Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Aralık '09

 
Kategori
Hayvanlar Alemi
 

Sokak hayvanları

Sokak hayvanları
 

Hayvanları Koruma Federasyonu (HAYTAP) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kemal Şenpolat Türkiye’de sokak hayvanları sorunu değil, sokak hayvanlarının sorunu olduğunu söyleyerek, 'Bu durum hem hayvan severler, hem sevmeyenler, hem de belediyeler açısından sıkıntılı bir konuya dönüştü' dedi.

Şenpolat, belediyelerin çözümü sokak hayvanlarını zehirlemekte bulduğunu öne sürerek, belediyelerin hayvan nüfusunu öldürerek dengeleyebileceği hareketinden yola çıktıklarını savundu. 'Bu sorun ne zaman problem olmaya başlasa belediyeler, suçlu durumda kalmamak için hizmet ekiplerini yola çıkartıyorlar. Demek ki sorunun ana kaynağı köpek nüfusunun fazla olması" diye konuştu. Ahmet Kemal Şenpolat şöyle devam etti: 'Sorun, hayvan popülasyonunun(nüfusunun) kontrol dışı olmasından kaynaklanıyor. Popülasyonun kontrol edilmesi için evcil hayvanların satıldığı hayvan dükkanları denetlenmeli. İnsanlar, hayvanları barınaklardan sahiplenmek yerine buralardan almayı tercih ediyor. Hayvan dükkanları nedeniyle, barınaktan sahiplenme olmuyor' dedi. Şenpolat, hayvan dükkanlarının yurt dışından hayvan temin ettiklerini, bu hayvanların özellikle eski doğu bloku ülkelerinden poşetler içinde geldiğini belirtti. Yurt dışından getirilen bu hayvanların yarısının yolda telef olduğunu anlatan Şenpolat, satıcılar açısından bir kaybın olmadığını, 20 dolar gibi çok ucuz fiyata hayvanların temin edildiğini ifade etti. Şenpolat, "Satıcı, hayvanları Türkiye’ye getirirken yolda kayıp verse de çok büyük bir zararı olmuyor. Çünkü Türkiye’de bu hayvanlar, 500-1000 dolara satılıyor" dedi. Şenpolat, ayrıca internet üzerinden hayvan satışlarının da yaygın olduğunu, bu satışların kontrol dışı olmaması gerektiğini belirtti.

Hayvan alacaksanız barınaklardan alın

Federasyon olarak Gümrük Müsteşarlığına gittiklerini, Rusça, Romence ve Türkçe yazılı afişler hazırlattıklarını, bunların gümrüklere konulmasını istediklerini kaydeden Şenpolat, kaçak hayvan girişlerinin afişler sayesinde kısmen de olsa önlendiğini söyledi. Amaçlarının sağlıksız canlıların Türkiye’ye girmesiniengellemek olduğunu dile getirdi. Başkan Şenpolat, Türkiye’deki hayvanat bahçelerinin durumunun da çok kötü olduğunu öne sürdü. 'Doğal ortamını sağlayamadığınız sürece, hayvanat bahçelerinin bir anlamı yok. Hayvanat bahçeleri arkalarında büyük sponsorlar olmalarına rağmen hep zarar eden yerlerdir' dedi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin, Florya’ya bir hayvanat bahçesi yapma projesinin olduğunu ve bu projeyi hiç tasvip etmediklerini belirten Şenpolat, 'Florya’da hayvanlar için doğal ortam sağlanamaz. Üzerinden uçaklar geçecek, altında filler, aslanlar mı olacak? İstanbul’da böyle bir projeye uygun yer yok.İstanbul’da boş bir metre kare bile yok' diye belirtti.

***

Hayvanların gerek yaşam şartları, gerekse barınma koşulları bakımında bir çok ülkeden daha geri bir seviyede Türkiye. İnsanlarına yeterince değer vermeyen bir ülkenin hayvanlarına gereken önemi ve değeri vermesi mucize bir davranış olurdu zaten. Beklenecek bir şey de değil.

Ama bu ülkede eğer bir şeyler değişecekse, hayvanların yaşam koşulları da değişmeli. Belediyelerin zehirleyip öldürdüğü, insan görünüm altındaki vahşilerin hayvanları katlettiği haberleri artık okumak istemiyorum.

Can AKBULAK

 
Toplam blog
: 50
: 2353
Kayıt tarihi
: 09.08.08
 
 

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü öğrencisiyim. Yazılarımla, paylaşımlarım..