞI (13-şeritli ve 52-yıldızlı) TEK bir tanedir.. 

Şimdi buradan hareket ederek, elbetde TÜRKİYE'mizde de her insanımız, her vatandaşımız dilediği gibi serbestçe kendi ana dilinde konuşabilmeli, şarkı söyliyebilmeli, eğitim görebilmeli, kitap yazabilmeli, gazete okuyabilmeli... Hatta radyosu, televizyonu dahi olabilmeli.. Yani bu ne demek .? Osmanlı imparatorluğundan beri kullanılan devlet lisanımız olan TÜRKÇE'nin dışında KÜRTÇE, ARAPÇA, LAZCA, ÇEÇENCE, ARNAVUTCA, BOŞNAKCA, ...v.s...v.s... gibi vatandaşlarımızın kullandıkları lisanlara elbetde serbestlik verilmesi şarttır.. Ancak bu lisanlarında kendi bünyelerinde lehçe farklılıklarınıda düşünürsek, o zaman çok farklı okullar açmak lazım eğitim için, çok çeşitli radyolar ve televizyonların açılması şartdır... Fakat bunların teker teker hepsini millet ve vatandaş olarak devletden beklersek sanki biraz yanılgıya düşebiliriz diye düşünmekteyim.. Ancak bunları ilgili ÖZEL ve TÜZEL olarak kişilere ve firmalara müsaade ve yetki vererek çözebiliriz herhalde... 

Netice olarak, her ana lisanı, her doğan yeni bir bebenin müktesep hakkı olmalıdır elbetde… Ancak yaşadığı devletin geleneğine, göreneğine, kültürüne ve medeniyetine göre de resmi ve diplomatik lisanında DEVLET LİSANI olmalıdır… Örneğin ; 1* İNGİLTERE’DE = İNGİLİZCE, 2* FRANSA’DA= FRANSIZCA, 3* İSPANYA’DA= İSPANYOLCA, 4* ALMANYA’DA=ALMANCA, 5* İTALYA’DA= İTALYANCA, 6*YUNANİSTAN’DA= RUMCA, 7*BREZİYA’DA=PORTEKİZCE, 8* ARJANTİN’DE= İSPANYOLCA, 9* ÜRDÜN'DE=ARAPÇA, 10* SURİYE'DE= ARAPÇA... (Bu saydığım örnek devletlerde lokal olarakda çeşitli insanlarında kendi lisanları mevcuttur.) VE TÜRKİYE'DE TABİİ OLARAK TÜRKÇE resmi ve devlet lisanı olarak kullanılmaktadır.. 

Şunuda hiç bir zaman unutmayalım...! TÜRK..KÜRT'den, KÜRT ise TÜRK'den kız alıp vermiştir. Yani ET KEMİKDEN AYRILAMAZ HİÇ BİR ZAMAN... Mühim olan birliğimizi koruyup, birbirlerimize sıkıca sarılmalıyız..! Çünkü yurt dışında bizleri çok net izleyen KARTALLAR ve KARGALAR VAR..!  

Size sonsuz sevgiler ve selamlarımı sunarım... 

NECİP KÖNİ - ADANA / TR 

* RESİM * 

http://www.trpress.com/wp-content/uploads/2009/11/475452-300x280.jpg 

 
Toplam blog
: 298
: 8548
Kayıt tarihi
: 07.06.07
 
 

Necip KÖNİ - İnşaat Mühendisi olup, güzel sanatlar onun bir hobisidir. Resim yapmak (karakalem çalış..