Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Mart '14

 
Kategori
Futbol
 

Sn Önder Özen, kapı kapı dolaşan kim?

Rize'de skandal hakem kararlarından sonra Önder Özen " bu kulübün geleneklerinde kapı kapı dolaşmak ve birşeyler istemek yok dedi" Bu söylem spor tarihimizde bir ilk. Önder Özen camiaya yeni geldiğini de ayni konuşma içinde söyledi. Beşiktaş'lıların sık sık dile getirdiği Beşiktaş duruşu budur.

İyide bu söylem ile ifade edilen nedir? Yani Beşiktaş duruşu kapı kapı dolaşmaya uygun değilde kapı kapı dolaşanlar mı var? Önder Özen bu kulüpden mi bahsediyor?

1986 yılında mayısın ilk haftasındaki derbide Beşiktaş oyunun son on dakikasına girilirken attığı gol ile maçı 1-1 getirince son haftalarda zirve yarışında ezeli rakibinin averaj ile önündeki yerini korumuş kalan maçları kazanarak şampiyonluk ipini göğüslemek şansını yakalamıştı. Rakip namağlup,ondan fazla sene şampiyon olamamış ve ikinci olmak üzereydi. Fakat daha oynanacak maçlar vardı ve Beşiktaş'ın son maçı Trabzon'da idi ve şampiyonluk için orada kazanmak zorundaydı. 

Teşvik primlerinin, Türk Futbolunda öne çıkması bu yıla rastlar. Beşiktaş'tan şampiyonluğu almak isteyen ezeli rakip ondan fazla sezon kaçırdığı şampiyonluğa hemde bu kadar yaklaşmışken ve namağlup unvanı taşırken çirkinliklere başvurmuş ve hatta Önder Özen in ifade ettiği gibi kapı kapı gezmiş teşvik primleri dağıtmıştır.

Sonraki yıllarda teşvik priminin normal olduğu, şike olmadığı tartışıldığı ve tabii bu fikri savunanlarının bu kapı kapı gezen kulüplerin kanaat önderleri olduğu başka bir gerçektir. Neyseki futbol yönetenleri teşvik ve şikenin ayni iş olduğunu söyledi biz rahatladık. Ama o gün teşvik primi yasaldır diye konuşanlar, utanmak yerine yine kapı kapı geziyorlar.

Teşvik primi bir yıl sonra mayıs ayında yeniden ortaya çıktı. Yine ayni takımlar şampiyonluk yarışındaydı bu defa Malatya'da bütün oyunculara (sıfır) otomobil, teşvik primi olarak veriliyordu. Gazeteler büyük başlıklar ile bu haberi geçiyordu. Ancak teşvikde yeterli olmayacaktı. Şampiyonluk için başka operasyonlara gerek vardı. Kapı kapı dolaşmalar devam etti ve yıllar süren şampiyonluk özlemi işte böyle sona erdi.

Tarihleri yazan notlar böyledir. Bu tarihin içinde şampiyon olmak için yapılmış ve yasal olmayan işler vardır. Bu nedenle ŞEREFLİ İKİNCİLİK spor tarihimize girmiştir. Kapı kapı dolaşmak ve birşeyler istemek de artık Önder Özen tarafından söylenen bir söz olarak tarih sayfalarına girmiştir.  

2006 yılında yine mayıs ayında Kadıköy'deki derbide 4-0 yenilen takım şampiyonluk yarışında büyük bir yara almıştı maç sonu konuşmalarda kaybeden başkan bu önemli değil son hafta saat 21.45 de biz şampiyon olacağız diye çok şaşırtıcı açıklama yaptı. Ayni başkan daha sonraki kongrelerde kendi kulüp üyeleri tarafından mahkemeye verildiğini, kulüpten ihracı istendiğini unutmamak önemli.

2006 yılında Türkiye Liginin en farklı sezonu yaşandı. Son maçta liderin karşısına çıkacak Denizli'nin kümede kalması için şike kombinasyonları yapıldığı ve gazetelere yansıdı. 2006 da şike kombinasyonları içinde attığı gole üzülen oyuncu resimleri olduğuda söylenir.

Denizli'de oynanan maç sonunda şampiyon olan takım, daha birkaç hafta önce oynadığı maçı 4-0 kaybeden takım oldu. Saat 21.45 geçmişti. Çünki Denizli'de oynanan maç dakikalarca durmuş ve adeta sabote edilmişti. Denizli hiçde ihtiyacı olmadığı halde yenilmemek için dünya çok az görülen bir mücadeleyi sahaya yansıtmış seyircilerde bu mücadeleye katılmıştı. Denizli şehri ogün gösterdiği mücadeleyi bir daha gösteremedi. Bu seyirci birliği kazanacak bir şeyi olmadığı halde yapılanların neden olduğu kimseye sorulmadı. Spor tarihinde bir ilk olan bu maç muhteşem güzel hava koşullarında 20 dakika geç biterek tarihe geçerken berabere kalan takım şampiyonluğu ezeli rakibine kaybediyordu. Ve tabii kazanan başkan büyük konuşup kazanma sırlarını birgün belki anlatacaktır.

 
Toplam blog
: 246
: 184
Kayıt tarihi
: 08.09.09
 
 

01.04.1956 doğumluyum. İnsanca yaşamın en önemli değer olduguna inanırım. Paylaşmanın önemine ina..