Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Şubat '09

 
Kategori
Sinema
 

Slumdog Millionaire (Kenar Mahalle İti Milyoner)

Slumdog Millionaire (Kenar Mahalle İti Milyoner)
 

Ah Latika, Neler Yaptırdın Jamal'a?


Film gündüz vakti işkenceye maruz kalan bir genç adamın görüntüsüyle başlıyor. Adı Jamal Malik. Bir ofiste çaycılık yapıyor. Chaiwalla diyorlar ona. Karakterlerden, yerden, müziklerden anlayacağımız üzere Asya’da geçiyor film.

Hatta Hindistan olduğunu da anlıyoruz bir süre sonra. Bu bir Hint-Amerikan filmi. Hemen aklınıza alnındaki süsleriyle kavruk tenli Hint kadınları gelmesin. Bu film yeni Hindistan’ı anlatıyor.

Film afişlerine baktığınızda bir kaçış ve aşkın hikayesi olduğunu bir çırpıda anlayacaksınızdır. Filmi hızlı bir şekilde ileriye alarak göz attığınızda muhtemelen “ Kim 500 Milyar İster? ” yarışması üzerine kurulu olduğunu da. Hatta her sorunun Jamal' ın hayatıyla bağlantılı olduğunu da. Ama tamamını oturup da izlerseniz tüm beklentilerinizi karşılayacak tam anlamıyla film gibi bir film izlemiş olacaksınız. Ne yalan söyleyeyim? Filmi ilk elime aldığımda beklentilerim gayet düşüktü. Hatta çoğu filmin – bir çok aksiyon filmi de dahil – daha 20. dakikasında sıkılmaya başlayan biri olarak kendim, tüm umumi ihtiyaçlarımı bir kenara bırakarak filmi sonuna kadar izlemeyi seçtim. İnanın her dakikası insanı bağlıyor. Kamera açıları tam anlamıyla harika. Çekimde kullanılan sahneler, ışık düzenleri, oyuncu performansları filmi başyapıt olabilecek niteliğe yakınlaştırmış. Sanırım 10 (12 hatırlıyordum ama Oscar ’ ın resmi sitesine girip saydım 10 yazıyor) dalda da Oscar ’ a aday gösterilmiş bir film. Gerçi film seçerken imdb puanlarını ve Oscar alıp almamasını baz almamak gerekiyor özellikle Amerikan sinema endüstrisi dışından bir film üzerinde yorum yaparken ama sonuçlar ortada. Hindistan ’ ı ve dünyanın arka bahçesini konu edinmiş bir film Oscar ’ a her yandan saldırıyor. Aldığı diğer ödülleri de unutmamak gerekiyor.

Hindistan ve Asya kültürünün Amerika’ya göre Türkiye ’ ye daha yakın olduğu düşünüldüğünde filmi izlediğinizde sizden alacağı ödülün Oscar ‘ dan bile daha fazla olacağı kanaatindeyim. Genç oyuncuların saf ama becerikli oyunculukları, karakterlerin küçüklüğünü oynayan minik oyuncuların hem tatlılığı hem de inanılmaz yetenekli olmaları (birçok dizimizdeki küçük oyuncularımızı kıskandıracak kadar gerçekçi oynuyorlar), filmin tekrar tekrar dinleme isteği uyandıran müzikleri, hikayenin inandırıcılığı, Jamal ve Salim Malik ’ in hıçkıra hıçkıra ağlayarak izlediğimiz Emrah filmlerine bin basacak kalitede kurgulanmış yaşam öyküsü, bu öykünün şimdiyle bağlantılanması, imkansız aşkın imkanlıya nasıl dönüşebileceğini bize bir umut verip bir üzerek anlatması , Jamal ’ ın imkansız aşkı Latika ’ nın (Freida Pinto) “ bir insan bu kadar tatlı gülebilir mi? “ dedirten şekli şemali inanın sizi filmi izlemekten öte hikayenin kahramanı olmaya itecektir. Bir de bu çocukların en büyüklerinin yaşı 24 . Düşünün. Son yıllarda çekilen filmlerle kendini sinema endüstrisinde de kanıtlayan , artık iyiden iyiye dünyaya açılan Bollywood’un gelişiminin etkisini de yadsımamak gerek tabii ki .

Peki kusurları yok mu diye soracaksınız ? Elbette ki var. Mesela bir sahnede Jamal ’ ın abisinin koca adamların arasına o silahı nasıl sokabildiğini çözmekte sıkıntı yaşıyorsunuz. Bir de bir yerde "İyi Amerikalı " ile karşılaşıyoruz nedense (!). Başka da bir sorun göremedim inanın . Hatta şöyle söyleyeyim. Film izlerken kılı kırk yaran ben bile filme o kadar dalmıştım ki bu sahneler gelene kadar film izlediğimi bile unutmuşum.

Bilemiyorum belki bir melankoli anında izlendiği için bana inanılmaz güzel ve çekici gelmiş olabilir film ama belli hikayeler üzerine kurulu ve sonuna kadar teknolojiden destek alan filmleri izlemek yerine “ Slumdog Millionaire ” size 80 ve 90 ‘ lı yılların aksiyon filmlerinin tadındaki bir hikayeyi temiz bir anlatım, mükemmel oyunculuk, harmanlanmış duygular ve Freida Pinto ‘ nun akıllarınıza kazınacak güzelliğiyle 2009 yılında sunmaya hazırlanıyor .

Mutlaka izleyin. Oscar kazansın kazanmasın. Sonuna kadar inanıyorum kalbinizin Oscar ’ ını kazanacaktır. Danny Boyle ’ a tekrar tekrar teşekkürler etmeli. Bu çocukları sinemaya kazandırdığı ve gerçekten de sinemaya yakışan bir filmi tam bir sinema filmi gibi çektiği için. İzleyin, kaçırmayın.

Türkiye ’ de gösterim tarihi 27 Şubat 2009 olarak ilan edilen filmin ülkemizde gösterime girdiği günden itibaren yakalayacağı gişe başarısını merak ediyorum. Bizim gibi merak edip de bir şekilde eline geçirenleri saymazsak sinemaseverlerin de ilgisini çekecek gibi gözüküyor. Son olarak Sinemalar.com sitesinin film ile ilgili açıklamasını da sizlerle paylaşarak bitiriyorum. İyi seyirler.

" Jamal Malik Mumbai'nin gecekondu mahallelerinden birinde yaşayan 18 yaşında bir yetimdir. Hindistan'da katıldığı bir bilgi yarışmasında 20 milyon rupe kazanmasına sadece bir adım kalmıştır.
Şovun o gecelik bitmesinin ardından Jamal, eğitimsiz olan birinin bu kadar büyük başarıyı ancak hile yoluyla gösterebileceğinden şüphelenilip tutuklanır. Ama yarışmadaki her sorunun cevabıyla o gece Jamal'ın inanılması zor gerçek hikayesi ortaya çıkacaktır. Fakat sadece bir soru gizemini korur. "

 
Toplam blog
: 63
: 1414
Kayıt tarihi
: 14.08.08
 
 

Hayat hikayemi fazla uzatmayacağım, çünkü hepimiz bir şekilde yolumuza kavuşuyoruz. Okuyan bir an..